A Schiaparelli divatház egyik modellje.

A párizsi csúcsdivat úgy tért vissza, mintha csak átaludtuk volna az elmúlt két évet

2022 július 10., 17:40

Párizsban 2022. július 4. és 7. között rendezték meg az haute couture divathetet, és a legtöbb tervező visszatért a rendes divatbemutatóhoz kifutóval, modellekkel, illusztris vendégsereggel, melyben ott ülnek az egyedi és/vagy feltűnő luxusra vágyó, milliárdos ügyfeleik is. Furcsa ellentmondás ez a szupergazdag vásárlóknak szóló, rengeteg pénzbe kerülő esemény egy olyan világban, amit az elmúlt két évben megbénított a koronavírus, összezilálódtak az ellátási láncok, háborúban áll Oroszország és Ukrajna, gazdasági válságot okozva a világ számos országában, és akkor még a klímakatasztrófát és az általános nyugtalanságot nem is említettük. Voltak persze tervezők, akik valamilyen módon igyekeztek erre reflektálni az alkotás során.

A Christian Dior fináléja. Maria Grazia Chiuri kreatívigazgató Oleszja Trofimenko ukrán művészre akarta felhívni a figyelmet, a kollekciót pedig az ukrán folklórban is megjelenő „élet fája” motívumra és hímzésekre építette fel.
photo_camera A Christian Dior fináléja. Maria Grazia Chiuri kreatívigazgató Oleszja Trofimenko ukrán művészre akarta felhívni a figyelmet, a kollekciót pedig az ukrán folklórban is megjelenő „élet fája” motívumra és hímzésekre építette fel. Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP

Bár a kifejezést sokszor bármilyen kézzel varrott, méretre készült, látványos ruhára rámondják, ahhoz, hogy egy divatház az évente kétszer - júliusban és januárban - megrendezett hivatalos haute couture divathéten mutathasson be, felvételt kell nyernie a Chambre Syndicale de la Haute Couture-be, vagyis a kamarába.

Alexandre Vauthier bemutatója, 3D flitterekkel.
photo_camera Alexandre Vauthier bemutatója, 3D flitterekkel. Fotó: JULIEN DE ROSA/AFP

A kamara szigorú feltételeket szab: megrendelésre, méretre készült, több próbával járó ruhákat kell készíteniük, a szalonjukban pedig legalább 15 embernek kell dolgoznia teljes munkaidőben. Emellett egyik műhelyükben legalább 20 olyan szakembert kell alkalmazniuk, aki valamilyen speciális, nagy kézügyességet és gyakorlatot igénylő technikához ért (csipkeverés, hímzés, pliszírozás stb.).

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.