Náci karlendítés, SS-rúna, megdobott rendőr: ezzel vádolja a német ügyészség a magyar szurkolókat

Foci-Eb
2021 június 29., 14:58

Az eddigi híradásokból nem volt teljesen egyértelmű, hogy a német hatóságok szerint pontosan mit követtek el azok a magyar szurkolók, akiket a müncheni német-magyar csoportmeccsen, valamint aznap a városban vettek őrizetbe, illetve vádoltak meg, illetve az sem, hogy hányan érintettek.

A müncheni ügyészség a 444 kérdésére most részletezve megírta, hogy hány ember érintett, és mi a vád ellenük.

A legsúlyosabb helyzetben az a férfi van, akit - az érintettek közül egyetlenként - jelenleg is fogva tartanak Münchenben. Az ügyészség levele szerint “különösen súlyos” bűncselekménnyel vádolt férfi a vád szerint palackkal dobott meg egy rendőrt az Allianz Arenában, ami miatt garázdasággal és hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják. Ennél jóval kisebb súlyú kihágásnak számít, hogy marihuánát is találtak nála.

photo_camera Német rendőrök és magyar szurkolók a Németország-Magyarország meccs előtt Münchenben 2021. június 23-án. Fotó: TOBIAS HASE/dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen öt magyar ellen emeltek vádat alkotmányellenes szervezetek szimbólumainak használata miatt.

Közülük négyet bent a stadionban kapcsoltak le, hármat náci karlendítés miatt, egyikükön pedig egy úgynevezett szárnyas odal-rúna tetoválás volt látható. A német nemzetiszocialista párt rettegett katonai szervezetén, az SS-en belül ez annak a szervezeti egységnek a szimbóluma volt, ami az SS egyfajta belső ellenőreként arra felügyelt, hogy a náci rohamcsapatnak csak tiszta vérű árják lehessenek a tagjai. A későbbi korokban több európai neonáci szervezet is használta.

Az ötödik, ezen törvény megsértése miatt megvádolt magyar nem a stadionban, hanem kint a városban mutatott be náci karlendítést - írta az ügyészség.

Az ötből négyüket őrizetbe vették, majd elengedték, az ötödik náculó ellen körözést adtak ki.

Egy további marihuánabirtoklót a városban kaptak el egészen minimális mennyiségű, fél gramm fűvel, őt hamar kiengedték.

1000 eurós biztosíték fejében szabadulhatott az a két szurkoló, akik a városban inzultáltak egy rendőrt.

“Legalább két” magyar ellen indult eljárás jegyhamisítás miatt, közölte az ügyészség, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy lescreenshotolták valaki más telefonon tárolt jegyét, és azzal próbáltak bejutni az arénába.

Két további ember kapott büntetést tiltott pirotechnikai eszközök miatt, de az ő kihágásuk annyira csekély volt, hogy az ügyészség ellenük nem emelt vádat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt