25 év után újra lehetnek állóhelyek az angol stadionokban

anglia
2022 július 05., 10:10
Liverpool szurkolók ünneplik csapatukat a Manchester United elleni Premier League-meccsen az Anfield Roadon 2022. április 19-én
photo_camera Liverpool szurkolók ünneplik csapatukat a Manchester United elleni Premier League-meccsen az Anfield Roadon 2022. április 19-én Fotó: PHIL NOBLE/REUTERS

Az angol labdarúgó Premier League és másodosztály (Championship) klubjai a most következő idényben, bizonyos követelmények teljesülése esetén, értékesíthetnek meghatározott számú állóhelyet a mérkőzésekre - adta hírül a DPA hírügynökség nyomán kedd délelőtt az MTI.

A brit kormány hozta meg ezt a döntést, azok után, hogy az előző szezon második felében több klub, a Cardiff City, a Chelsea, a Manchester City, a Manchester United és a Tottenham Hotspur már tesztelte is a „biztonságos állóhelyek” kezdeményezést.

Angliában, ahol a '90-es éveket megelőzően több sok halálos áldozatot követelő stadionkatasztrófa is történt, ez egy évtizedek óta vitatott problémakör.

Az állóhelyek kialakítását 25 évvel ezelőtt tiltották be, részben az 1989-es Hillsborough-katasztrófa egyik későbbi következményeként. Más tényezők mellett ez a tragédia vezetett végül a Premier League megalakulásához, és a teljes brit futballkultúra megújításához a beengedő- ás megfigyelőrendszerek kiépítésétől a legkülönbözőbb üzleti és biztonsági előírásokig.

1989. április 15-én Hillsboroughban az FC Liverpool és a Nottingham Forest sheffieldi FA Kupa-elődöntőjén egy túlzsúfolt lelátórészen 97-en haltak meg, miután a tömeg nekipréselte őket a pályát a tribüntől elválasztó vasrácsnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.