Inflációs adatok

A magyar infláció 2022 végére elérte a 25 százalékot, ami a legmagasabb az Európai Unióban. A januári tetőzés után lassú csökkenés kezdődött, az első félévben még 20 százalék fölött volt, és most már tizedik hónapja a legmagasabb az EU-ban.
link Forrás
Az adatok azt mutatják, hány százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbi szinthez képest.
Az infláció 2021 nyarán, a covid okozta válság és az ellátási láncok összeomlása miatt kezdett emelkedni. A kormány 2021 novemberében ársapkát tett a benzinre, majd januárban néhány alapélelmiszerre.
2022. február 24‒én Oroszország megtámadta Ukrajnát, ami fokozta az áremelkedést.Novemberben a kormány újabb élelmiszerekre tett ársapkát, a benzinárstop viszont decemberben megszűnt.
link Forrás
A KSH és az Eurostat eltérő módszertannal méri az árakat, ezért lehetnek különbségek a KSH‒s és eurostatos inflációs adatok közt. Nemzetközi összevetésre az Eurostat adatai alkalmasak. A módszertani elmérés markánsan jelentkezett például a 2023. augusztusi inflációban: a KSH szerint az 16,4 százalékos volt, az Eurostat szerint csak 14,2 százalékot ért el.

Élelmiszerek

Az élelmiszer-infláció kimagasló Magyarországon: a KSH szerint decemberre elérte a 45 százalékot, az Eurostat szerint az 50-et. Ez messze a legmagasabb az Európai Unióban.
link Forrás
link Forrás