Nyolc falut evakuálnak az Athén közelében pusztító tűzvész miatt

július 19., kedd 22:04
Két tűzoltó próbál a lángok közelébe férküzni a Pentelikon-hegyen kedd este. Fotó: DIMITRIS LAMPROPOULOS/Anadolu Agency via AFP

A Pentelikon-hegy lábánál fekvő nyolc falu lakosainak kimenekítésére szólított fel kedden a görög polgári védelem a térségben kialakult hatalmas erdőtűz miatt. 350 tűzoltót, tizenöt tűzoltó repülőgépet és kilenc helikoptert mozgósítottak a Penteli, Nea Penteli, Tao, Dioni és Kallitechnouli, Antussza, Drafi és Dasszamari településeket fenyegető tűz megfékezéséhez.

A települések a főváros közigazgatási területén kívül, észak-keletre találhatók, de gyakorlatilag összeépültek Athénnal.

Kedd este a penteli gyermekkórházból kimenekítették a 36 kis beteget, valamint a tizenkilenc orvost és ápolónőt. A pácienseket az athéni régió egy másik kórházába szállították. A heves szélben gyorsan terjedő tűz miatt több utat is le kellett zárni.

Fotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

Az elmúlt 24 órában a görög tűzoltók 39 új tűz keletkezését regisztrálták. Tavaly nyáron Görögországban, elsősorban Évia szigetén a nyári kánikulában hatalmas erdőtüzek keletkeztek, amelyek 103 ezer hektárnyi területet pusztítottak el, és három ember veszítette életét.

A görög kormány már a nyár elején segítséget kért a tagországoktól az európai polgári védelmi mechanizmus keretében a forróságban várható tüzek megfékezéséhez. Július 1. óta 250 román, francia, bolgár, finn és norvég tűzoltó érkezett Görögországba. (MTI)

Fotó: DIMITRIS KAPANTAIS/SOOC via AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt