Önkéntesek százai segítik a hozzánk érkező menekülteket

2015 július 14., 08:43

Önkéntesek százai segítenek a Magyarországra érkezett menekülteken szerte az országban. Míg Szegeden a MigSzol csoport, addig Budapesten a Migration Aid szerveződés fogja össze a munkát. A közös bennük, hogy mindkettő civilekből, segíteni akaró emberekből áll. A Migration Aid Facebook oldalát három hete hozták létre, mostanra már minden fővárosi fejpályaudvaron vannak csoportjaik.

Ha egy illegális határátlépőt elfognak a rendőrök, a következő procedúra vár rá: begyűjtik, általában a röszkei központba viszik, ott felveszik az adatait, fénykép készül róluk és ujjlenyomat vesznek tőlük, majd kapnak egy papírt, hogy melyik befogadóállomáson kell jelentkezniük. A papír természetesen magyar nyelvű. És indulhatnak keresni a vasútállomást, hogy eltaláljanak Bicskére, Debrecenbe, Balassagyarmatra vagy Vámosszabadiba.

Az önkéntesekből álló szervezetek már Röszkén megjelennek, az eredetileg magyar dokumentumot több nyelvre lefordítva kiosztják, majd segítenek a menekülteknek eljutni a kijelölt befogadóállomásra. A rendszerük már úgy működik, hogy a szegediek szólnak például a Nyugatinál lévőknek, hogy hány fő, mikor, melyik vonattal érkezik. Őket itt étellel, ha kell ruhákkal várják, és útbaigazítják őket. Ugyanígy szólnak, ha valakinek speciális segítségre lenne szüksége: egy szíriai család a kislányát kézben hozta egészen Magyarországig, mert a gyermek hátába egy bombatámadás után repeszek fúródtak, lebénult. A szegediek szóltak, hogy babakocsira lenne szükség, a budapesti csoport kiírta a Facebook oldalra, hogy kellene egy, és lett is.

De nemcsak étellel, gyógyszerrel, eszközökkel segítenek az ideérkezőknek. A hét végén és hétfőn is előfordult, hogy egy-egy család tagjai elkeveredtek egymástól. Egy afgán férfi feleségét és gyermekét kereste, akiktől a zöldhatár átlépése közben szakadt le. A csoport tagjai felkutatták, hogy hol van a feleség és a gyerek, és egyesítették is a családot.

A Migration Aid szendvicskészítő és ruhagyűjtő központja egy Mozsár utcai skót pubban van. A tulajdonosoktól eddig sem állt távol a jótékonykodás: volt, hogy az árvízben dolgozó tűzoltóknak, rendőröknek főztek. Most ételeket, ruhákat fogadnak be és továbbítanak. Rengeteget. Nem egyszer volt már példa, hogy annyi étel jött össze, hogy nem csak a menekülteknek, de a hajléktalanszállókra is bőven jutott.

Ruhákat, gyermektápszereket, tisztálkodási eszközöket folyamatosan juttatnak el a befogadóállomásokra is. Hogy pontosan mire van szükség, azt Facebook-csoportokban írják össze. A rendszer már olyan jól működik, hogy az ideérkező gyerekek plüssállatokat, babákat is kapnak. Múlt héten fordult elő, hogy egy afgán kislánynak nem jutott baba, kiírták a Facebook-csoportba, hogy ha valaki tudna adni, az nagyon jól jönne, azóta egy tucatnyi hajas baba érkezett a Mozsár utcába.

Az önkéntesek mellett megjelentek az itt élő szír, egyiptomi, afgán közösségek is. Ők az adományok mellett tolmácsolással segítenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.