Kína óriási katonai parádén mutatta be a rakétát, ami Amerikát is elérheti

2019 október 01., 05:51

Ha valaki annyira szerencsés, hogy soha egy percet sem látott a Szovjetunióban november 7-éken megrendezett katonai parádékból, az most megnézheti milyen volt. Csak ez a kínai változat és sokkal nagyobb.

A Kínai Népköztársaság 70. születésnapját ünnepelték Pekingben, minden eddiginél nagyobb felvonulással, kommunista külsőségekkel.

photo_camera Hszi Csin-ping kínai elnök tűzfal nagyságú portréja Fotó: GREG BAKER/AFP
photo_camera Fotó: Xu Chang/XINHUA

Az 1989-ben vérbe folytott diáklázadások helyszínén, a Tienanmen téren 15 ezer katona és több száz katonai eszköz bemutatózott. Aki kedveli, ha sok ember egyszerre együtt mozog, annak a kedvébe járunk.

photo_camera Fotó: Huang Jingwen/XINHUA
photo_camera Fotó: Zhai Jianlan/XINHUA
photo_camera Fotó: Yang Shiyao/XINHUA
photo_camera Fotó: Jiang Wenyao/XINHUA
photo_camera Fotó: CAO CAN/XINHUA
photo_camera Fotó: Liu Xiao/XINHUA
photo_camera Fotó: CAO CAN/XINHUA
photo_camera Fotó: WANG YE/XINHUA

Volt díszsortűz.

photo_camera Fotó: Wan Xiang/XINHUA

A helikopterek 70-est formázó alakzatban érkeztek:

photo_camera Fotó: Wan Xiang/XINHUA

De ami inkább üzenet a világ felé. A parádén 160 katonai repülőgépet és 580 hadi felszerelést vonultattak fel. Számos fegyvert első alkalommal mutattak be: a légierők legújabb, Z-20-as típusú helikoptere, a H-6N típusú, hazai gyártású stratégiai bombázó repülőgép, valamint a H-6K típusú, szintén kínai fejlesztésű közepes és hosszú hatótávolságú bombázó is kedden debütált. A legnagyobb szenzációt azonban a Dongfeng 41-típusú, interkontinentális ballisztikus rakéta jelentette, amely egyes szakértői vélemények szerint szinte az Egyesült Államok bármely pontját képes elérni - írja az MTI.

photo_camera Dongfeng-41 Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun
photo_camera Fotó: CAO CAN/XINHUA

Felvonultatott rakétából több is volt:

photo_camera Fotó: Pan Yulong/XINHUA
photo_camera Fotó: Yang Shiyao/XINHUA
photo_camera Fotó: GREG BAKER/AFP

Volt aztán pilóta nélküli lopakodó:

photo_camera Fotó: GREG BAKER/AFP

És minden más:

photo_camera Fotó: WANG YE/XINHUA
photo_camera Fotó: Xia Yifang/XINHUA

A parádét közelről megtekintette a kínai elnök is.

photo_camera Fotó: GREG BAKER/AFP

Hszi Csin-ping arról beszélt, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadsereg elkötelezett az ország szuverenitásának, biztonságának, a fejlődéséhez kapcsolódó érdekeinek védelme, valamint a világ békéjének fenntartása mellett. Szót ejtett Hongkongról is, ahol hónapok óta tömegtüntetések zajlanak: "az előttünk álló úton ragaszkodnunk kell a békés újraegyesülés, valamint az "egy ország, két rendszer", elveihez, és fenn kell tartanunk Hongkong és Makaó hosszú távú virágzását és stabilitását."

Hongkongban ma is tüntetések voltak:

photo_camera Fotó: MOHD RASFAN/AFP
photo_camera Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP
photo_camera Fotó: PHILIP FONG/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.