Spanyolország megérkezett az Európa-bajnokságra

Foci-Eb
2021 június 23., 18:00

4, 3, 2, 1 - két forduló alatt ennyi pontot gyűjtöttek az E csoport tagjai az Európa-bajnokságon, így a zárás előtt csak az első helyezett Svédország érezhette magát biztonságban.

A harmadik spanyolok úgy készültek a szlovákok elleni sevillai meccsre, hogy tudták, csak győzelemmel biztosíthatják helyüket a legjobb 16 között. Se a svédeket, se a lengyeleket nem tudták megverni, ráadásul két meccsen egyetlen gólt lőttek. Kiszámítható játékuk csalódást keltő volt ahhoz képest, hogy egy ilyen csoportból elvileg simán tovább kellene jutniuk.

Luis Enrique szinte ugyanazt a csapatot küldte fel kezdőként az első két meccsen: a lengyelek ellen Gerard Moreno kezdett elöl Ferran Torres helyett. Az utolsó fordulóra már jobban átalakította a csapatát. Bekerült Azpilicueta, Busquets, Eric García és Sarabia is Marcos Llorrente, Pau Torres, Rodri és Olmo helyett.

A szlovákok az első meccsen meglepetésre legyőzték a lengyeleket 2-1-re, és bár a svédektől kikaptak, a spanyolok ellen a döntetlen is elég volt a továbbjutáshoz.

Mi történt a meccsen?

Az eredménykényszer miatt számítani lehetett rá, hogy a spanyolok erősen nyomni fognak. De hogy ennyire?

Kezdettől fogva nyomás alá helyezték a szlovákokat, magasan letámadták őket, akiknek esélyük sem volt támadást vezetni. Nem is volt lövési kísérletük az első 45 percben.

Morata már az ötödik percben helyzetbe került, miután Moreno remek passza után éles szögből, a bal oldalról lőtt kapura, Dúbravka kapusnak lábbal kellett védenie. A spanyolok szép kombinációkat mutattak be, a meccs első szakaszában különösen a pálya bal oldalán.

A 10. percben óriási lehetőséghez jutottak, hiszen a játékvezető - miután maga is visszanézte a szabálytalanságot - tizenegyest ítélt a spanyolok javára. A felvételek alapján egyértelmű volt, hogy Hromada megrúgta Kokét, jogos volt a büntető. Miután az előző meccsen Moreno rontott, most Morata állt oda a labda mögé, de hiába, Dúbravka kivédte. Maradt a 0-0.

A spanyolokat ez mégsem igazán zökkentette ki. Hamarosan Sarabia kapott jó labdát Pedritől az ötös közelében, de rosszul ért bele, majd Azpilicueta beívelését követően Pedrinek nem volt elég hosszú a lába, hogy belekotorjon. A 24. percben Morata erős lövését kellett védenie a kapusnak, Dúbravka remekül vetődött, úgy tűnt, ez akár az ő napja is lehet,

Mégsem lett az. A 30. percben egy védelmi hiba után Sarabia szerzett labdát, majd lőtt, de a keresztlécet talála el. A labda a magasba pattant, majd ahogy hullt vissza, Dúbravka a kapu fölé akarta ütni, de csak a saját kapujába sikerült paskolnia.

Ez már a hetedik öngól volt az idei tornán, az elmúlt hat Eb-n összesen esett ennyi. Viszont Dúbravka az első kapus a világ- és Európa-bajnokságok történetében, aki ugyanazon a meccsen büntetőt hárított, és öngólt is szerzett.

A játék képe a gól után sem változott, továbbra is a spanyolok kezdeményeztek, bár óriási helyzetet nem alakítottak ki, egészen a hosszabbításig. Ahogy Sarabia lövésénél, most is egy pontatlan felszabadítási kísérlet miatt kerültek bajba a szlovákok. Morenóhoz került a labda, aki ügyesen kavart a büntetőterület jobb oldalán, majd Laporte fejére ívelt, aki megszerezte a spanyolok második gólját.

A szlovák kapitány két cserével próbálkozott a szünetben, beküldte Ďurišt és Lobotkát is. Hiába, alig telt el tíz perc a második félidőből, amikor a spanyolok Sarabia révén háromgólosra növelték előnyüket. A gólpasszt a remekül játszó Jordi Alba adta a bal oldalról, Sarabia le se vette, kapásból továbbította a kapuba a labdát az ötösről. Ahogy az előző gólnál, ebben a támadásban is fontos szerepe volt Pedrinek.

A szlovákok valószínűleg még fel sem ocsúdtak, amikor a 67. percben megszületett az Európa-bajnokság egyik legszebb gólja. Koke kisszöglete után Sarabia, Pedri, majd Sarabia volt a labda útja, végül a középen érkező, frissen beállt Ferran Torres sarkazott a kapuba. Gyönyörű volt az egész.

És persze jött az ötödik is. Ezt majdnem Pau Torres szerezte, aki még annyi időt se töltött a pályán a gólja előtt, mint Ferran Torres az előző előtt. Végül ezt is öngólnak írták be, hiszen a nagy kavarodás közben Kucka ért bele utoljára.

A spanyolok az ötödik gól után sem vettek vissza különösebben, legfeljebb egy-egy vérszegény támadást vezetgettek a szlovákok. A cserék is jól működtek, az Eb-n most beutatkozó Traoré például nagyon ígéretes volt a jobb oldalon. A 89. percben a szintén csereként beállt Oyarzabal is helyzetbe került.

Ki volt a meccs embere?

photo_camera Sarabia és Koke Fotó: AFP

Nehéz megmondani. Pedri, Busquets, Jordi Alba, Koke és Sarabia is nagyot játszott.

Mi lett a csoport végeredménye?

A másik meccset a svédek nyerték 3-2-re, így ők maradtak az első helyen. Spanyolország másodikként a horvátokkal fog játszani a nyolcaddöntőben. Szlovákia kiesett.

M Gy D V G+ G- GK P

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.