Súlyos árat fizetnek szolgálatukért az olasz papok

2020 március 26., csütörtök 16:09

Temetéseket vezetnek le, vigaszt nyújtanak a betegeknek, sokan közülük maguk is idősebbek már. Olaszországban súlyos árat fizetnek szolgálataikért a papok.

Temetés a lombardiai Grassobbióban 2020 március 23-án. A rokonok nem vehettek részt a végső búcsún. Fotó: PIERO CRUCIATTI/AFP

„Egy pap mindig közel van az emberekhez. Legyen jó idő vagy rossz idő, ez a létezése értelme” - magyarázza az AFP-nek Monsignor Giulio Dellavite, a bergamói egyházmegye főtitkára. Bergamo környékét borzasztó keményen sújtja a járvány, komplett generációk halnak ki.

Pap FPP3 maszkban egy temetésen Grassobbióban, Lombardiában március 23-án. Fotó: PIERO CRUCIATTI/AFP

Bergamo városban és megyében több mint 7000 embert fertőzött meg az új koronavírus, köztük papokat is. A járvány eddig 67 olasz pap életét követelte, közülük 20 bergamói volt - erről a katolikus Avvenire írt. De a járványnak még messze nincs vége.

Giuseppe Locatelli, a szintén Bergamo megyében található Albino plébánosa azt mondja, nem tervezi, hogy feladja a szolgálatot. „A papok vannak a második vonalban. Az orvosok és az ápolók állnak a frontvonal első vonalában, minden nap kockázatot vállalnak. Számunkra kisebb a rizikó” - mondta a plébános.

Albino plébánosa, Don Giuseppe Locatelli megáldja a koporsókat. Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Don Giuseppe Locatelli nemrégiben egy haldoklónak adta fel az utolsó kenetet. Azt mondja, ez egy különleges kivétel volt, mert az elhunyt férfi nagyon nehéz helyzetben volt, csak a felesége és fogyatékos fia volt otthon.

„Egyedül voltak” - magyarázta Locatelli.

Egy apáca feszületet tisztít az online mise végén Saluzzóban, Észak-Olaszországban március 22-én. Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Ahogy az orvosoknak és a nővéreknek, a papoknak is védekezniük kell - mondta Dellavite.„Papjaink azért haldokolnak, mert nem számolnak a következményekkel” - mondta.

Az elhunyt papok egyike Giuseppe Berardelli volt, a Bergamóhoz közeli Casnigóból. Kórházban halt meg, 72 éves volt. „Nem tudta, mennyire veszélyes a vírus, folytatta a munkát, ellátogatott az emberek otthonaiba szertartásokat tartani. És akkor sem hagyta rögtön abba, amikor elkapta a vírust” - mondta Gianbattista Guarini, egy helyi árus Casnigóból. Berardelli volt az a plébános, aki azután halt meg, hogy átengedte a lélegeztetőgépet egy fiatalnak.

Vasárnapi mise járvány idején Nápolyban. Fotó: CARLO HERMANN/AFP

A járványnak nemcsak idős papok estek áldozatául. A legfiatalabb pap 45 éves volt, a Nápolytól délre fekvő Salernóban teljesített szolgálatot. Alessandro Brignonének hívták.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt