Szczęsny és Lewandowski a lengyelek vb-hőse

világbajnokság
2022 november 26., 15:04

Lengyelország egy Mexikó elleni döntetlennel, Szaúd-Arábia a vb-címre hajtó Argentína elleni bravúrgyőzelemmel kezdte a tornát. Egy esetleges újabb győzelemmel Szaúd-Arábia tovább is jutott volna.

A vébé előtt senkinek sem vert hevesebben a szíve a szombat délután 2 órás párosítást látva, pedig kifejezetten jó meccset játszott a két válogatott. A lengyelek hozták azt a győztes mentalitást, amit nagy tornákon az utóbbi évtizedekben csak ritkán látni tőlük. Szaúd-Arábia pedig olyan tudatos, gyors focit játszott, amit egy sor jegyzett európai válogatott megirigyelhetne.

A vezetést Lengyelország szerezte meg az első félidő végefelé. A Mexikó ellen 11-est hibázó Lewandowski passzolt a Napolival csodálatos idényt futó Zielińskihez, aki az ötösről védhetetlenül bombázott a hálóba.

Az első félidő végén általános meglepetést keltő tízperces hosszabbításban 11-est harcolt ki Szaúd-Arábia, de hiába, Szczęsny ritkán látható bravúrsorozatot mutatott be. Előbb al-Davszari büntetőjét védte, majd a kipattanóból al-Breik próbálkozott, de Szaúd-Arábia az egyenlítés helyett csak szögletet harcolt ki.

Szczęsny védi a 11-es utáni kipattanót
photo_camera Szczęsny védi a 11-es utáni kipattanót Fotó: SALIH ZEKI FAZLIOGLU/Anadolu Agency via AFP

A fordulás után is sorra dolgozták ki helyzeteiket a szaúdiak, nem csak a 11-es védése miatt volt Szczęsny a mezőny legjobbja. A ritkábban, de veszélyesen támadó lengyel válogatottból előbb Milik, majd Lewandowski lőtt kapufát. A meccs a 82. percben dőlt el, amikor Lewandowski két gólra növelte a lengyelek előnyét.

A harmadik fordulóban Lengyelország Argentínával, Szaúd-Arábia Mexikóval játszik. A lengyelek az 1986-os vb óta nagy tornán csupán egyszer, a 2016-os Eb-n jutottak tovább csoportjukból, szerdán kiderül, összejön-e az újabb bravúr. Szaúd-Arábia már tizenegy vb-meccset játszott európai csapat ellen, de megverni egyedül Belgiumot tudta 1994-ben. Az utolsó, európai csapatnak rúgott góljuk is több mint 28 éves, a svédeknek találtak be.

Egyéni képviselőjelöltek
-
Szövetségi kapitány

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.