Megvan, kinek a festményével búcsúztatta a Gyirmót Csertőit és társát

futball
2023 május 25., 05:17

Olvasóinknak hála, kiderült, Hirkó Bálint festőművész képeivel búcsúztatták négy évnyi szolgálat után az NB II.-es Gyirmót vezetőedzőjét, Csertői Aurélt és segítőjét, Németh Zoltánt. Megkerestük Hirkót, aki nem akart nyilatkozni, egy sor izgalmas dolgot viszont megtudtunk róla.

Csertői Aurél fogja közre a két tulajdonos
photo_camera Csertői Aurél fogja közre a két tulajdonos Forrás: Gyirmót FC honlapja
Németh Zoltán asszisztens edző a tulajdonosokkal
photo_camera Németh Zoltán asszisztens edző a tulajdonosokkal Forrás: Gyirmót FC honlapja

Hirkó nem áll nagy drukker hírében, meccsekre nem jár, azt sem tudta, hogy képei edzők ajándékai lesznek. Azt végképp nem tudja, hogy vajon Kiprich József is Hirkó-képet kapott-e 2011-ben, az viszont biztos, hogy Közép-Európa leghíresebb vadász-edzőjének, Csank Jánosnak a munkáját nem az ő vaddisznós képével köszönték meg 2013-ban.

A két edző képein a táj ugyan kísértetiesen hasonlít, de rosszul tippeltük, hogy ugyanott készült. Az egyik a Nagy-Dunát, a másik egy kisebb ágat, talán a Rábát ábrázolja. A mester - ez talán illúzióromboló lesz - nem úgy dolgozik, ahogy az ember egy tájképfestőt elképzel, vagyis szalmakalapban, fűszálat rágcsálva, esetleg pipázva komótosan keni a vászonra a festéket, hanem saját fotói alapján műteremben festi meg témáit.

Az impresszionista jegyeket felvonultató realisztikus ábrázolás jellemzi, az ilyen típusú tájképek ára a honlapja szerint 95 ezer forint. Nem a legmodernebbek, nem a legművészibbek az árúba bocsátott alkotások, de van neki egy másik művészeti élete is. Jelenleg is látható kiállítása a Győri Nemzeti Színház csillárszintjén Győr aranyban címmel. Ezek szürreális képek, rá sem ismerni a tájképfestő Hirkóra. A város emblematikus épületeit festette meg arany háttérrel, elmosódottan.

Hirkó Bálint 25 éve fest, bár közlekedésmérnökként végzett Győrben, de szakmájában egy percet sem dolgozott. Édesanyja, Hirkóné Kun Mária is festőművész volt.