Pirosban ünnepelték az Arsenal győzelmét Ugandában, nem kellett volna

Az Arsenal és a Manchester United fantasztikus népszerűségnek örvend Ugandában, éppen úgy, ahogy a harmadik világ egy sor országában. Mérkőzéseiket hatalmas csarnokok kivetítőin lehet követni, a győzelmek után meg sokszor az utcára mennek a hívek, éppen úgy, amikor Budapesten a Nagykörúton ünnepelték a magyar válogatottat a 2016-os Európa-bajnokság meccsei után.

Az Arsenal és a Manchester United vasárnap éppen egymás ellen játszott, az Arsenal 3-2-es győzelmével végződött meccs után pedig a csapat piros mezét viselő drukkerek az utcára vonultak a 83 ezres Jinjában, és még egy boltban vásárolt trófeát is magukkal vittek. A rendőrségnek mindez nem tetszett, az ünneplő tömeget feloszlatta, legalább nyolc embert őrizetbe vett, írja a BBC.

Az incidens után a rendőrfőnök értetlenségének adott hangot: Szép dolog a közvetlen rivális Manchester United fölött aratott utolsó perces 3-2-es győzelem, meg az 5 pontos vezetés a Manchester City előtt, de miért ünnepelnek már most az Arsenal drukkerei, amikor még csak a szezon felénél jár a bajnokság?A rendőrfőnök szerint a drukkereknek értesíteni kellett volna a rendőrséget a felvonulásról, mert mi lenne, ha szóváltásba keveredne a két tábor, és netán tettlegességre kerülne sor?

Jogvédők szerint a háttérben inkább az állhat, hogy gyakran tartóztatják le az ellenzék tagjait, akik piros ruháikban szintén az utcán szoktak gyülekezni, és a kormány politikája ellen tiltakozni. A rendőrség önkényesen jár el a tüntetőkkel szemben, pedig az alkotmánybíróság megsemmisítette azt a törvényt, amelyik korlátlan jogkörrel ruházza fel a hatóságokat.

Ugandában 2021 januárjában tartottak választásokat, ahol Yoweri Museveni csalással győzött a piros színekkel kampányoló Bobi Wine fölött. Az ellenzéki tüntetéseket feloszlatták vagy szétverték, az egyiken 54 embert gyilkoltak meg, a szavazatok 35 százalékát megszerző Wine-t házi őrizetben tartották.

Tavaly ősszel a diktátor vezérkari főnök fia azzal került be a hírekbe, hogy száz marhát adott volna az olasz választást megnyerő Giorgia Meloniért, valamint lerohanta volna Nairobit és Rómát. Az ámokfutásra a kézenfekvő atyai válasz természetesen az altábornagyból vezérezredessé való előléptetés volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt