Negyvenötezren búcsúztatták Gdanskban a meggyilkolt polgármestert

2019 január 19., szombat 22:06

Pawel Adamowiczot, a Polgári Platform politikusát szombaton helyezték végső nyugalomra Gdanskban. Adamowicz még a rendszerváltás előtt kezdett politizálni antikommunista szakszervezeti mozgalmárként, az 1988-as nagy sztrájkok egyik szervezője volt. A hajógyáráról ismert nagyvárosban 1990-ben választották be először a városi tanácsba, 1998-tól pedig minden polgármesterválasztáson győzött.

Adamowiczot múlt vasárnap, egy jótékonysági rendezvényen késelte meg Stefan W, nemrég szabadult bankrabló, aki politikai bosszúként hirdette tettét. Adamowicz másnap meghalt, mire országszerte hatalmas tiltakozások kezdődtek, mivel a polgármester évek óta céltáblája volt az egyre erőszakosabbá váló kormányzati populista retorikának. A liberális politikus temetése tehát kormány- és nacionalizmusellenes demonstrációvá is vált.

Jurek Owsiak, annak a jótékonysági szervezetnek a vezetője, amelyen megölték a polgármestert, a temetésen bejelentette, hogy mégsem hagy fel a jótékonykodással, és továbbra is vezetni fogja a WOSP nevű szervezetet. Korábban arról beszélt, hogy lemond és visszavonul, de Adamowicz özvegyének és az összegyűlt lengyel demonstrálók kérésére meggondolta magát.

A gyászszertartást Slawoj Leszek Glodz gdanski érsek vezette, a temetésen imát mondtak zsidó és muszlim közösségi vezetők.

Az érsek a lengyel politikai és társadalmi megosztottság felszámolását sürgette. Úgy fogalmazott, a néhai főpolgármester halála „megkongatta a vészharangot”. „Ami vasárnap este történt (...), azt egy vészharang durva, állandó hangjaként lehetett érzékelni, felhívásként a lelkiismeret megmentésére és életmódunk, politikai stílusunk megváltoztatására” – mondta.

A gdanski Szűz Mária-székesegyházban tartott temetési szertartáson lengyel és európai tisztségviselők csatlakoztak Adamowicz özvegyéhez és két lányukhoz. A hatalmas gótikus templomban mintegy 3500-an voltak.

Jelen volt Donald Tusk lengyel politikus, az Európai Tanács elnöke, aki Adamowicz személyes barátja volt. Részt vett a szertartáson Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök is, továbbá korábbi vezetők, közöttük Lech Walesa volt elnök. Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó PiS elnöke azonban nem jött el. Joachim Gauck volt német államfő, továbbá holland és német polgármesterek is lerótták kegyeletüket.

A néhai gdanski főpolgármester hamvait tartalmazó fekete urnát az oltár elé helyezték, körülötte fehér rózsák tucatjaival. Az urnát a templom egyik kápolnájában helyezik végső nyugalomra. A gyászszertartást óriáskivetítőkön közvetítették az utcákon. Számos bolt és magánlakás ablakába tettek ki képeket a közkedvelt polgármesterről. A lengyel államfő nemzeti gyásznapot hirdetett.

A rendőrség becslése szerint Gdanskban mintegy 45 ezren követték a temetési szertartást.

Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP
Fotó: Maciej Moskwa/NurPhoto
Fotó: Maciej Moskwa/NurPhoto
Fotó: Maciej Moskwa/NurPhoto
Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP
Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP
Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto
Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

(MTI/444/AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt