Szó szerint zászlót bontott Vecsésen a legújabb magyar szélsőjobboldali mozgalom

2017 július 8., szombat 19:51
A szó legszorosabb értelmében vett zászlóbontás volt az esemény csúcspontja. Fotó: Bankó Gábor

A Pride budapesti felvonulásával egy időben Vecsésen gyülekezett a magukat nemzeti radikálisként meghatározók egy csoportja, akik új mozgalmuk megalapítását ünnepelték. Fotóriporterünk jelentése szerint kb. háromszázan jelenhettek meg a rendezvényen.

A szombati kánikula csúcsán tartott rendezvény mintegy háromszáz szélsőjobboldalit mozgatott meg. Fotó: Bankó Gábor

A mozgalmat a szélsőjobb ismert figurái alapították. A szervezetben meghatározó szerepet kaphat Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője és Szabó Attila, a Jobbik vecsési szervezetének volt az elnöke, aki korábban nyíltan bírálta Vona Gábort, mert a Jobbik elnöke jókívánságokat küldött a hazai zsidóságnak Hanuka alkalmából.

László Balázs, a külső jegyeiben is a harmincas évek fasiszta mozgalmait idéző ifjúsági mozgalom, az Identitesz vezére. Fotó: Bankó Gábor

Az új mozgalom alapítói között van a szélsőjobboldali ifjúsági szervezet, az Identitesz, illetve Érpatak túlmozgásos polgármestere, Orosz Mihály Zoltán. A Hírtévé tudósítása szerint a mozgalom az Új Erő nevet kapta, vezetője pedit Tyirityán lett. Ő a zászlóbontás alkalmából "háborút deklarált" a liberalizmussal szemben. "Nekünk ők a fő ellenségünk" - mondta a liberálisokról.

A tévé tudósítása szerint Tyirityán a bevándorlás és a civil szervezetek kérdésében is a kormány álláspontját képviseli, a bevándorlókkal és menekültekkel szemben az "erős fellépés" híve, a "különböző jogvédő szervezeteket" pedig "deviáns mozgalmaknak" nevezte. A mozgalomhoz csatlakozó szélsőjobboldali ifjúsági szervezet vezetője, László Balázs pedig azt fejtegette, hogy mozgalmuk hisz a rasszban, de nem rasszista, majd ezt ellenpontozandó hosszas fejtegetésbe kezdett arról, hogy hamarosan nagyon sok lesz Magyarországon a cigány, és ezzel már most foglalkozni kell.

Hoppá, egy hagyományos, hagyományőrző szkinhed! Fotó: Bankó Gábor

Fotóriporterünk jelentése szerint az esemény csúcspontja a mozgalom szó szoros értelemben vett zászlóbontása volt, ahol bemutatták logójukat is. Ez egy fokos és egy toll, gondolom kakastoll stilizált, monokróm képe. Ezután némi gitározás volt. A közönség javát a Betyársereg adta, illetve voltak még motorosok, és egy katonás rendben felálló, egyenruhás, fekete sapkás csoport is, amelyik nem hagyta, hogy fényképezzék. Ez utóbbiakat leszámítva a közönség fotóriporterünk szerint kedvesen fogadta a sajtót.

Fotó: Bankó Gábor

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt