Kane a második 11-esét kihagyta, Franciaország jutott az elődöntőbe

világbajnokság
2022 december 10., 21:00

Franciaország 2-1-re verte Angliát, így szerdán francia-marokkói elődöntőt rendeznek.

Bármennyire is hihetetlen, a nagy tornák kieséses szakaszában most először találkozott a két ősi rivális. A negyeddöntők sztármeccséről a másik három párosítás őrületében nem esett annyi szó, mint gondoltuk volna. Igaz, ki tudta volna megjósolni, hogy Horvátország és Marokkó is kiveri esélyesebb ellenfelét, az argentin-holland meccs hátborzongató végjátékát pedig még nem is említettük.

A két csapat a várható kezdővel állt fel, a két szövetségi kapitány semmit nem változtatott a nyolcaddöntős kezdőcsapatokon. A franciáknál ismét a Dembélé-Griezmann-Mbappé-Giroud összeállítású csatárnégyes kezdett, az angolok pedig többek között Phil Fodennel, Bukayo Sakával, Jude Bellinghammel és Harry Kane-nel rohamoztak az elődöntőért.

Az első veszélyes helyzet Olivier Giroud nevéhez fűződött, alacsonyan fejelt, de Pickford kapus magabiztosan fogta. A franciák nem álltak le, és pár perccel később egy távoli lövéssel meg is szerezték a vezetést. Mbappé labdafelhozatala után körülbelül 25 méterről lőtte rá Aurélien Tchouaméni, gyönyörű gól, 1-0 Franciaországnak.

Tchouaméni (legelöl) váratlant húzott, a tizenhatoson kívülről szerzett gólt
photo_camera Tchouaméni (legelöl) váratlant húzott, a tizenhatoson kívülről szerzett gólt Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Felpörögtek az angolok, feltolták a védekezésüket és átvették az irányítást mezőnyben, a támadásokban is aktívabbá váltak, Llorisnak többször is védenie kellett. Lloris rekordot döntött pályára lépésével - ma játszotta 143. meccsét a válogatottban, ezzel megelőzve Lilian Thuramot, aki eddig 142 fellépésével tartotta a francia válogatott meccsszámrekordját. Fia, Marcus Thuram egyébként a válogatott kispadján ült. Amennyiben az angol játékosok olvasták volna az optajoe posztját, ki se jöttek volna a második félidőre: elődjeik nyolcszor kerültek hátrányba vb-meccs első félidejében, fordítani egyszer sem sikerült, döntetlenre kétszer mentettek.

Hugo Lloris védéssel kezdte a második félidőt is, egy távoli Bellingham bombát védett ki bravúrral. Az 52. percben az angol válogatott legaktívabb tagja, az arsenalos Bukayo Saka egy remek kényszerítő után tizenegyest harcolt ki, miután a franciák gólszerzője, Tchouaméni buktatta. Harry Kane klubtársának, Hugo Llorisnak magabiztosan vágta be a megítélt büntetőt a bal felsőbe, 1-1.

Harry Kane tizenegyesből egyenlített, ezzel utolérte a válogatott gólok számában az éllovas Wayne Rooney-t
photo_camera Harry Kane tizenegyesből egyenlített, ezzel utolérte a válogatott gólok számában az éllovas Wayne Rooney-t Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

Ahogy az első félidőben, úgy most is pillanatok alatt felpörgött a gólt kapó csapat. A franciák pár perc alatt többször is veszélyesen közel kerültek az angol kapuhoz. A másik oldalon állandó veszélyt jelentett Bukayo Saka.

Olivier Giroud a 76. percben nagyon közel került a gólhoz, de Jordan Pickford védett, egy perccel később már ő is tehetetlen volt. Giroud pár méterről fejelte be Griezmann beadását, ez volt a második gólpassza.

Nem sokáig tartott a felhőtlen jókedv a franciáknál. Theo Hernández a tizenhatoson belül letarolta az angolok játékosát, Mason Mountot, rövid videózás után a brazil játékvezető megítélte az újabb tizenegyest. Harry Kane nem élt a lehetőséggel, az erő maradt csak az előbbi tizenegyeséből, a pontosság nem, a labda bődületesen fölé szállt.

A meccs képe közelebb állt a döntetlenhez, az angolok meglepően jól futballoztak, a franciák annyit adtak ki magukból, amennyi a továbbjutáshoz kellett. A címvédő francia válogatott zsinórban másodszor játszik elődöntőt, 1986 óta ilyen bravúrt nem hajtottak végre. Gareth Southgate-nek ez a harmadik nagy tornája az angol válogatott élén, most először nem jutottak be a legjobb négy csapat közé.

Giroud a meccs után elmondta, hogy a 2018-as, belgák elleni meccsre emlékeztetően védekeztek. Nem szabad itt megállni, folytatni kell, a lehető legmesszebb jutni.

Az angol Henderson szerint mindent megtettek a továbbjutásért, hátrányban is megvolt a tartásuk. Kane 11-eséről azt mondta, hogy rengeteg góllal segítette már az angol válogatottat. A meccsre elszalasztott lehetőségként tekint annak ellenére, hogy a francia válogatott nagyon jó csapat.

Didier Deschamps francia szövetségi kapitány az angolokat dicsérte, és csodálatosnak tartja a győzelmet, az újabb elődöntőt, amit élvezni kell. Csapatszellemben és mentálisan erős volt a francia válogatott. Marokkót nem várta az elődöntőbe, de komolyan kell venni őket, mert komoly ellenfeleken keresztül jutottak az elődöntőbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.