Leolvadtak a hollandok, és kiesett a címvédő Portugália is

foci-eb
2021 június 28., 08:23

Iratkozz fel itt a 444 Eb-hírlevelére, és minden nap megkapod a postaládádba, amit tudni kell.

Cseh csoda, belga siker

A nyolcaddöntők eddigi legnagyobb meglepetését hozta, hogy vasárnap a Budapesten játszott találkozón Csehország fegyelmezett, jó játékkal kiejtette a papíron jóval erősebb kerettel felálló Hollandiát. A hollandok az egész meccsen nem mutattak sokat, de a sorsukat az pecsételte meg, amikor az 55. percben kezezésér Matthijs de Ligt piros lapot kapott. Onnantól kezdve végleg főlénybe kerültek a csehek, és két gólt is szereztek.

photo_camera Fotó: DMITRIY GOLUBOVICH/Anadolu Agency via AFP

De Ligt a meccs után arról beszélt a holland közmédiának, hogy rosszul érzi magát a történtek miatt, és gyakorlatilag miatta vesztették el a meccset. A szövetségi kapitány, Frank de Boer megvédte játékosát, mint fogalmazott, minden felelősség az edzőé. Most le kell nyelniük a keserű pirulát, és majd meglátják, mit hoz a holnap, mondta még el de Boer, aki persze azon is izgulhat, hogy maradhat-e egyáltalán a válogatott élén.

photo_camera Fotó: DMITRIY GOLUBOVICH/Anadolu Agency via AFP

Csehország 2004 után jutott először tovább egy nagy torna kieséses szakaszában, és a vasárnapi mérkőzés után a szakértők a csehek taktikai felkészültségét dicsérték. Az első gólt szerző Tomáš Holeš arról beszélt, hogy élete meccse volt a hollandok elleni, és álomszerű, ami történt. Most viszont már nem akarnak megállni, és arra készülnek, hogy meglepik Dániát is.

A legjobb négy közé jutásért Csehország ugyanis a remek formában lévő Dánia ellen léphet majd pályára. A dánok eddigi Eb-szerepléséről vasárnap Muraközy Balázs hosszabb szakmai elemzést írt a 444-re, érdemes azt is elolvasni.

photo_camera Fotó: JOSE MANUEL VIDAL/AFP

Vasárnap este a nyolcaddöntők rangadóját játszotta egymással a címvédő Portugália és a rendkívül erős kerettel érkező Belgium. A helyenként parázs játékot hozó meccsen Belgium végül egyetlen kaput eltaláló lövéssel verte a portugálokat, igaz, Thorgan Hazard hatalmas gólja szinte felért több kaput eltaláló kísérlettel is.

A portugálok nagyon megnyomták a második félidőt, de az időnként feszült hangulatú meccsen csak egy kapufáig jutottak. Fernando Santos szövetségi kapitány a meccs után arról beszélt, hogy nem marad más hátra, jövőre meg kell nyerniük a világbajnokságot. Igaz, közben megjelentek már az első cikkek arról is, hogy vajon egy ilyen támadópotenciállal rendelkező válogatottnak tényleg Santos-e a megfelelő kapitánya. A vasárnapi meccs után Pepe lett a legidősebb mezőnyjátékos, aki valaha pályára lépett egy Eb kieséses szakaszában: az elpusztíthatatlan portugál védő 38 évesen és 121 naposan játszott tegnap.

Belgium legközelebb Olaszországgal játszik majd, jó eséllyel az egyik legkiélezettebb negyeddöntő lehet majd ez. A belgák helyzetét nehezítheti, hogy Kevin de Bruyne és Eden Hazard is megsérült a portugálok elleni meccsen, és a szakmai stáb szerint egyelőre korai megmondani, hogy játszhatnak-e majd a következő találkozón.

Meglephetik-e a spanyolokat vagy a franciákat?

Hétfőn két nyolcaddöntőben folytatódik az Európa-bajnokság, délután hattól Spanyolország és Horvátország játszik majd Koppenhágában. Sem a spanyolok, sem a horvátok nem voltak eddig túl meggyőzőek a tornán: Spanyolország csak az utolsó meccsén, az egész Eb leggyengébb csapatának bizonyuló Szlovákia ellen rázták meg magukat, míg az idősödő sztárjaira építő horvátok helyzetét az is nehezíti, hogy koronavírus-fertőzés miatt Ivan Perisic tíz napra karanténba kellett vonuljon.

photo_camera Fotó: PAUL ELLIS/AFP

A spanyolok számára kedvező adat, hogy 13 meccs óta nem kaptak ki Európa-bajnokságon, és a hétfői mérkőzést is esélyesként várhatják. A horvátoknak valami olyasmit kéne nyújtaniuk a továbbjutáshoz, amit eddig nem láttunk tőlük ezen a tornán.

A nap második meccsén Franciaország és Svájc fut majd ki egymás ellen Bukarestben. A mérkőzés esélyesei természetesen a világbajnok franciák, de a csoportmeccseken két döntetlenbe is belefutottak (ellenünk, illetve a portugálok ellen), ami arra utal, hogy azért meg lehet lepni őket.

photo_camera Fotó: FRANCK FIFE/AFP

A svájciak csoportharmadikként mentek tovább, miután az utolsó körben meg tudták verni Törökországot, és kisebb csodára lenne szükségük ahhoz, hogy bejussanak a legjobb nyolc közé. De pont azért jók ezek a világversenyek, mert időnként előfordulnak olyan csodák, melyeket aztán évtizedekig emlegetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.