A futballtörténet talán legbizarrabb botránya miatt szakadt félbe Messi és Neymar meccse

vb-selejtezők
2021 szeptember 06., 05:24

Minden túlzás nélkül a futballtörténet legfurcsább tétmeccsét játszotta le magyar idő szerint vasárnap éjjel Brazília és Argentina Sao Paulóban.

4-5 perce játszottak a csapatok a világbajnoki selejtezőn, amikor megállt a játék, mert öltönyös férfiak jelentek meg a felezővonal táján. Senki sem értette, mi történik, amikor a hetedik percben az ismeretlenek benyomultak a pályára. Maga a játékvezető sem tudta, mi történik, úgy szaladt oda először, mint aki el akarja távolíttatni a betolakodókat.

link Forrás

Mint kiderült, az Anvisa nevű brazil egészségügyi hatóság tisztviselői voltak azok, rendőrök társaságában, akik azért hatoltak be a pályára meccs közben, hogy ott helyben karanténba helyezzék az argentin válogatott négy, Angliában játszó sztárját, a Tottenhames Giovani Lo Celsót és Cristian Romerót, illetve az Aston Villás Emiliano Martinezt és Emiliano Buendiát, akik közül az első három a kezdőcsapat tagja volt, míg utóbbi a cserék között üldögélt.

A helyzet teljesen kaotikus volt, hosszas kavargás után végül lefújták a meccset.

Amit egyelőre egészen biztosan tudni, az a drasztikus akció hivatalos indokolása. Az Anvisa szerint a négy argentin játékos megsértette azt a Brazíliában érvényes járványügyi előírást, miszerint annak a nem brazíliai lakosnak, aki a Brazíliába történő belépése előtt 14 napon belül Nagy-Britanniában járt, két hétre karanténba kell vonulnia. Az ügynökség tisztviselői pedig azért léptek a pályára, hogy ott helyben karanténba helyezzék a közegészségügyi veszélyt jelentő négy játékost.

Ezen felül azonban az összes fél egymásnak és saját maguknak is gyökeresen ellentmondó állítások sorozatát tette:

Az Anvisa szerint a négy argentin szándékosan megtévesztette a hatóságokat, amikor beutazáskor eltitkolta, hogy két héten belül jártak Nagy-Britanniában. Csak azt jelezték, hogy 3 előtte Venezuelában jártak az előző vb-selejtezőjükön.

Ez azért meglepő, mert négy világszerte ismert focistáról van szó, akik köztudottan a Premier League-ben játszanak, és Nagy-Britanniában élnek. Az argentin válogatott ráadásul már 3 napja Brazíliában tartózkodott, és az Anvisa eközben semmit sem tett. A botrány kitörése után a szervezet vezetője azt állította, hogy a meccs napján léptek akcióba, de mire odaértek a szállodába, az argentinok már elindultak a meccsre, a stadionban pedig nem engedték be őket az öltözőbe, ezért nyomultak be a pályára.

A karanténszabályok ilyen látványos kikényszerítése azért is meglepő, mert Brazíliában a hazai és vendégként érkező focisták a járvány alatt végig hivatalos mentességben részesültek, minden nemzetközi kupameccset lejátszottak, sőt a járvány egyik csúcsa idején az ország még Copa Americát is rendezett.

A dél-amerikai világbajnoki selejtezőket helyi szervező CONMEBOL főtitkára ráadásul azt nyilatkozta, hogy a brazil hatóságokkal ők letárgyalták az argentinok mentesítését, amiről a brazil szövetséggel is megállapodtak. A meccs megszakítása a helyszínen a brazil szövetség embereit is meglepte.

A meccset követő káosz óráiban az Anvisa egyszer csak arról adott ki közleményt, hogy ők már egy nappal korábban, szombaton értesítették a rendőrséget arról, hogy négyen megsértették a beutazásra vonatkozó törvényeket, és kérték a karanténba dugásukat. Ez egyrészt meglepő, hiszen a rendőrség egy nap alatt miért ne intézkedett volna, ha az állítás igaz, másrészt ellentmond annak a nem sokkal korábbi Anvisa-állításnak, hogy amint vasárnap értesültek a szabályszegésről, akcióba léptek, csak már nem találták a szállodában az argentinokat.

Az Anvisa azt is állítja, hogy a brazil kormány speciális könnyítést ajánlott az argentinoknak, aminek értelmében sűrű tesztelés mellett szabadon beléphettek, de ők nem éltek ezzel. Lionel Scaloni argentin szövetségi kapitány viszont azt nyilatkozta, hogy ők semmiről sem tudtak, és annak tudatában léptek pályára, hogy minden rendben.

A káosz miatt arról is több verzió kering, hogy ki kapja a meccs pontjait, illetve hogy újrajátsszák-e azt, ami a sűrű versenynaptár miatt kábé lehetetlennek tűnik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.