Totálisan szétbombázták az úszó világbajnokság miatt a Margitszigetet

2017 március 31., 11:43

Annyira az új, kamu látványtervvel eladott uszodáról szólt eddig a budapesti vizes világbajnokság, hogy fel sem tűnt: a kéthetes júliusi vébé miatt lényegében használhatatlan a komplett Margitsziget, és ez így is marad július közepéig.

Mindenhol egyszerre építkeznek, mindenhol késésben vannak, így aztán Budapesten bárhol jelölnének ki egy 96,5 hektáros területet, az biztosan alkalmasabb lenne pihenésre és kikapcsolódásra, mint a sziget.

Arra semmi nem figyelmeztet, hogy egy klassz ipari környezet vár a Margitszigeten.

Már megközelíteni sem könnyű, mert a Margit híd felől már tavaly nyár óta nem hajthatnak be buszok.

Nem is az a gond, hogy az új csatornafedelek miatt nem férnének el a buszok a behajtónál.

Bár elég kényelmes tempóban alakítgatják azokat.

Hanem az, hogy a szigeten belül képtelenség közlekedni.

Hat munka folyik egyszerre a szigeten.

Egyrészt felújítják a Hajós-Széchy uszodát. Azt, amit kétéves megfeszített munkával 2014-ben már kipofoztak, 800 millió forintért a vízilabda Európa-bajnokságra. „Sokkal szebb az uszoda, mint az elmúlt húsz évben volt. (…). Tökéletesen sikerült a lelátók felújítása, emellett megszépültek az öltözök és új borítást kaptak a teraszok” - mondták akkor.

Ehhez képest most azt mondják: a medencéket felújítják, megújul a vízellátórendszer és a belső terek szellőzése, valamint a régi, elavult öltözők is számottevően komfortosabbak lesznek.

Elég nagy csúszásban vannak, mert ősz elején érvénytelenítették a közbeszerzési pályázatot a túlságosan magas árajánlatok miatt. Az nem derült ki, hogy mennyi volt a túl sok egy olyan vébén, ahol szinte külön pénzjegynyomda működik.

Az sokmindent elárul, hogy csak a felújítás tervezése 128 millió forint volt (a Finta Stúdió nyerte) és a mérnök tanácsadói, műszaki ellenőri feladatokra is kifizettek 106 millió forintot.

Januárban aztán győztest hirdettek, az uszodát 3 milliárd forintért az Épkart újíthatja fel (az úszó vébére hozott Dagály-törvény miatt elég meghívásos pályázatot kiírni), jóval több mindent belevettek a munkákba, mint a visszavont, túl drága pályázatnál. Ha tartják a határidőket, a munkákat júniusban fejezik be, éppenhogy a világbajnokság előtt.

Itt lesznek a vízilabda meccsek, de utána sem veheti birtokba majd a közönség, mert itt lesz az augusztus 7. és 20. között zajló masters világbajnokság úszóprogramjainak egy jelentős része, valamint a teljes vízilabdatorna.

Az viszont problémát jelent, hogy a nagyközönség a Duna másik oldalán lévő Komjádiba sem mehet át, mert azt is felújítják a vébére, elég komotósan.

Nemcsak a Hajósban dolgoznak, a Palatinus Strandot is atomjaira szedték szét.

Ez elvileg nem érintett a vizes vébében, de most vágták bele. A kivitelező a stadionépítésekben is feltűnően sikeres ZÁÉV Építőipari Zrt. Április 15-i a határidő, de a napokban kiderült, hogy június 15-ére módosították, arra hivatkozva, hogy a főépületben az esőzés miatt meggyengült a pincefal. De az ár is megnőtt, a 2,2 milliárdról 2,7 milliárdra.

De van még több százmilliós egyéb tender is bútorokra, a termál medencéjének szűrő-forgatóvá való átalakítására.

A két uszoda közötti út a teherautók, munkagépek miatt amúgy is járhatatlan lenne, de itt van még az a beruházás, ami a leginkább szétszabdalja a szigetet.

A Főváros úgy döntött, hogy most vett véget annak a valóban áldatlan állapotnak, hogy a Margitszigetről az uszodákból, szállodákból egyenesen a Dunába ömlik a szennyvíz.

Ezért belevágtak a sziget csatornázásba is, ötmilliárdért.

Kiváló lehetőség volt itt is a Dagály-törvény, így aztán nyílt közbeszerzés helyett elég volt meghívásos pályázatot hirdetni a beruházásra. A pár éve közbeszerzéseken feltűnően jól szereplő Penta kapta meg a munkát.

Bármilyen hihetetlen, de itt is módosították a határidőt. Most március 31-re el kellett volna készülnie a csatornázásnak. De már át van ragasztva a táblán a dátum május 31-re.

A szigetet középen elválasztja egy sáv, a túloldalra kb. születni kell.

A munkások szerint két-három hónap múlva lesznek kész.

Most nagyjából úgy néz ki a sziget, hogy középen olyan labirintus van, ahol útlezárások, markolók, vagy kerítések állítják meg az embereket.

Munkások vannak, de nem úgy tűnik, hogy hamar végeznek majd. A legtöbben a Grand Hotelnél a térköveket rendezgették.

Szintén a vizes vébé miatt egymilliárdért most aszfaltoznak is a szigeten.

A futókör egyébként üzemel.

És ami még van: parkrendezés.

És kertészek is kezelésbe veszik a szigetet, 300 millióért. Nyilván a munkák befejezése után.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.