Az amerikai csapatok kivonását követelték síita tüntetők ezrei Bagdadban

Tbg
2020 január 24., 16:37

Újabb hatalmas demonstrációval folyatódott Irakban az egy hónapja elkezdődött kormányellenes tüntetéssorozat, amely új kormány megalakítását és az amerikai csapatok kivonását követelte. A pénteken megtartott demonstráció előzményeként Muktada asz-Szadr siíta hitszónok, politikus, milíciavezér egymillió fős, békés menetre szólította fel híveit.

Szadr azt követelte, Irak számoljon fel minden biztonsági egyezményt, amelyet az Egyesült Államokkal kötött, zárja be az amerikai katonai támaszpontokat és biztonsági cégeket, illetve tiltsa ki a katonai felderítő repülőgépeket az ország légteréből.

photo_camera Fotó: Murtadha Al-Sudani/Anadolu Agency
photo_camera Fotó: Murtadha Al-Sudani/Anadolu Agency
photo_camera Fotó: Murtadha Al-Sudani/Anadolu Agency
photo_camera Fotó: Ameer Al Mohammedaw/dpa Picture-Alliance/AFP
Az USA és nyugati szövetségesei ellen szervezett tüntetés Bagdadban
photo_camera Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A hitszónok a leghangosabb és legerősebb iraki nacionalista, aki „síita iszlám demokráciát” szeretne létrehozni az országban, Irán mintájára, ugyanakkor rendszeresen felszólal Irán túlzott iraki befolyása ellen is. 2003 óta ő az amerikai jelenlét leghangosabb és legnépszerűbb ellenzője, aki fegyveres csoportjaival (korábban Mahdi Hadserege néven, manapság pedig Száraja asz-Szalám néven) fontos szerepet játszott az utóbbi évek iraki politikai és katonai küzdelmeiben. Ma Szadr a legnagyobb iraki parlamenti frakció vezetője.

Szadr ugyan már 2003-ban kijelentette, hogy „Szaddám volt a kis kígyó, Amerika a nagy kígyó”, ennek ellenére milíciái az amerikaiak támogatásával küzdöttek az Iszlám Állam szunnita dzsihadistái ellen. Az iraki kormány 2017 végén bejelentette, hogy sikerült győzelmet aratni a szélsőségesek fölött, de továbbra is ötezer amerikai katona állomásozik az országban.

Az Egyesült Államok iraki területen dróncsapással likvidálta Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű elitegységének parancsnokát január elején. Két nappal később az iraki parlament megszavazta a csapatok kivonását, amiről elkezdődtek az amerikaiakkal a tárgyalások. (MTI/Reuters/AFP)