Üvöltő csontzene és egy gyönyörű gól

foci-eb
2021 június 16., 15:10

Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 24 500 néző, v: Danny Makkelie (holland)
Gólszerző: Mirancsuk (45+2.)

Sárga lap: Barinov (27.), Ozdojev (34.), Dzsikija (88.), illetve Kamara (22.), O'Shaughnessy (90.)

Oroszország: Safonov - Fernandes (Karavajev, 25.), Divejev, Dzsikija, Kuzjajev - Zobnyin, Barinov, Ozdojev (Zsemaletgyinov, 61.) - Mirancsuk (Muhin, 85.), Dzujba (Szoboljev, 85.), Golovin

Finnország:Hradecky - Toivio (Jensen, 84.), Arajuuri, O'Shaughnessy - Raitala (Soiri, 75.), Schüller (Kauko, 67.), Lod, Kamara, Uronen - Pukki (Lappalainen, 75.), Pohjanpalo

Mit vártunk a meccs előtt?

Hazai pályán az életükért küzdő oroszokat és türelmesen, tíz játékossal védekező finneket. Az oroszok első meccsükön sima vereséget szenvedtek a B-csoport legerősebb csapata, Belgium ellen, és a második szentpétervári találkozón muszáj volt pontokat szerezniük a papíron legkönnyebben verhető finnek ellen. Golovinban és Dzjubában bízhattak a hazaiak, de bekerült a csapatba Mirancsuk is a sérült Zsirkov helyett. A kék-fehérek megnyerték a dánok elleni drámai körülmények között lezajlott meccset, és a vendégeket semmi nem sürgette a meccs előtt: ugyanarra a rakkolós, ívelgetős játékra lehetett tőlük számítani, amire az első találkozón, Koppenhágában.

Mi történt valójában?

Idegesebben kezdtek az oroszok, és kis híján egy hátul eladott labdából már a harmadik percben hátrányba kerültek, de Pohjanpalo fejesgólját a videóbíró nyomán végül les miatt érvénytelenítették. Lassan vette fel a meccs azt a ritmust, amit előzetesen várni lehetett: jöttek az oroszok a széleken, Dzjubát keresték középen magas labdákkal, és több helyzet is kialakult a finn kapu előtt, a nagydarab középcsatár egy kapufát is lőtt a 13. percben, igaz lesről. Viszont az is látszott az első félidőben, hogy kontrákból az orosz védelem nagyon sebezhető - főleg a bal oldalon, ahol Kuzjaevet Pukki és Pohjanpalo is többször simán megkerülte. Egy alkalommal Divejevnek kellett az utolsó pillanatban mentenie Pohjanpalo lövésénél. Gyámoltalan volt védekezésben az orosz középpálya, rengeteg labdát elszórtak saját térfélen, így aztán gyakran forogtak veszélyben a kapuk: a 36. percben Kuzjaev beadását Karavajev kis híján be tudta kanalazni a kapuba.

Annyi durva belemenés, levegőben ütközés és sérülés volt az első félidőben - Mário Fernandest, az orosz szélhátvédet le is kellett cserélni -, hogy hat percet tett rá a rendes játékidőre a játékvezető. Ekkor, az első félidő hosszabbításában megtört a jég az EB eddigi egyik legszebb góljával: Mirancsuk kényszerítőzött a védők között birkózó Dzjubával, majd labdaátvétel után gyönyörűen tekert a jobb felsőbe.

Mirancsuk és az oroszok gólöröme az első félidő hajrájában
photo_camera Mirancsuk és az oroszok gólöröme az első félidő hajrájában Fotó: DMITRI LOVETSKY/AFP

Feljöttek a finnek a második félidőben, de a középpályás védekezés olyan gyenge volt mindkét oldalon, hogy állandó veszélyben forgott mindkét kapu. Golovin 20 méterről, kevéssel a jobb kapufa mellé lőtt az 51. percben, aztán Pukki a balösszekötő helyéről tüzelt, Safonov kapus védett. Dzjuba és Pohjanpalo is sok beívelést kapott, de a lekészített labdákat rendre elrontották a támadók.

A 66. percben Dzjuba fordult le egy védőről, tökéletesen indított, de a csereként beállt Zsimalegyinov sokkal a bal sarok mellé gurított. Nem sokkal később a finnek egyik cseréje is helyzetbe került, de Kauko teljesen tisztán, 17-ről a lelátóra bombázott.

A 72. percben gyönyörű orosz kontra végén Dzjuba passzolt Kuzjaevhez, akinek a csavarását Hradecky kapus gyönyörűen tolta szögletre. És maradt a hangos csontzene: ápolni kellett többször Dzsikiját, Odzsojevet és Uronent, de Barinovot és a csereként beállt Szoboljevet is kétszer földre vitték. Három orosz, két finn sárga volt a zárómérleg, de a játékvezető nyugodtan kioszthatott volna még egyszer ennyi lapot. A második félidőben gyakorlatilag alig telt el úgy két perc, hogy valaki ne került volna földre, az utolsó percekre pedig nem nagyon maradt olyan játékos a pályán, akit legalább egyszer ne kellett volna ápolni. A második félidő is öt perc hosszabbítással végződött, de végül hét lett belőle, mivel Barinovot a hosszabbításban is ápolni kellett. A mérkőzés legfontosabb jelenetei egy helyen:

photo_camera Fotó: VLADIMIR ASTAPKOVICH/Sputnik via AFP
photo_camera Fotó: VLADIMIR ASTAPKOVICH/Sputnik via AFP
photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP
photo_camera Fotó: ANTON VAGANOV/AFP
photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP
photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP
photo_camera Fotó: ANTON VAGANOV/AFP
photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP
photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Tanulság:

Nem az EB két legerősebb csapatának meccse volt. Főleg a védekezése tűnt mindkét együttesnek sebezhetőnek. De egyikükkel sem lesz jó találkozni a későbbiekben, mert rengeteg fájdalmat tudnak okozni. Az szinte elképzelhetetlen, hogy bármelyikük túljusson a nyolcaddöntőkön.

A meccs embere:

Dzjuba. Még az egyébként elég jól megtermett finn védők se nagyon tudták tartani, azzal együtt, hogy sokszor lesen feledkezett. A gól előtt tökéletesen kényszerítőzött Mirancsukkal.

A csoport állása, és az esélyek:

Csütörtökön Belgium Dániával találkozik Koppenhágában. Jelenleg Oroszország, Belgium és Finnország is 3 ponttal áll, Dániának nincs pontja. Az oroszok győzelme most a dánoknak jött jól, akik az utolsó fordulóban valószínűleg ki-ki meccset játszhatnak majd a szbornajával a második helyére a belgák mögött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.