Örülhetnek, hogy nem kaptak ki a skótoktól az ötlettelen angolok

foci-eb
2021 június 18., 20:54
D csoport
Anglia
0
-
0
Skócia
Vége
Skócia
Szövetségi kapitány
3-4-1-2
Steve Clarke
1
D. Marshall
4
S. McTominay
5
G. Hanley
6
K. Tierney
2
S. O'Donnell
23
B. Gilmour
8
C. McGregor
3
A. Robertson
7
J. McGinn
10
C. Adams
9
L. Dykes
Anglia
Szövetségi kapitány
4-3-3
Gareth Southgate
1
J. Pickford
24
R. James
5
J. Stones
15
T. Mings
3
L. Shaw
14
K. Phillips
4
D. Rice
19
M. Mount
20
P. Foden
9
H. Kane
10
R. Sterling

Mire lehetett számítani?

Vakarhatták a fejüket a skótok, miután kikaptak a csehek elleni meccsükön, ami az Európa-bajnokság legképtelenebb, félpályáról lőtt góljáról is emlékezetes. Így ugyanis nem maradt más esélyük, mint a 2018-as világbajnokság negyedik és második helyezettjei, az angolok és a horvátok ellen kiharcolni a továbbjutást.

A klasszikus sztereotípiák alapján egy angol-skót meccstől aprítós favágójátékot várhatnánk, de ennek manapság semmi alapja nincs. A skót-cseh meccsen például rekord kevés, 6-6 szabálytalanságot követtek el a csapatok.

Skót részről inkább az volt a kérdés, kitalál-e valamit Steve Clarke kapitány, ami kreatívabbá, kiszámíthatatlanabbá teszi a csapat játékát. Biztató volt, hogy sérülése után visszatérhetett Kieran Tirney, az Arsenal játékosa, aki potenciálisan veszélyes párost alkothatott a liverpoolos Andy Robertsonnal a bal oldalon.

Az angolok az első meccsen megverték ugyan 1-0-ra a horvátokat, de nem voltak lehengerlőek, ugyanannyiszor lőttek kapura, mint az ellenfelük. Southgate kicsit variált a csapaton azzal a céllal, hogy aktívabbak legyenek a széleken. Luke Shaw személyében valódi balhátvédet nevezett a kezdőbe a jobblábas Trippier helyett, a jobb oldalon pedig Walker helyett James kezdett.

Minden adott volt egy jó meccshez a legjobb formájukat és a biztos továbbjutást kereső angolokkal, illetve a harcosan védekező, a múltkorinál előrébb merészkedő skótokkal.

Mi történt a meccsen?

Kezdetben az angolok voltak veszélyesebbek, Stones már a 12. percben a kapufára fejelt Mount szöglete után, aki szinte rögtön utána már az ötösről veszélyeztetett.

photo_camera Stones fejel Fotó: CARL RECINE/AFP

Időről időre hosszú indításokkal, kiugratásokkal próbálkoztak az angolok, de vagy lest intett a partjelző - mint Foden zseniális labdalevételénél, Philips passza után -, vagy pontatlanok voltak a kapu előtt.

Ezután kicsit leült a meccs, a skótok egyre magabiztosabbá váltak, és a 30. percben már Pickfordnak kellett óriásit védenie: Robertson és Tirney bal oldali összjátéka után utóbbi tette középre a labdát, és O'Donell szerzett kis híján vezetést.

Az első félidő utolsó szakaszában, ha az angoloknál is volt a labda, nem nagyon tudták, mit kezdjenek vele. 45 perc alatt mindkét csapat egy-egy igazán nagy helyzetet tudott kidolgozni.

photo_camera Pickford védése Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

A második félidőt sokkal lendületesebben kezdték az angolok, Mount lövését kellett hárítania a skót kapusnak, de Foden is veszélyt okozott, amiből Robertson mentésének köszönhetően nem lett nagyobb helyzet.

Aztán lassan visszatért a korábban látott tanácstalanság, az angolok percekig birtokolták a labdát, de hiába, legfeljebb gyenge próbálkozásokra futotta.

Közben a skótok egyre inkább felszívták magukat, még ha ki is ütköztek a technikai hiányosságaik. Az 57. percben Dykes húzódott be középre a pálya jobb oldaláról, a lövése után Adams elé pattant a labda, aki viszont már nem tudta továbbadni Robertsonnak, csak belelőtte a védőbe.

photo_camera Dykes Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Pár perccel később, egy skót szöglet után Dykes elé került a visszafejelt labda, a tizenhatoson belül eleresztett lövését az érkező James hárította fejjel, szinte a gólvonalról.

Kane ekkor összességében már több mint két órát játszott az Európa-bajnokságon anélkül, hogy helyzetbe került volna. Southgate a 74. percben le is cserélte Rashfordra.

photo_camera Kane Fotó: MATT DUNHAM/AFP

Hiába, a következő helyzetet is a skótok dolgozták ki, Adams kiszorított helyzetből, egy balról érkező beadás után, öt méterre a kaputól mellélőtt. A maradék negyed órában sem változott sokat a játék képe, az utolsó pillanatokban az angolok még bejuttatták a labdát a skót kapu elé, de a nagy tülekedés végén a skótok jöhettek szabadrúgással.

Végül összességében a skót válogatott többször próbálkozott az angolnál, a kapura tartó lövések száma pedig 1-1 lett. Az utolsó fordulóban fog csak eldőlni végleg, ki jut tovább a D csoportból. Elnézve a horvátok harmatgyenge játékát, a skótok nem esélytelenek.

D csoport
M Gy D V G+ G- GK P
1. Horvátország 3 1 1 1 4 3 1 4
2. Anglia 3 2 1 0 2 0 2 7
3. Skócia 3 0 1 2 1 5 -4 1
4. Csehország 3 1 1 1 3 2 1 4

Volt térdelés?

Igen, mindkét csapat tagjai letérdeltek, a közönség részéről némi fújolás közepette. Az angol szurkolók mondjuk a skót himnuszt is kifütyülték, ahogy legutóbb a horvátot is.

photo_camera Fotó: FRANK AUGSTEIN/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.