Az UEFA fegyelmi eljárást indított az angol szövetség ellen a foci-Eb-döntő miatt

foci-eb
2021 július 13., 16:34

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi eljárást indított az angol szövetség (FA) ellen a vasárnap Londonban rendezett Európa-bajnoki döntőn történtek miatt.

Az UEFA bejelentése szerint külön eljárásban vizsgálják, ami az angol-olasz mérkőzés előtt a Wembley Stadionon kívül, illetve azt, ami a döntő alatt a lelátókon történt.

A kezdés előtt a jeggyel nem rendelkező angol szurkolók egymással és a rendfenntartókkal is összecsaptak a stadionon kívül, majd áttörték a biztonsági kordonokat, és legalább százan benyomultak a lelátóra. A rendőrök közül 19-en megsérültek, és az eset kapcsán 49 embert vettek őrizetbe.

A meccs előtt a hazai drukkerek füttyszóval és bekiabálásokkal zavarták meg az olasz himnuszt, majd tárgyakat dobáltak a pályára, meggyújtottak egy pirotechnikai eszközt, egy ember pedig a pályára futott a meccsen.

photo_camera Fotó: PAUL ELLIS/AFP

A történtekkel az UEFA ellenőrző, etikai és fegyelmi testülete (CEDB) foglalkozik.

Az Európa-bajnoki döntőben a rendes játékidő 1-1-es döntetlenre végződött, a hosszabbításban nem született gól, a tizenegyespárbajt pedig az olaszok nyerték, akik így 1968 után lettek újra a kontinens legjobbjai.

A múlt héten az FA-t 30 ezer euróra büntették, mert a Dánia elleni elődöntőben a drukkerek szintén megzavarták az ellenfél himnuszát, pirotechnikai eszközöket használtak, és többször is lézerfénnyel zavarták a dán kapus Kasper Schmeichelt.

Az UEFA a magyar szövetséget pénteken 100 ezer euróra és 3 zárt kapus meccsre – az egyiket felfüggesztve – büntette a szurkolók diszkriminatív megnyilvánulásai miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.