Dél-Afrikában 41 öngólt rúgtak egy meccsen, bundázás miatt négy csapatot tiltottak el örökre

afrika
2022 június 09., 16:46

A Dél-afrikai Labdarúgó-szövetség bundázás miatt örökre eltiltotta a negyedosztályú Nsami Mighty Birds klubot, miután a bajnokság legvégén több bundameccset is játszott, de nem akármilyet.

Az utolsó forduló előtt a Matiyasi FC és a Shivulani Dangerous Tigers is a feljutásért küzdött, és az előbbinek minimum 18 góllal kellett verni a Nsami Mighty Birdst, hogy feljusson.

Május 22-én a Matiyasi FC 59-1-re győzött is, a Nsami Mighty Birds 41 öngólt szerzett, és végül – miután néhányan fáradtságra hivatkozva lejöttek a pályáról – csak heten maradtak fent. Közben a Shivulani Dangerous Tigers is elcsalta a Kototo Happy Boys elleni meccset, 33-1-re nyertek, ott a Kototo csak 7 öngólt szerzett.

Pedig amikor a csapatok előzőleg márciusban találkoztak, a Matiyasi csak 2-1-re verte a Nsami Mighty Birdst, míg a Shivulani Dangerous Tigers 2-2-es döntetlent játszott a Kotoko Happy Boysszal.

A katari vb hivatalos Adidas labdája Berlinben május 21-én.
photo_camera A katari vb hivatalos Adidas labdája Berlinben május 21-én. Illusztráció: Frank Hoermann/Sven Simon/dpa via AFP

A feljutni kívánó csalók és a meccsüket látványosan eladó vesztesek is megszívták: örökre szóló eltiltást kaptak. A klubok tisztségviselői 5-8 szezon közötti eltiltást kaptak a május 22-i meccsek lebonyolításában játszott szerepük miatt, míg a mérkőzésvezetők 10 szezonra szóló eltiltást kaptak.

Végül a bajnokságban 4. helyen végzett Gawula Classic lett a dél-afrikai Mopani régió győztese, mivel az első három helyezettet kizárták.

A hasonló meccsek nem számítanak újdonságnak az afrikai futballban: két, a feljutásért küzdő nigériai rivális csapat 2013-ban 10 éves eltiltást kapott, miután 79-0-s és 67-0-s győzelmet arattak. De a madagaszkári AS Adema 149-0-s győzelme a SO l'Emyrne ellen utolérhetetlen, azon a meccsen a vesztes sorra lőtte az öngólokat, miután összetűzött a játékvezetővel. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.