A párizsi csúcsdivat úgy tért vissza, mintha csak átaludtuk volna az elmúlt két évet

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 10., vasárnap 17:40

Párizsban 2022. július 4. és 7. között rendezték meg az haute couture divathetet, és a legtöbb tervező visszatért a rendes divatbemutatóhoz kifutóval, modellekkel, illusztris vendégsereggel, melyben ott ülnek az egyedi és/vagy feltűnő luxusra vágyó, milliárdos ügyfeleik is. Furcsa ellentmondás ez a szupergazdag vásárlóknak szóló, rengeteg pénzbe kerülő esemény egy olyan világban, amit az elmúlt két évben megbénított a koronavírus, összezilálódtak az ellátási láncok, háborúban áll Oroszország és Ukrajna, gazdasági válságot okozva a világ számos országában, és akkor még a klímakatasztrófát és az általános nyugtalanságot nem is említettük. Voltak persze tervezők, akik valamilyen módon igyekeztek erre reflektálni az alkotás során.

A Christian Dior fináléja. Maria Grazia Chiuri kreatívigazgató Oleszja Trofimenko ukrán művészre akarta felhívni a figyelmet, a kollekciót pedig az ukrán folklórban is megjelenő „élet fája” motívumra és hímzésekre építette fel. Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP

Bár a kifejezést sokszor bármilyen kézzel varrott, méretre készült, látványos ruhára rámondják, ahhoz, hogy egy divatház az évente kétszer - júliusban és januárban - megrendezett hivatalos haute couture divathéten mutathasson be, felvételt kell nyernie a Chambre Syndicale de la Haute Couture-be, vagyis a kamarába.

Alexandre Vauthier bemutatója, 3D flitterekkel. Fotó: JULIEN DE ROSA/AFP

A kamara szigorú feltételeket szab: megrendelésre, méretre készült, több próbával járó ruhákat kell készíteniük, a szalonjukban pedig legalább 15 embernek kell dolgoznia teljes munkaidőben. Emellett egyik műhelyükben legalább 20 olyan szakembert kell alkalmazniuk, aki valamilyen speciális, nagy kézügyességet és gyakorlatot igénylő technikához ért (csipkeverés, hímzés, pliszírozás stb.).

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt