Szijjártó szerint Magyarország szerepe fontos lesz a világ ebola elleni harcában

2014 október 08., 11:10

Nemcsak a háza, de maga Szijjártó Péter is felnőtt a külgazdasági és külügyminiszteri feladatokhoz. Amikor Thomas Kwesi Quartey ghánai külügyminiszter-helyettessel megérkezett, nem sérült lábbal dekázott be tormás virslivel a szájában, hanem csendben helyet foglalt, és hagyta, hogy a ghánai kolléga-helyettes előadja az afrikai terveket.

photo_camera Fotók: Botos Tamás

Quartey arról beszélt, hogy az oktatás a kulcsa a hosszú távú együttműködésnek, Ghána pedig Magyarországnak az 500 millió fős nyugat-afrikai piacra való belépést ajánlja.

Szijjártó Péter ezzel szemben arról beszélt, hogy a hosszú távú együttműködésnek az oktatás a kulcsa – így a ghánai ösztöndíjprogram 10 diákot vár (a mostani energetikai és olajügyi miniszter is nálunk végzett) –, Magyarország pedig benevezett a versenybe az afrikai jelenlétért, és júliusban magyar kereskedőházat nyitott Ghánában.

Afrika egyre több országa egyre stabilabb meg demokratikusabb, és Szijjártó szerint a nyugat-afrikai nyitás összhangban van a külpolitikánkkal (ami eddig a keleti nyitásról szólt, de mintha abban nem lett volna a demokratikus kultúra olyan fontos szempont). Mind mondta, az eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítani a világ gyorsan fejlődő térségeire, Ghánában, Afrika egyik legjobban működő demokráciájában pedig 8 százalékos a GDP-növekedés, amit az arany- és a kakaóexport biztosít hosszú távra – mondta Szijjártó Péter.

A Ghánával való együttműködés fő területei:

  • mezőgazdaság
  • élelmiszeripar
  • gyógyszeripar
  • orvosi műszerek exportja
  • IT-szolgáltatások

Ezután kiderült, hogy rajtunk múlhat a civilizáció sorsa, mivel Szijjártó arról is beszélt, hogy a WHO Ghánából folytatja majd az ebola elleni küzdelmet, ez pedig a mi orvosi-technológiai együttműködésünket is előtérbe helyezi.

Szijjártó Péter a KSH adataira hivatkozva azt mondta, hogy míg tavaly az első 7 hónapban 35 ezer dollár folyt be Magyarországra Ghánából, addig idén ugyanebben az időszakban 5,4 millió, azaz több mint 15 ezer százalékos a növekedés. (Ez persze még mindig elhanyagolható a külkereskedelmi mérlegben.)

Szijjártó szerint a legújabb kihívás a kibervédelem.

Így a gazdasági megállapodástervezet mellett egy kibervédelmi egyezménytervezetet is aláírtak.

Ezután pedig koccintottak.

Szijjártó Péter vizet ivott.

Vagy mégsem?

De.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.