Emberek! Kenyerek!

2014 augusztus 21., csütörtök 5:54

„Kenyerem, kenyerem, kenyerem, már megint izzad a tenyerem.”

Kövér Lászlótól és Semjén Zsolttól Tóbiás Józsefen keresztül Fazekas Sándoron át Lázár Jánosig tegnap pártállástól függetlenül mindenki a magyarok vagy az egész Kárpát-medence kenyerei elé járult egy főhajtásra. Papok, püspökök, érsekek szenteltek kenyeret, a közalkalmazottak meg órákig szeleteltek. 15 fotót augusztus 20-áról (az első három még 19-én készült, de nem lehetett kihagyni). Ahogy az a régi vicc is tartja, amit most találtam ki:

– Miér' jó augusztus 20-a?
– Kenyér!

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (jobbra) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (még jobbra) a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának az augusztus 20-i nemzeti ünnep elõestéjén tartott ökumenikus ünnepi istentiszteletén Budapesten, a Szilágyi Dezsõ téri református templomban. (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Óriáskenyeret visznek a vállukon az Aranycipó Kft. dolgozói a pécsi Széchenyi téren a Magyarok kenyere ünnephez kapcsolódó Pécsi Pékfesztiválon. A 12,25 méter hosszú, 80 kilós kenyeret a kft. pécsváradi üzemében készítették. (Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke megáldja az új kenyeret a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának az augusztus 20-i nemzeti ünnep előestéjén tartott ökumenikus ünnepi istentiszteletén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban (Fotó: Máthé Zoltán / MTI) Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Balról jobbra: Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és Kocsis Fülöp hajdúdorogi görög katolikus püspök az új kenyér szentelésén, a 45. Debreceni Virágkarneválon (Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy ajándékba kapott cipót tart kezében a Kárpát-medence kenyere mellett állva, a szolnoki művésztelepen. A határon túli településekkel együttműködve Szent István napjára elkészült 200 kilogrammos, pityókás kenyeret a megszentelés után szétosztották az ünneplők között. Balra Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke és Szalay Ferenc polgármester (még balrább) (Fotó: Bugány János / MTI)

A Kárpát-medence kenyerét a szolnoki művésztelepen lévő kemencéből a pékek kiemelték, majd a határon túli településekkel együttműködve Szent István napjára elkészített 200 kilogrammos, pityókás kenyeret a megszentelés után szétosztották az ünneplők között. A 150 kilós kenyér úgy tűnik, hogy odakozmált, de van, aki szerint ennek így kell kinéznie. (Fotó: Bugány János / MTI)

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszédet intézett a kenyérhez a hódmezővásárhelyi önkormányzat államalapító Szent István király tiszteletére rendezett ünnepségén, a Szent István téren (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)

Tóbiás József, az MSZP elnöke az állami ünnep alkalmából tartott sajtótájékoztatón az MSZP székházban Budapesten (Fotó: Marjai János / MTI)

Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök megszenteli az új kenyeret a Szent István-napi ünnepségen, Kiskunfélegyházán (Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Botka László Szeged szocialista polgármestere (a balodali politikus jobbra látható) a Szent István-napi ünnepségen. Előtte kenyerek. (Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke bemutatja a Kurdi Family Pék Kft. pékmesterének Várkapitány fantázianévre keresztelt rozskenyerét, a pékszövetség Szent István-napi kenyérversenyének győztesét Budapesten, a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Fejes Csaba, a Mátyás-templom káplánja megáldja a kenyeret Budapesten, a Szentháromság téren (Fotó: Kallos Bea / MTI)

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megáldja az új kenyeret a Szent István-napi ünnepi szentmisén, a Szent István-bazilika előtt (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Páva Zsolt Pécs polgármestere (balra) új kenyérrel kínálja Böjte Csabát, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját (középen) a Magyarok kenyere ünnepén, a pécsi Dóm téren (Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Az Új kenyér ünnepe Marosvásárhelyen 2014. augusztus 20-án, ahol idén először ünneplik köztéren Szent István ünnepét. (Fotó: Boda L. Gergely / MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt