A horvátoknak fontos lett volna, de képtelenek voltak megverni a cseheket

foci-eb
2021 június 18., 17:59
D csoport
Horvátország
1
-
1
Csehország
Vége
Csehország
Szövetségi kapitány
4-2-3-1
Jaroslav Šilhavý
1
T. Vaclík
5
V. Coufal
3
O. Celustka
6
T. Kalas
18
J. Bořil
9
T. Holeš
15
T. Souček
12
L. Masopust
8
V. Darida
14
J. Jankto
10
P. Schick
Horvátország
Szövetségi kapitány
4-2-3-1
Zlatko Dalić
1
D. Livaković
2
Š. Vrsaljko
6
D. Lovren
21
D. Vida
25
J. Gvardiol
10
L. Modrić
8
M. Kovačić
4
I. Perišić
9
A. Kramarić
7
J. Brekalo
17
A. Rebić

Mire számítottunk?

Az angolok ellen vereséget szenvedő horvátok győzelmi kényszerben (!) léptek pályára, a csehek pedig a félpályás góllal megbolondított skótverés után egy esetleges pont(ok)szerzéssel óriási léptekkel juthatnának közelebb a továbbjutáshoz. Minden adott volt egy feszült, de szórakoztató közép-európai rangadóhoz.

Mit kaptunk ehhez képest?

A meccs elején egyértelmű cseh fölényt, kisebb-nagyobb helyzetekkel és kicsit bátortalan horvát ellentámadási kísérletekkel. A cseheknek kevésbé volt fontos a rohanás, a horvátok meg mintha kevésbé lettek volna rá képesek, pár veszélyesen belőtt labdát lehetett feljegyezni, de azokból sem volt sok. A mérkőzés első komolyabb fordulata a 33. percben jött el, amikor a skótok ellen csodagólt szerző Patrik Schick ugrott fel egy labdáért a tizenhatoson belül, de a szintén a labdát figyelő Dejan Lovren könyökkel arcon találta. Szándékosságról nem lehetett beszélni, de attól még a helyzet némi VAR-ozás után egyértelmű volt, és a játékvezető befújta a tizenegyest, amit a még mindig véres arcú Schick magabiztosan értékesített, három góljával így a góllövőlista élére ugorva.

photo_camera Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Innentől a cseheknek még kevésbé volt sürgős, a horvátok pedig a félidőben már nem találták meg a kulcsot a cseh védelem feltöréséhez az időnként feszült hangulatú mérkőzésen.

photo_camera Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Az első félidőben támadásban szinte semmit nem mutató horvátok egész más szellemben kezdték a második félidőt, és már pár perc után Perisic egy nagy passz után gyönyörűen tört be a tizenhatoson belülre, majd nagyon szépen lőtte el a labdát a felsőbe. Hirtelen 1-1 lett az állás, ami nagyon jót tett a meccsnek, a horvátok a rákövetkező időszakban többször is veszedelmesen törtek előre, és ha ordító helyzeteik nem is voltak, de az egész Eb-n először mutattak olyan játékot, amit a korábbi tornákról ismerhettünk tőlük.

link Forrás

A második félidő közepére azonban vagy a horvát lendület tört meg, vagy csak a csehek lettek képesek jobban kontrollálni a horvát középpályát, de a játék képe ismét jobban hasonlított az első félidőben látottakra. A 71. percben Perisic veszélyeztetett ismét, de ez már kicsit a levezető szakasz kezdete volt: a 70. és a 80. perc között nem sok mindent lehetne kiemelni a meccsből.

A 89. percben majdnem így is lőttek egy gólt a horvátok, Petrovic közelről megeresztett lövésébe Kalas vetődött bele hősiesen, szögletre mentve az egyik legnagyobb horvát helyzetet. Ezután már tényleg nem történt semmi említésre méltó, 1-1 lett a vége.

Az Eb előtt lehetett olvasni arról, hogy megöregedett a horvát válogatott, és csalódást okozhatnak majd, de ehhez képest is rossz volt nézni az utolsó 30 percben, hogy mennyire nem volt ötletük, hogyan lőhetnének egy gólt, miközben a cseheknek a döntetlen sem volt rossz, ráadásul lelkesen kontrázgattak is. Továbbjutási esélyekről az esti angol-skót előtt még korai beszélni, de az biztos, hogy a horvátoknak sokkal többet kellett volna nyújtania.

Meccs embere

Talán Perisic, ő legalább tényleg akarta a győzelmet a horvátok között, a nagy gólja mellett neki volt a legtöbb veszélyes megmozdulása is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.