Simán kiengedhette volna a labdát kapus, de inkább ugrott egy arcost, amitől majdnem letört a feje, a vége a legcsodálatosabb gól lett

afrika-kupa
2022 január 17., 11:57

A focitörténet egyik legviccesebb, tényleg hibátlan gólját hozta össze vasárnap Elefántcsontpart védelme a Sierra Leone elleni Afrika-kupa csoportmeccsén. Egy olyan emlékezetes, évtizedekre, vagy akár örökre beszédtémát szolgáltató kapusmegmozdulás révén, amihez hasonlót a világfutballban legutóbb 27 éve, 1995 szeptember 6-án láthattunk, amikor a kolumbiai René Higuita az Anglia elleni barátságos meccsen az ihlet borzongató pillanatában szabadon engedte a benne mélyen szunnyadó skorpiót:

link Forrás

Mindezt azok után, hogy a '90-es vébé negyeddöntőjében majdnem a kezdőkörben kísérelt meg egy hátrahúzós cselt a kameruni Roger Millával szemben, emlékezetes sikerrel:

link Forrás

Vissza a jelenbe!

A gyenge Sierra Leone hiába ért el első meccsén bravúros döntetlent a címvédő Algéria ellen, vasárnap is az ellenfele, a nyitókörben Egyenlítői Guinea ellen 1-0-ra nyerő Elefántcsontpart volt a sokkal esélyesebb. És a hosszabbítás harmadik percében már végképp úgy tűnt, hogy az isten sem menti meg a feleket attól, hogy érvényesüljön a papírforma, hiszen az esélyes 2-1-re vezetett.

Sierra Leone ekkor támadásba lendült, kábé utoljára de már bármiféle hit nélkül. A cél nélkül előreívelt labdát ennek megfelelően jó messziről haza is fejelte az egyik védő. Vagyis nem pontosan haza, hanem vaktában az alapvonal felé, a kapu és az oldalvonal között nagyjából féltávnál. Ekkor jött el Badra Ali Sangaré ideje. Az elefántcsontparti kapus 35 éves, talán ez az utolsó nagy tornája, valahol érthető, hogy meg akarta mutatni, mi rejlik még benne. Mivel a fejes aránylag erős volt és a kapustól jó messzire repült az alapvonal felé, bárki áll a kapuban, szinte biztos, hagyja kimenni szögletre. De nem a mi hősünk!

Sangaré azt találta ki, hogy megpróbálja tirgisugrással elcsípni a fejest. Az eleje pompásan sikerült, a kapus meggyőző ívben röppent a távolodó labda felé, előre tartott kezekkel, majd tökéletes időzítéssel ragadta meg azt a röppálya megmagasabb pontján. Aztán tovább röppent és azzal a lendülettel ugrott egy fejest, azon belül is arcost a gyepre. Mivel két kézzel fogta a labdát, az arca lényegében karral való tompítás nélkül fúródott a talajba, amitől elejtette a labdát. Ami előbb a mellkasa alá szorult egy pillanatra, majd onnan a jobb karja alatt a kapu felé pattant ki. Az érkező Sierra Leone-i középhátvéd, Steven Caulker egyből bepöckölte középre, de az ötös környékét a jelek szerint boszorkányság szállta meg.

Itt egy szem Sierra Leone-i csatár, Alhaji Kamara érkezett két elefántcsontparti védővel szemben, de mind a hármukat durván megbűvölték. Kamara a bűbáj hatására térdre rogyott, az egyik védő ledermedt, a másikat pedig talajörvény-jelenség tántorította meg. Az időközben felpattanó Alhaji Kamara így mégis be tudta kotorni a labdát. A gól utáni ünneplés méltó volt a pillanat erejéhez.

link Forrás

Szegény Sangaré már akció közben, arcát a gyepszőnyegből kiemelve sírva fakadt, aztán sérültet jelentett, így a legvégén a védő Serge Aurier -nek kellett beállnia a kapuba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.