Hatalmas a kár, de sikerült megmenteni a Notre Dame szerkezetét

2019 április 16., 04:32

Hétfő este kigyulladt és órákon át égett Párizs egyik jelképe, a Notre Dame székesegyház. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.

photo_camera Fotó: FABIEN BARRAU/AFP

A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a teljes pusztulástól a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és a tornyait is.

photo_camera Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency

André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. A megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus állítólagos töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet.

photo_camera Fotó: -/AFP

Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Az oltás közben egy tűzoltó sérült meg, őt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított.

Emmanuel Macron és felesége az egő Notre Dame előtt
photo_camera Emmanuel Macron és felesége az egő Notre Dame előtt Fotó: Philippe Wojazer/AP

Emmanuel Macron francia elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. „A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma" - jelentette ki a szemmel láthatóan megilletődött elnök a még lángoló épület előtt.

photo_camera Fotó: David Cordova/NurPhoto

Macron bejelentette, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ legnagyobb tehetségeinek segítségét is. Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa. A japán kormány is jelezte, hogy hozzájárul a restaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd.

Voltak, akik imádkoztak az égő székesegyház előtt
photo_camera Voltak, akik imádkoztak az égő székesegyház előtt Fotó: Christophe Ena/AP

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat a történtek miatt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, percről percre követi az eseményeket, azt, hogyan ejti zsákmányul a párizsi Notre Dame-ot, amely szerinte az egész emberiség öröksége.

Lángol a Notre Dame. A világ leghíresebb gótikus katedrálisa hétfő kora este gyulladt ki. A francia belügyminiszter beszámolója szerint perceken múlt, hogy sikerült megakadályozni a falak összeomlását.
photo_camera Fotó: FOUAD MAGHRANE/AFP


Donald Tusk, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre Dame egész Európa katedrálisa. Donald Trump amerikai elnök azt mondta, „rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon”.

photo_camera Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget. A levélben, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott, a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban.

photo_camera Fotó: Philippe Wojazer/AP

Szijjártó Péter hétfő este közleményt adott ki arról, hogy Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt.

photo_camera Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

Szolidaritását fejezte ki a katasztrófa miatt Párizs népével Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Alberto Bonisoli, az olasz kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter is.

Lángok és füst a Notre Dame belsejében
photo_camera Lángok és füst a Notre Dame belsejében Fotó: Philippe Wojazer/AP

A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezi ki a francia egyházzal - közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője. Gerd Bacher, a kölni dóm prépostja megdöbbenésének adott hangot a tűzvész miatt. Nyilatkozatában hangsúlyozta: „Együttérzünk a katolikusokkal és minden franciával, együtt gyászolunk velük”. Ugyanerről biztosította őket a londoni Westminster-apátság is.

photo_camera Fotó: David Cordova/NurPhoto

A párizsi Notre Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell - jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.