Lángokban áll a Notre-Dame

katasztrófa
2019 április 15., 17:23
comments 1270

Frissítés: a Reuters és az AFP szerint a Notre-Dame megmenekült a teljes pusztulástól.

Az égő Notre Dame 2019 április 15-én este 19 óra után
photo_camera Fotó: Francois Guillot/AFP

Tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame-ban, ami jelenleg is hatalmas lángokkal ég. Még nem tudni, mi okozta a tüzet, de a templomban épp renoválási munkák folytak – írja a BBC.

link Forrás

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

link Forrás
link Forrás

Estére a székesegyház központi tornya a tűz miatt összeomlott, majd a tetőszerkezete is teljesen beomlott. A tűz később az egyik harangtornyot is elérte.

Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak azt mondta, a műalkotások megóvása a legfőbb cél, illetve az, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.

A tűzoltóság szóvivője azt mondta, az elkövetkező 1-1,5 óra sorsdöntő lesz abból a szempontból, hogy sikerül-e gátat szabni a Notre-Dame-ban pusztító tűznek. A francia belügyminisztérium szerint ha a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

link Forrás

A katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia elnök lemondta az aznapra tervezett televíziós beszédét, szörnyűségesnek nevezve a tüzet. A Twitteren azt írta, „egy egész nemzet gyászol”, és együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja, ahogy a tűz martalékává válik egy részük – írta. Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.

A Notre Dame huszártornyát ólom borította, a székesegyház tetejének teljes megsemmisülésével több száz tonna ólom olvadt el és juthatott a levegőbe.
photo_camera A torony összeomlása Fotó: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Donald Trump amerikai elnök a helikopterrel való oltást és a sürgős cselekvést javasolta.

link Forrás

„Hét óra előtt néhány perccel futottam el az épületnél, akkor láttam, hogy belülről dől a füst belülről kifelé, aztán már az egész tetőszerkezet égett” – mondta a 444-nek Gusztos Péter, aki a párizsi maratonon vett rész a hétvégén. A volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő azt mondta, már 10 ezrek állnak az utcán, látott pár embert sírni, de a legtöbben a mobiljukkal fotóznak, videóznak. Szerinte nincs pánik, de bizarr a helyzet, az egyik turistahajó is lelassított a folyón, hogy jobban lehessen látni. A forgalom még nem állt le teljesen, de már nem nagyon lehet lépni. Legalább fél óra volt, hogy elkezdték kiterelni az embereket a templom 2-300 méteres körzetéből. Már a földről próbálják oltani, de nagyon magasan van a tűz – mondta.

Locsolják a lángokban álló Notre-Dame-ot
photo_camera Locsolják a lángokban álló Notre-Dame-ot Fotó: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

A Notre-Dame („Mi Asszonyunk”) Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Az alapkövét 1163-ban tette le III. Sándor pápa, majd 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették.

Tavaly a francia katolikus egyház sürgős segítséget kért a székesegyház megmentésére, mert az állapota romlásnak indult: repedések jelentek meg a köveken, és attól tartottak, az épület instabillá válhat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.