Schick csodagóljára nem tudtak válaszolni a nagyot küzdő skótok

foci-eb
2021 június 14., 14:52

Skócia-Csehország 0-2

Hampden Park, Glasgow, negyedház

Skócia: Marshall, Hanley, Cooper, Hendry (McGregor 67.), O’Donnell (Forrest 79.), Armstrong ( Fraser 67.), McGinn, McTominay, Robertson, Dykes (Nisbet 79.), Christie (Adams, a szünetben)

Csehország: Vaclik, Coufal, Celustka, Kalas, Boril, Soucek, Kral (Holes 67.), Masopust (Vydra 72.), Darida (Sevcik 87.), Jankto (Hlozek 72.), Schick (Kremencik 87.)

Gólok: Schick (42.,53.)

Hogy mire számítottunk előzetesen?

Kemény csatára két nagyjából hasonló képességű csapat között. A hazai környezet és a remek hangulat inkább a skótoknak kedvezett, ahogy az utolsó három meccsüket is ők nyerték a csehek ellen, de a csehek viszont jóval rutinosabb Eb-szereplők, kifejezetten veszélyes támadókkal.

És hogy ehhez képest mit kaptunk?

Az első félidő lendületes, de időnként hibákkal tűzdelt játékot hozott, panaszra egyáltalán nem volt okunk, ha nem is ordító helyzeteket, de támadásokat azért bőven láthattunk. A skótok legnagyobb lövését a csapatkapitány Andy Robertson eresztette meg, de a félidő második felére egyre inkább fölénybe kerülő csehek részéről a csapat legértékesebb játékosa, Patrik Schick szerezte meg végül a vezetést

A félidő legvégén a cseh tizenhatoson belülre betörő McTominay esett el, miután Borillal ütközött. A lassítás alapján akár be is lehetett volna fújni, de a játékvezető nem így látta, egygólos cseh előnnyel fordultak a csapatok.

A második félidő lényűgözően kezdődött: Marshallnak két nagy védést is be kellett mutatnia az első pár percben, majd a skótoknak volt egy kapufája, utána pedig a cseh kapus, Vaclík bravúrja akadályozott meg egy öngólt. De nem sokáig reménykedhettek az egyenlítésben a skótok, pár pillanattal később Schick észrevette, hogy Marshall kinn áll a kapujából, és szinte a felezővonalról ellőve, fantasztikus gólt szerzett.

A skótok a második gól után is mentek előre becsülettel, talán egy kicsit kisebb lendülettel, de egy belépő védő vagy Vaclík rendre kifogott rajtuk. Steve Clark próbálta felrázni és átalakítani a csapatát, a 80. percig meglépte mind az öt cserét, de a 81. percben így is majdnem Schick szerzett mesterhármast a minden idők világtornán legfiatalabb pályára lépő cseh játékosává váló Adam Hlozek passzából.

Az utolsó 10 perc kisebb skót helyzeteket hozott, de a végeredmény már nem forgott igazi veszélyben, Jaroslav Šilhavý szövetségi kapitány a 87. percben még Schicket is lecserélte.

A sok helyzetük után a skótok alighanem érdemeltek volna egy gólt, de a győzelem ma jogos helyre került, egy klasszisnyi különbség volt a két csapat között. A skótok, ha tovább akarnak jutni, akkor muszáj lesz valahogy megfogniuk az angolokat pénteken a Wemleyben, jó eséllyel az is emlékezetes meccs lesz.

A mérkőzést amúgy percről perce is közvetítettük, ha részletesebben olvasnál róla, itt megteheted.

Meccs embere

Schick, nem is kell nagyon magyarázni. A Leverkusen csatára remek formában érkezett, és megállíthatatlan volt, a második gólját pedig nagyon sokat fogjuk még látni, joggal.

photo_camera Fotó: LEE SMITH/AFP

Bíró és VAR

Az első félidő legvégén talán be lehetett volna fújni egy tizenegyest a skótoknak McTominay esése után. Ezen kívül mást nem nagyon lehet említeni.

Térdelés

Nem volt, de ezt lehetett is tudni előre. A két csapat tagjai a mezükön lévő Tisztelet! kampány feliratára mutattak. A skótok ugyanakkor le fognak majd térdelni az angolok elleni meccsükön, szolidaritásuk jeléül.

Érdekes adat

1980 óta nem lőttek ennyire távolról gólt Eb-n, mint most Schick, aki 45.4 méterről talált be Marshall kapujába.

link Forrás

A D-csoport állása

  • Csehország, 3 pont, +2-es gólkülönbség
  • Anglia 3 pont, +1
  • Horvátország 0 pont, -1
  • Skócia 0 pont, -2

A következő forduló június 18-án pénteken, Horvátország-Csehország és Anglia-Skócia meccsekkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.