Térdelni nem tiszteletlenség vagy provokáció, üzeni Orbánnak az ír nagykövetség

politika
2021 június 12., 17:40

"Letérdelni nem tiszteletlenség vagy provokáció, hanem a rasszizmust és diszkriminációt elszenvedőkkel szembeni tisztelet és szolidaritás kifejezése. A rasszizmusnak nincs helye. Büszkék vagyunk a fiainkra. #EgyekVagyunk #Tisztelet"

Ezt a szöveget posztolta Írország budapesti nagykövetsége, és egy képet az ír válogatott játékosairól, amint az újpesti Szusza Ferenc Stadionban letérdelnek a keddi Magyarország-Írország barátságos labdarugó mérkőzés kezdése előtt. A magyar közönség ezért kifütyülte őket.

A nagykövetség posztja nyilvánvalóan Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek szól, bár ő nincs benne megszólítva. Ő volt azonban az, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján az írek gesztusát provokációnak minősítette.

Az ír válogatott, sok más csapathoz hasonlóan a meccs előtt letérdelve tiltakozik a rasszizmus ellen. Arról, hogy van-e, és ha igen, mi értelme ennek a gesztusnak, lehet vitatkozni, Szily László ezt bőven kifejtette a minap. Az azonban Donald Trump bukása óta elég kirívónak számít, hogy egy ország vezetője provokációnak minősítse a gesztust, és kikérje magának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt