Moszkva készül a nagy katonai parádéra

2020 június 20., 19:28

Miközben a koronavírus-járvány nem látszik csillapodni Oroszországban, és még mindig a napi nyolcezret közelíti az új fertőzöttek száma, Moszkva nagyban készül a május 9-ről jövő szerdára, június 24-re halasztott győzelemnapi monstre katonai parádéra. A második világháborús győzelem 75. évfordulójára tervezett ünnepségsorozatot egyszerűsíteni kellett, külföldi vendégek sem lesznek, de az orosz vezetés úgy döntött, hogy a katonai parádé nem maradhat el.

Csütörtökön és szombaton is lezárták Moszkva belvárosának nagy részét, hatalmas dugókat okozva, hogy gyakorlatozhassanak a díszszázadok, harcjárműoszlopok és repülős kötelékek. A Bloomberg arról számolt be, hogy jó előre karanténba helyezték azokat a második világháborús veteránokat, akik majd Putyin és más vezetők mellett foglalhatnak helyet a dísztribünön. (Az utóbbi hetekben két magas beosztású politikus, Mihail Misusztyin miniszterelnök és Dimitríj Peszkov, a Kreml szóvivője is elkapta a fertőzést.)

Szu-30SZM és MiG-29-es vadászgépek köteléke a belváros felett.
photo_camera Szu-30SZM és MiG-29-es vadászgépek köteléke a belváros felett. Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP
Harcjárművek oszlopa a belvárosban.
photo_camera Harcjárművek várakoznak. Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Katonazenekar menetel maszkban a Vörös tér mellett, háttérben a Kazányi Szűzanya Székesegyház kupolái.
photo_camera Katonazenekar menetel maszkban a Vörös tér mellett, háttérben a Kazányi Szűzanya Székesegyház kupolái. Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.