Nézzetek ezekre a falakra, mint a nyitott sebre, amelyből csurgott a vér!

2015 szeptember 20., 12:58

A Városi Gorillák bemásztak az oszladozó II. János Pál pápa téri elhagyatott régi pártházakba.
Az urbexes brigád korábbi kalandjai: Illatos úti Vegyiművek, BM Korvin Ottó Kórház, Club Aliga

photo_camera 2007-ben az MSZP elhagyta a rossz emlékű Köztársaság téri pártházát, és átköltözött a Jókai utcába. Fotó: Városi Gorillák 2013
photo_camera Fotó: Városi Gorillák 2015
photo_camera A Köztársaság tér 26 és 27 1940-től szélsőjobbos szervezeteknek adott otthont. Helyüket 1945 után, akárcsak az Andrássy út 60-at, a kommunista párt foglalta el.
photo_camera Az egykori Baromvásár tér, majd Lóvásár tér az 1848-49 forradalom leverését követően vált a korai munkásmozgalom egyik központjává. Ugyanis itt épült fel a Triesti Általános Osztrák Gáztársulat jóvoltából Pest első gázgyára.
photo_camera A jobb oldali épület negyedik emeleti szintjének erkélyrácsozatának ötágú csillagai. Fotó: Városi Gorillák, 2013
photo_camera A 26-os szám alatti épület 1890 körül épült, eklektikus stílusban, amit később modern stílusúra építettek át. A 27-es szám alatti épület is lakóépületnek készült 1887-ben, az építtető Ballagi Mór volt, a tervező és kivitelező építőmester Jedlicska János.
photo_camera 1912-ben a 27-es számú házba a német tanítónők és nevelők otthona és egyesülete költözött. Majd 1940-ben átadta helyét a Magyarországi Németek Népi Szövetségének, a Volksbundnak. Ettől kezdve az épület Birodalmi Német Házként (Reichsdeutsches Haus) üzemelt. Ez lett a magyarországi nácik egyik legfőbb gyűjtőhelye.
photo_camera A Volksbund székházat 1945 januárjában eintsandolták a Magyar Kommunista Párt funkcionáriusai. Vas Zoltánék itt rendezték be az MKP első pesti országos központját.
photo_camera 1946-ban a teret átnevezték Köztársaságra. A tér 27-es és a mellette álló 26-os számú házat a budapesti Párt Bizottság és az ifjúsági szervezet, a DISZ központjaként szolgált.
photo_camera A pártházat 1956 október 30-án, tíz óra tíz perckor ostrom alá vették a forradalmárok. Céljuk a gyűlölt ÁVH-sokkal való leszámolás és a vélelmezett politikai foglyok kiszabadítása volt.
photo_camera Az ostromot követően, egészen november 4-ig folyt a kutatás a feltételezett kazamaták után. Fúrótornyok, fülelő brigádok és varázsvesszős amatőrök kutattak a téren, hogy kiszabadítsák a politikai foglyokat az ÁVO sosem volt föld alatti börtönéből.
Többen hallani vélték a mélyből segítségért könyörgőket.
photo_camera A forradalom leverése után, egy 1957-es tömegrendezvényen, a pesti első titkár Marosán György az alábbiakat mondta: "Nézzetek ezekre a falakra, mint a nyitott sebre, amelyből csurgott a vér! E falaknál mészárolták le a kommunistákat. Szentté válik ez a hely, ide kell majd zarándokolniuk még sok-sok évig az embereknek, de különösen a kommunistáknak, hogy el ne felejtsék a gyalázatot.”
photo_camera Az MSZMP az ostrom első évfordulóján gyűlést tartott és emléktáblát avatott a Köztársaság téri pártház előtt. Marosán György ismét felszólalt: "Azért gyűltünk egybe, hogy megfogadjuk, ha kell, tűzzel-vassal, ha kell, vérünk ontásával is megakadályozzuk, hogy október 23-a szégyene, október 30-a gyalázata még egyszer megismétlődjék. Tort ült itt az árulás, és a hősök vérét itta ez a tér.”
photo_camera A rendszerváltozás után a Fehér Házból kiköltöző MSZP itt rendezte be országos központját és csak 2007-ben hagyta el a rossz emlékű épületet, ami most kibelezve ázik és rohad szét a sokadszorra átkeresztelt II. János Pál pápa téren.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.