Dánia simán verte Walest, és ott vannak a legjobb nyolc között

foci-eb
2021 június 26., 17:54
Egyéni képviselőjelöltek
-
Szövetségi kapitány

Mire számítottunk?

Jó meccsre! Főleg azért, mert nehéz lett volna előre megmondani, ki számít esélyesebbnek az Eb első nyolcaddöntőjén. A 2016-os tornán csodát művelő walesiek a csoportkörökben nem voltak ugyan rendkívül meggyőzőek, de párszor azért megmutatták, mire lehetnének képesek, a dánok pedig a nehezen felejthető első meccsük után hatalmas feltámadást mutattak be, és a végén a hibátlan belgák után a második helyen mentek tovább csoportjukból.

Mit kaptunk?

Egy darabig egész jó meccset! Az első félidőt nagy lendülettel kezdték a csapatok, eleinte igazán nagy helyzeteket Wales alakított ki: a 10. perc környékén Bale és Ramsey is többször veszélyeztetett. Feltűnő volt, hogy Wales a csoportmeccsekhez képest jóval aktívabb játékkal állt ki, többet volt náluk a labda és bátran letámadtak. A dánok azonban nem rettentek meg, és a 27. percben Kasper Dolberg egy nagyszerű lövéssel a vezetést is megszerezte a csapatnak:

A walesi kapuban álló Wardnak esélye sem volt, pár perccel később viszont már bravúrral akadályozta meg, hogy Dolberg duplázzon. Vagy a gól fogta meg a walesieket, vagy egyszerűen csak elfáradtak a túl intenzív kezdéstől, de az első félidő második felében már érezhetően a dánok akarata érvényesült a pályán. A walesiek az utolsó 10 percben leginkább pár otromba szabálytalansággal tudtak kitűnni, védőjük, Connor Roberts pedig rendkívül szerencsétlen módon sérült meg, le is kellett cserélni.

photo_camera Fotó: KOEN VAN WEEL/AFP

A második félidőt már nem a walesiek kezdték jól: Braithwaite szép elfutása után az oldalról belőtt labda után a sérült Roberts helyére beállt Williams egészen elképesztő megoldást választott, és a közelben álló Dolbergre lőtte a labdát, aki nem sokat vacakolt, és a váratlan ajándékból belőtte a második gólját is. A walesiek reklamáltak, hogy szabálytalanság előzte meg a dán labdaszerzést, de a gól érvényes maradt.

Dolberg amúgy nem is kezdett volna, Yussef Poulsen sérülése után került a kezdőbe, de eléggé meghálálta a bizalmat. Wales az egygólos hátrányban sem mutatott már sokat, a második gól még inkább megfogta őket, a dánok pedig szervezetten, okosan védekeztek, mindig akadt ember a veszélyes walesi középpályásokra.

Az első félidő pörgéséhez képest a második félidő utolsó közepére érezhetően lelassult a meccs, de ezért csak a walesieket lehet kárhoztatni. Dániának tökéletes eredmény volt a 2-0, és látszott, hogy nem sietnek sehova, Bale és a többiek előretöréseiből pedig egyszerűen hiányzott a lendület. Robert Page igyekezett cserékkel felkavarni a csapatát, és minden támadóját beküldte, de ez is csak veszélyes dán kontrákhoz vezetett, miközben a walesiek többször is csak szabálytalanul tudták megállítani az elrohanó dán támadókat.

A 86. percben elképesztően nagy helyzetet hagytak ki a dánok, majd a 88. percben az a walesi tizenhatoson belül egyedül felejtett Maehle lőtte ki hatalmas erővel a bal felsőt.

A walesiek a harmadik gól után végleg elvesztették a fejüket, korábban is voltak már csúnya és felesleges szabálytalanságok, de amikor a fél órával korábban csereként beállt Wilson a 89. percben felrúgta az elfutó Maehlét, akit azonnal pirossal küldtek le a pályáról.

A hosszabbításban a dánok még egy gólt szereztek: Cornelius tette le a labdát Braithwaite elé, aki nagyon szépen fejezte be a támadást. Elsőnek úgy tűnt, hogy les miatt nem fogják megadni, de a videóbírózás után mégis ért a találat: 4-0.

Teljesen megérdemelt volt a végeredmény: Dánia ismét megmutatta, hogy Christian Eriksen nélkül is képesek remekül játszani, és a negyeddöntőben a holland-cseh meccs győztesének is jó eséllyel meg fogják majd nehezíteni a dolgát. Wales az első 20-25 percet leszámítva semmit nem mutatott, a második félidőben pedig több durva, felesleges szabálytalanság után nem valószínű, hogy sokan fogják őket hiányolni a tornáról.

Meccs embere

A két gólt jegyző Dolberg, nem is vitás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.