Eddig sosem látott sírkamrákról közölt képeket Egyiptom

2017 december 10., vasárnap 10:09

Az egyiptomi hatóságok december 9-én a nagyközönség számára is megnyitottak két, az 1990-es években felfedezett, de eddig lezárt sírkamrát a luxori nekropoliszban. Bevallottan a turizmus fellendülését várják a döntéstől, amivel egy olyan sírkamrát is megnyitottak, amelyik még teljes egészében nincs is feltárva.

A döntés abból a szempontból mindenképp érthető és üdvözlendő, hogy rendkívül jó állapotban megmaradt kamrákról van szó, amiknek a falát díszes falfestmények díszítik, és amiben több szobrocskát, halotti maszkot és egy ősi egyiptomi tisztviselő mumifikált holttestét is kiállítják.

Egyiptomban a turizmus az egyik fő bevételi forrás volt, de 2011, az arab tavasz, Mubarak bukása, az iszlamisták választási győzelme, majd a katonai puccs óta ez eléggé visszaesett.

Az egyik sírban egy múmiát is találtak. Azt feltételezik róla, hogy egy tisztviselő holtteste lehet. Fotó: Hamada Elrasam/AP
Sok apró szobrot is találtak a sírokban. Fotó: Hamada Elrasam/AP
A sírkamrák falát díszes festmények borítják. Fotó: Hamada Elrasam/AP
A sírokban talált cserépedények viszonylag jó állapotban maradtak meg. Fotó: Hamada Elrasam/AP
Egy restaurátor dolgozik a kamrákban talált temetési bútor helyreállításán. Fotó: Hamada Elrasam/AP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt