Meghalt Fenyvesi Máté, az FTC egykori legendás játékosa

GYÁSZ
2022 február 17., 17:05
photo_camera Fenyvesi Máté, a Ferencváros egykori négyszeres bajnok, VVK-győztes, és Európa-bajnoki bronzérmes balszélsője 85 évesen Fotó: mlsz.hu

88 éves korában meghalt Fenyvesi Máté, a Ferencváros egykori VVK-győztes, Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgója. A hírt a zöld-fehér klub honlapja közölte csütörtök délután.

Fenyvesi Máté Jánoshalmán született. 1953 és 1969 között a Budapesti Kinizsi, illetve a Ferencváros játékosaként lett ismert. A posztja balszélső volt, és 550 mérkőzésen 163 gólt lőtt. Négyszer lett magyar bajnok, a Magyar Népköztársasági Kupát egyszer nyerte meg. Tagja volt az 1965-ben VVK-győztes, 1966-ban BEK-negyeddöntős, 1968-ban pedig VVK-döntős csapatnak. Az 1965-ös fináléjában, Torinóban az ő fejesgóljával nyert a Ferencváros 1-0-ra a Juventus ellen.

A válogatottban 1954 és 1966 között 76 alkalommal lépett pályára és összesen nyolc gólt szerzett. Szerepelt az 1958-as és az 1962-es világbajnokságon, és az 1964-es Európa-bajnokságon is, ahol bronzérmet nyert.

Visszavonulása után megkapta az FTC örökös bajnoka címet, a Springer-dí­jat, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend középkeresztjét, továbbá Budapest díszpolgárának is megválasztották.

A pályafutása lezárása után állatorvosként dolgozott. A Független Kisgazdapártban, később pedig a Fideszben vállalt politikai szerepet. Az FTC-hez 1999-ben ügyvezető elnökként tért vissza. Fenyvesi Mátét a Ferencvárosi Torna Club saját halottjának tekinti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.