Amikor a pultosok és a kidobók utcára vonulnak

2017 augusztus 29., 16:00
  • Nyár elején szervezkedni kezdtek a belső-erzsébetvárosi bulinegyed azon lakói, akik csendet szeretnének a környéken.
  • Erre reagálva megmozdultak azok a vendéglátósok is, akik nem szeretnék, hogy az általuk üzemeltetett helyeknek szigorúbb nyitvatartási szabályaik legyenek.
  • Ezek a vendéglátósok kedd kora délutánra tüntetést szerveztek a budapesti Madách térre.
photo_camera Az a helyszínen sem derült ki, hogy pontosan kik állnak a demonstráció mögött. A szervezők 150 összefogó helyről beszéltek, de ezek közül csak Tibi atya kocsmája, a Humbák Művek, és a számtalan alsó kategóriás helyet üzemeletető legjobbkocsma.hu hálózat állt be névvel az akció mögé. A szervezők kérdésünkre sem árulták el, hogy pontosan mely helyek álltak be az akciójuk mögé.
Fotó: botost/444.hu
photo_camera Mindenesetre a Madách térről a Király utcán keresztül az önkörmányzat Erzsébet körúti épületéhez vonuló 4-500 fős tömeg feltűnően fiatal volt. Míg az erzsébetvárosi lakók által tartott rendezvényeken egyértelműen idősebb volt a közönség, itt az átlagéletkor a 30 évet sem nagyon érte el. A felvonulók többségét mintha a szórakozóhelyek pultosaiból és kidobóiból verbuválták volna.
Fotó: botost/444.hu
photo_camera A Humbák művek nagy, egyenpólós csapattal képviseltette magát. A szervezők azt kérték, hogy mindenki fekete pólóban jöjjön, ehhez a többség tartotta is magát. Akin volt még vendéglátóhelyes logó, az mind a kerület legalsóbb kategóriás helyeinek - Pizza King, Istanbul Kebab, Shot Bar - emblémáját viselte. A kerület olyan befolyásos, kormányközeli venéglátóipari vállalkozói, mint Zsidai Roy vagy Száraz István nem képviseltették magukat.
Fotó: botost/444.hu
photo_camera „Itt élek, itt dolgozom”, „Ne tűnjünk el Európa térképéről”, „Mi is menjünk külföldre dolgozni?”, „Vesszen oda 10 000 munkahely?” - ezek és hasonló szövegek álltak a transzparenseken. Voltak közöttük házi készítésűek, de profin legyártott molinók is.
Fotó: botost/444.hu
photo_camera A felvonulók közt egészen sok kifejezetten rossz arcú, cserében viszont kopaszra nyírt és fejlett izomzatú fiatalember is volt.
Fotó: botost/444.hu
photo_camera Az Önkormányzathoz érve a felvonulók a szervezők által kiosztott fekete és sárga lufikat engedtek a magasba, és elhangzott egyetlen egy beszéd is.
Fotó: botost/444.hu
photo_camera A vendéglátósok demonstrációját egy nappal az erzsébetvárosi lakók újabb tüntetése elé szervezték. Fotó: botost/444.hu
photo_camera A beszédben szó volt arról, hogy az a multi, amely 5000 munkahelyet teremt Magyarországon, állami támogatást kap, míg a bulinegyedben szerintük tízezer embernek munkát adó vendéglátóhelyek semmilyen segítségre nem számítanak. Szerintük a bulinegyed fejlődést hozott, innét indult a gasztroforradalom, átlagpolgárok átlagáron kapnak kiváló minőséget, ha minden bezárna, csak romlana a közbiztonság, és a bulinegyed nem jelent egyet az utcára hányással és szarással.
Fotó: botost/444.hu
photo_camera Azt a beszéd is elismerte, hogy „vannak problémák”, de a lakók és a vendéglátók számára egyaránt. Szerintük ők a „csendes többség”, és csak egy „agresszív, helyi milícia”, néhány tucat kompromisszumra képtelen ember akarja megállítani a fejlődést. Az Élhető Erzsébetváros csoport által követelt csendrendelet szerintük a bulinegyed végét jelentené.
Fotó: botost/444.hu
photo_camera A rendezvény végén a szervezők egy „javaslatcsomagot” szerettek volna átadni Vattamány Zsolt polgármesternek, ezt végül az önkormányzat egyik alkalmazottja vette át.
Fotó: botost/444.hu
photo_camera A javaslatcsomag szerint „a közösségi helyek nyitvatartásának korlátozása beláthatatlan károkat okoz a város teljes gazdaságának”.
Fotó: botost/444.hu
photo_camera A vendéglátósok azt javasolják az önkormányzatnak, hogy „a kerületi közterek takarítása kezdődjön meg hajnali 5 órakor, hogy a lakosság tiszta utcára léphessen a lépcsőházból.” Ezzel minden bizonnyal nyitott kapukat döngetnek, mert amióta a lakók elkezdtek szervezkedni, mintha egyre gyakrabban takarítanák a kerület utcáit.
Fotó: botost/444.hu
Tüntetés a bulinegyedben uralkodó állapotok ellen 2017. augusztus 29-én. Az ügyből helyi népszavazás lett, ami érdeklődés hiányában elbukott.
photo_camera Szintén a csomag része a javaslat, hogy „kerületben megjelent igazi és ál- kábítószerkereskedőkkel tegyen határozott és szigorú fellépést a rendészeti szervek közreműködésével az Önkormányzat”.
Fotó: Botos Tamás/444
photo_camera A 444 kérdésére a szervezők azt mondták, hogy próbáltak egyeztetni a helyi lakosokkal, is, de az „Élhető Erzsébetváros-csoport keménymagját alkotó 10-15 ember hajthatlanul politikai célokat tart szem előtt, főleg érzelmi alapon uszítja az éjszakai élet problémáival is terhelt lakókat”.
Fotó: botost/444.hu
photo_camera A vendéglátósok most azt szeretnék, hogy „az önkormányzat közreműködésével kezdődjenek három oldalú egyeztetések a lakók, civilek és a vállalkozások között (…) Amennyiben ezek a beszélgetések nem sikeresek és a hangos lakói kisebbség a végletekig ragaszkodik a nyitvatartás korlátozásához, akkor egy kerületi népszavazás keretében kérjük majd ki Erzsébetváros lakosainak igazi véleményét”. Fotó: botost/444.hu
photo_camera Most, hogy a lakók után a vendéglátós vállalkozók is az utcára vonultak az Erzsébetvárosban, már csak két érintett társadalmi csoport demonstrációja lehet hátra. Egyrészt az ordítva okádó brit bulituristáké, másrészt azoké a politikusoké, akik csak szeretnék lefölözni a gazdasági és politikai hasznot. Fotó: botost/444.hu
photo_camera A jövő tüntetésszervezőinek talán érdemes lenne arra is gondolniuk, hogy a fekete egyenpóló még a legvidámabb tüntetés hangulatán is sokat ront, valamint arra, hogy a szélnek eresztett lufik szemétként végzik, amit aztán másnak kell feltakarítania.
Fotó: botost/444.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.