A csehek ellen folytatódott a dán álom

2021 július 3., szombat 18:10
Negyeddöntő
Csehország
1
-
2
Dánia
Vége
Dánia
3-4-3
Szövetségi kapitány
Kasper Hjulmand
Csehország
4-2-3-1
Szövetségi kapitány
Jaroslav Silhavy
1
Schmeichel
6
Christensen
4
Kjaer
3
Vestergaard
17
Larsen
23
Hojbjerg
8
Delaney
5
Maehle
9
Braithwaite
12
Dolberg
14
Damsgaard
1
Vaclik
18
Boril
6
Kalas
3
Celustka
5
Coufal
15
Soucek
9
Holes
13
Sevcik
7
Barak
12
Masopust
10
Schick

Mire számítottunk a meccs előtt?

Vaclik cseh kapus véd Fotó: DARKO VOJINOVIC/AFP

Két szimpatikus csapat meccsére. A cseheknek hagyományosan kevés az ellendrukkerük, a hollandok kiverésével még több barátot szereztek, és tőlük már a negyeddöntőbe jutás is szép eredmény. A dánokat is eleve szerette a futballvilág közönségének nagyobb része, de az első EB-meccsük és Eriksen drámája óta ők szinte mindenkinek a második csapata.

A cseheknek a hollandok budapesti legyőzése adhatott lendületet, a dánok pedig a drámai kezdés után az utóbbi két meccsükön már nagyon jók voltak, és az oroszoknak és Walesnek is 4-4 gólt lőttek. Ők számítottak a meccs esélyesének, és aki emlékszik az 1992-es EB-győzelmükre, a kezdő sípszó előtt azon is elgondolkodhatott, hogy lehet-e Koppenhágában kétszer kutyavásár, közel 30 év után egy újabb csoda.

Milyen volt ehhez képest a meccs?

A dánok Delaney gólját ünneplik Fotó: DAN MULLAN/AFP

Még csak tapogatóztak a csapatok, amikor az 5. percben egy szögletnél a cseh védők teljesen egyedül hagyták Delaneyt, aki a 11-es pontról megnézhette, hova szeretné fejelni a labdát, és megszerezte a dánok első gólját. Apró szépséghiba, hogy a bíró tévedett, a szöglet előtt nem cseh, hanem dán játékos ért utoljára a labdába.

Az álomszerű kezdés egészen felszabadíthatta a dán válogatottat, akik egyik tetszetős akciót mutatták be a másik után. A 13. percben Damsgaard csapott le egy előrevágott labdára, és túl is tudta azt pöckölni Vaclik kapuson, de a cseh védők a gólvonal előtt utolérték a lassan csorgó labdát. Néhány perccel később Delaney duplázhatott volna, ismét a 16-oson belül kapott tök egyedül egy labdát, de csak ügyetlenül, térddel találta el a labdát.

A csehek a félidő közepére magukra találtak, és egyre inkább a dán térfélen folyt a játék. A tornán eddig 4 gólt szerző Schick megmozdulásain érezni lehetett a veszélyt, de a legnagyobb helyzet Holesé volt, akinek lövését az a Schmeichel kapus blokkolta, akinek rossz felszabadításából alakult ki a helyzet.

A csehek hiába ívelgettek be kétpercenként veszélyesen kanyarodó labdákat a dán tizenhatoson belülre, a dánok nagyon jól bírták az annyira azért nem nagy nyomást, és több veszélyes kontrát is vezettek. A 42. percben aztán egy egyszerű, de nagyszerű támadásuk után ismét ők szerezhettek gólt. Maehlét szöktették a bal szélen, aki gyönyörű mozdulattal, jobb külsővel kanyarította középre a labdát, mit Dolberg közelről, kapásból a kapuba pofozott. Gyönyörű gól volt.

Krmecnik és Soucek gratulálnak egymásnak Schick góljához Fotó: NAOMI BAKER/AFP

A cseheknek nem volt mit veszíteniük. A szünetben cseréltek kettőt, és nekirohantak a dánoknak. Az viszont talán őket is meglepte, hogy milyen gyorsan gólt tudtak szerezni. Schmeichelnek már kétszer is védenie kellett, amikor a 49. percben a csehek talizmánja, Patrik Schick 12 méterről, a dán védők lába közt a kapuba talált. Ez volt az ötödik gólja, ezzel behozta Cristiano Ronaldót a góllövőlista élén.

Egy gól semmire sem volt elég a cseheknek, folytatták is a támadásaikat. A dánok szövetségi kapitánya is érezhette, hogy ennyire nem húzhatják magukra az ellenfelet, a 60. percben ő is cserélt kettőt. Ez levegőhöz is juttatta a csapatát, elsősorban a frissen beállt Yussuf Poulsennek köszönhetően egyre többet volt a cseh térfélen a labda. Poulsennek két lövése is volt, amit Vacliknak kellett védenie.

A meccs utolsó 20 percére a csehek vissza tudták szerezni a kezdeményezést. A 79. percben Silhavy szövetségi kapitány végrehajtotta utolsó két cseréjét, lehozta a combját tapogató Schicket is, és innentől a csehek mindent egy lapra tettek fel. A 82. percben azonban ők kaphattak volna gólt, ha az ezúttal önző Maehle nem Vaclik kapusba lövi a labdát, hanem két sokkal jobb helyzetben lévő csapattársa közül valamelyikhez passzolja.

A fülledt bakui melegben egyre fáradtabbak voltak a csapatok, és két cseh játékos is véres turbánnal a fején fejezte be a meccset. Aminek hiába volt 6 perc hosszabbítása, és volt végig a labda a dán térfélen, a csehek már nem tudtak komoly helyzetet kialakítani. 2:1 lett a vége két szimpatikus csapat jó meccsének. Aki előzetesen a dánoknak drukkolt, az is sajnálhatta az emelt fővel távozó cseh válogatottat.

Szivárványszínű reklámtáblák?

Akárcsak tegnap Szentpéterváron, Bakuban sem voltak, mivel az UEFA becsicskult a homofób keleti diktatúráknak. A torna nagy dicsőségére az azeri rendezők a szivárványszínű zászlókat is elrakatták.

Ki volt a meccs embere?

Yussuf Poulsen Fotó: NAOMI BAKER/AFP

Nehéz választani, egyik oldalon sem volt kiemelkedő egyéni teljesítmény. Schicknek muszáj gratulálni, mert talán gólkirály lesz a mai találatával, akcióból eddig senki nem lőtt nála több gólt ez EB-n. És dicséretet érdemel Yussuf Poulsen is, mert a dánok akkor lélegezhettek fel a csehek nyomása alól, amikor őt beküldték a pályára.

Bíró és VAR

Az első dán gól egy olyan szögletből született, amit nem kellett volna megadni. Ez nem Kuipers játékvezető hibája volt, hanem a partjelzőé. Arról sem ő tehet, hogy ilyen esetekben a VAR nem léphet közbe. Viszont a holland bíró mintha minden apró, vitás döntésnél a dánokat részesítette volna előnyben.

Hogyan tovább?

A dánok szerdán a szombat esti ukrán-angol meccs győztesével játszanak majd az elődöntőben. Addig még sokat fogunk hallani 1992-ről, és hogy történhet-e kétszer csoda.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt