Németország megint kiesett, semmire se ment Costa Rica 4-2-es legyőzésével

világbajnokság
2022 december 01., 20:59

Németország 4-2-re verte Costa Ricát, de ezzel együtt kiesett a világbajnokságról, mert a másik mérkőzésen Spanyolország kikapott Japántól. Aki látta a meccset, nehezen felejti, volt olyan pillanat, amikor a két világbajnokot felvonultató csoportból a két kívülálló, Japán és Costa Rica állt továbbjutásra.

A világbajnokságok történetében először női játékvezető, a francia Stephanie Frappart sípjelére indult el a mérkőzés. Statisztikájából kiderül, hogy átlagban minden ötödik meccsén nyúl a piros laphoz, és meccsenként nagyjából négy sárgát ad. Most pirosat nem adott, sárgából is csak egyet.

A meccs előtt egy pontos németeknek győzniük kellett a továbbjutáshoz, lehetőleg minél nagyobb arányban, valamint drukkolni: Japán ne verje meg Spanyolországot.

A kezdő sípszónál Spanyolország és Japán állt továbbjutásra. Az első perctől kezdve úgy tűnt, nem kérdés a meccs kimenetele, csak a két csapat közti gólkülönbség. A 10. percben Raum beadása után Gnabry fejelte be a labdát a szellősen védekező Costa Rica hálójába. Spanyolország és Németország továbbjutásra állt. A várakozással ellentétben a németek nem cincálták szét ellenfelüket, megelégedtek azzal, hogy Costa Rica térfelén gurigázzanak és néha kialakítsanak egy közepes helyzetet.

A gólszerző, Yeltsin Tejeda a kupac alján
photo_camera A gólszerző, Yeltsin Tejeda a kupac alján Fotó: RAUL ARBOLEDA/AFP

Az első félidő végén aztán kis híján ráfáztak erre. A német védelem elemi hibái után kétszer is elég nagy helyzetbe kerültek a közép-amerikaiak.

A második félidő német szempontból katasztrofálisan kezdődött, csakhogy nem itt, hanem egy másik katari stadionban: Japán egyenlített Spanyolország ellen, így Spanyolország és Japán állt továbbjutásra, egy gól mindenképpen kellett még a németeknek. Aztán hirtelen hat gól kellett volna, mert az 55. percben jött a hír: Japán megfordította a meccset. Ha eddig rémálom volt a meccs a németeknek, az 58. percben történtekre már szavak se voltak: Tejeda egy Neuerről kipattanó labdát lőtt a kapuba, 1-1. Nem volt nehéz kiszámolni: ha Costa Rica még egyet lő, akkor Japánnal együtt jutna tovább.

Tejeda  ünnepli a gólját
photo_camera Tejeda ünnepli a gólját Fotó: FRANCOIS-XAVIER MARIT/AFP

Az egyenlítés után Musiala kétszer is kapufát lőtt, majd egy kapu előtti kavarodás után Vargas megszerezte a vezetést Costa Ricának. Ebben a pillanatban megtörtént az, amire senki nem számított, Japán és Costa Rica állt továbbjutásra. Nem sokáig, mert Havertz gólt szerzett, 2-2, ezzel Japán és Spanyolország volt nyeregben. A 84. percben Havertz újabb gólt szerzett, 3-2, a németeknek hatot kellett rúgniuk ahhoz, hogy továbbjussanak - ha a másik meccsen nem történik semmi. (Nem történt.) A 89. percben Fülkrug talált a hálóba, ezzel beállította a 4-2-es végeredmény. Éppen ennyi volt a 2006-os vb nyitómeccs is, de micsoda különbség.

Egyéni képviselőjelöltek
-
Szövetségi kapitány

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.