„Trump kiépítette ezt a szektaszerű követőtábort, és ezek az emberek őszintén hajlandóak meghalni érte”

2021 január 15., 18:45

Öljétek meg a saját fegyverével!”

- kiabálták a Capitoliumot megrohamozó Trump-szavazók, mikor sikerült elragadniuk egy rendőrt, aki próbálta megakadályozni, hogy bejussanak az épületbe.

Ezt a képet Mel D. Cole, egy fekete fotós készítette róla.

photo_camera Kétségbeesett rendőr a capitoliumi tüntetők között. Fotó: Mel D. Cole

„Gyakorlatilag a szart is kiverték belőle, letépték a jelvényét is. A rendőr azt kiabálta, hogy gyerekei vannak. Kegyelemért könyörgött, és siránkozott, hogy nem akar még meghalni"

- mesélte a 444-nek a fotós.

Cole korábban nem gondolt fotóriporterként magára. A hip-hop és rap szcéna elismert fotósa volt, politikai eseményekre nem járt fényképezni.

„George Floyd halálával kezdődött. Jöttek a Black Lives Matter tüntetések, és úgy éreztem, hogy fekete férfiként muszáj kimennem és akár az életemet is veszélyeztetnem a covid miatt, hogy megörökítessem ezeket az eseményeket, hiszen a fekete emberek jövőjéről szólnak. Bár nem értek egyet mindenben a tüntetőkkel, de ezek az emberek értem, a fiamért és a családomért is harcolnak, hogy egyenlő jogokkal élhessünk.”

photo_camera Fotó: Mel D. Cole

A BLM tüntetések mellett elkezdett Trump-gyűlésekre is járni. A nap elején még a január hatodikai esemény is olyannak tűnt, mint bármelyik korábbi.

„Nem gondoltam, hogy erőszakossá válhat a dolog, egészen addig, amíg meg nem láttam, ahogy a rendőrség harcol a tömeggel. Reggel hatkor már ott voltam a gyűlés helyszínén. Végighallgattam Trump beszédét, ahogy buzdította a tömeget, hogy menjenek a Capitoliumhoz és tüntessenek. A következő, amire emlékszem az már az, ahogy elszabadul a pokol. Mentem az épület felé, és úgy nézett ki az egész, mint egy filmjelenet. Mindenhol emberek másztak fel, üvöltöttek, és azt kántálták, hogy U.S.A.-U.S.A.”

photo_camera Fotó: Mel D. Cole

„Aztán felértem az épülethez, ahol épp megpróbáltak betörni a tüntetők, a rendőrök pedig igyekeztek visszaverni őket. Mindenhol hokiütők, baseball ütők. És az ott lévő emberek azt mondták nekem, hogy készek meghalni azon a napon. Volt egy nő, aki teljesen ledöbbentett, annyira nyugodt hangon mondta ezt. Ezek az emberek azért mentek ki, a saját nézőpontjuk szerint, hogy megmentsék a demokráciát és Amerikát.”

photo_camera Fotó: Mel D. Cole

„Visszagondolva félelmetes az egész, de mikor ott voltam, nem annyira éreztem ezt. Ha túlságosan félsz és túl sokat gondolkodsz, akkor jobb, ha oda se mész, mert nem tudsz a feladatra koncentrálni. Ami pedig ennek a hatalmas történelmi eseménynek a dokumentálása.”

photo_camera Fotó: Mel D. Cole

„Már ott is éreztem, hogy ez történelmi jelentőségű. Felhívtam a feleségemet, és mondtam, hogy kapcsolja be a tévét, mert tudtam, hogy minden csatornán ez megy. A legdurvább nap volt az életemben.”

Cole nagy figyelmet szokott fordítani a fekete Trump-támogatókra.

„Sokan azt hiszik itt Amerikában is, hogy Trump legtöbb, ha nem az összes támogatója fehér bőrű. De ez egyáltalán nem igaz, rengeteg fekete, ázsiai, mindenféle bőrszínű ember támogatja Trumpot.”

photo_camera Fotó: Mel D. Cole

„Azt vettem észre, mikor Trump-párti feketékkel beszéltem, hogy mindannyian különböző okokból követik őt. Van, aki azt sem tudja miért, csak halad az árral. Sokan támogatják azért, mert jó üzletembernek tartják, és mert más, mint a többi politikus. Trump nagyon karizmatikus, és elképesztően jól beszél. És sokan nem veszik észre, hogy ettől még nem ő a megmentőjük. Nem egy olyan ember, akivel együtt akarsz lógni, mert ő sem feltétlen akarna lógni veled. Elképesztő látni, ahogy kiépítette ezt a szektaszerű követőtábort, és ezek az emberek őszintén hajlandóak lennének meghalni érte.”

Trump-párti tüntető szeméből mossák ki a könnygázt.
photo_camera Trump-párti tüntető szeméből mossák ki a könnygázt. Fotó: Mel D. Cole

„Volt a tüntetésen egy srác, aki nagyon megfogott. Fiatal volt, és ránézésre azt hittem volna, hogy liberális. Nem úgy nézett ki, mint egy tipikus republikánus, mint egy konzervatív. Hatalmas, raszta haja volt, és a tetején egy MAGA (Make America Great Again, Donald Trump kampányszövege) sapka. Alig hittem el. Beszélgettem vele, és úgy tűnt, mint aki nem is a tájékozottsága miatt van ott, inkább csak belesodródott ebbe. El kellett volna kérnem az elérhetőségét, hogy mondjuk egy év múlva csináljak vele egy újabb interjút. Lehet, hogy akkor már máshogy gondolkodik majd.”

photo_camera Fotó: Mel D. Cole

„Valószínűleg én voltam ott az egyetlen fekete fotós. Az emberek félnek, érthető módon. Mindenfélét hallani ezekről az emberekről, szinte már olyan, mintha a Ku-Klux-Klán tagjai közé mennél. Voltak rasszisták és náci szimpatizánsok is a tömegben - ezt le lehetett venni a pólóikon és a tetoválásaikon lévő szimbólumokból.”

photo_camera Fotó: Mel D. Cole

„Én is féltem, de túllendültem rajta. Amit megörökítek, az történelem, és tudom, hogy jó vagyok benne. Hajlandó vagyok veszélybe sodorni magam a nemesebb cél érdekében, hogy elmesélhessem ezeket a történeteket az én szemszögemből. Ha nem én, akkor ki? Ki fog odamenni és ezt megcsinálni?”

photo_camera Fotó: Mel D. Cole

„Azt a történetet akarom elmondani, amit még nem mondtak el. Nem ítélkezem, és nem akarok viccet csinálni senkiből. Csak megmutatni egy másik oldalt, nem azt, amit a CNN-en, a BBC-n és a Foxon látsz. Az ő kameráikat nem is láttam ott a tömegben, mert ezek az emberek nem engedték be őket.”

photo_camera Fotó: Mel D. Cole

„Az én generációm ideje alatt nem történt a capitoliumi ostomhoz fogható. A 9/11 Amerika történetének az egyik legdurvább napja volt, és biztos vagyok benne, hogy az, ami január hatodikán történt, egy hasonlóan meghatározó napként fog bekerülni a történelembe. Nem tudom, hogy mi jön ezután, de remélem, hogy én is ott leszek, és minél többet meg tudok örökíteni belőle.”