Lángokban áll a Notre-Dame

Frissítés: a Reuters és az AFP szerint a Notre-Dame megmenekült a teljes pusztulástól.

Fotó: Francois Guillot/AFP

Tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame-ban, ami jelenleg is hatalmas lángokkal ég. Még nem tudni, mi okozta a tüzet, de a templomban épp renoválási munkák folytak – írja a BBC.

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

Estére a székesegyház központi tornya a tűz miatt összeomlott, majd a tetőszerkezete is teljesen beomlott. A tűz később az egyik harangtornyot is elérte.

Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak azt mondta, a műalkotások megóvása a legfőbb cél, illetve az, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.

A tűzoltóság szóvivője azt mondta, az elkövetkező 1-1,5 óra sorsdöntő lesz abból a szempontból, hogy sikerül-e gátat szabni a Notre-Dame-ban pusztító tűznek. A francia belügyminisztérium szerint ha a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

A katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia elnök lemondta az aznapra tervezett televíziós beszédét, szörnyűségesnek nevezve a tüzet. A Twitteren azt írta, „egy egész nemzet gyászol”, és együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja, ahogy a tűz martalékává válik egy részük – írta. Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.

A torony összeomlásaFotó: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Donald Trump amerikai elnök a helikopterrel való oltást és a sürgős cselekvést javasolta.

„Hét óra előtt néhány perccel futottam el az épületnél, akkor láttam, hogy belülről dől a füst belülről kifelé, aztán már az egész tetőszerkezet égett” – mondta a 444-nek Gusztos Péter, aki a párizsi maratonon vett rész a hétvégén. A volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő azt mondta, már 10 ezrek állnak az utcán, látott pár embert sírni, de a legtöbben a mobiljukkal fotóznak, videóznak. Szerinte nincs pánik, de bizarr a helyzet, az egyik turistahajó is lelassított a folyón, hogy jobban lehessen látni. A forgalom még nem állt le teljesen, de már nem nagyon lehet lépni. Legalább fél óra volt, hogy elkezdték kiterelni az embereket a templom 2-300 méteres körzetéből. Már a földről próbálják oltani, de nagyon magasan van a tűz – mondta.

Locsolják a lángokban álló Notre-Dame-otFotó: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

A Notre-Dame („Mi Asszonyunk”) Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Az alapkövét 1163-ban tette le III. Sándor pápa, majd 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették.

Tavaly a francia katolikus egyház sürgős segítséget kért a székesegyház megmentésére, mert az állapota romlásnak indult: repedések jelentek meg a köveken, és attól tartottak, az épület instabillá válhat.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.