Nyolc falut evakuálnak az Athén közelében pusztító tűzvész miatt

2022 július 19., 22:04
Két tűzoltó próbál a lángok közelébe férküzni a Penteli-hegyen kedd este.
photo_camera Két tűzoltó próbál a lángok közelébe férküzni a Pentelikon-hegyen kedd este. Fotó: DIMITRIS LAMPROPOULOS/Anadolu Agency via AFP

A Pentelikon-hegy lábánál fekvő nyolc falu lakosainak kimenekítésére szólított fel kedden a görög polgári védelem a térségben kialakult hatalmas erdőtűz miatt. 350 tűzoltót, tizenöt tűzoltó repülőgépet és kilenc helikoptert mozgósítottak a Penteli, Nea Penteli, Tao, Dioni és Kallitechnouli, Antussza, Drafi és Dasszamari településeket fenyegető tűz megfékezéséhez.

A települések a főváros közigazgatási területén kívül, észak-keletre találhatók, de gyakorlatilag összeépültek Athénnal.

Kedd este a penteli gyermekkórházból kimenekítették a 36 kis beteget, valamint a tizenkilenc orvost és ápolónőt. A pácienseket az athéni régió egy másik kórházába szállították. A heves szélben gyorsan terjedő tűz miatt több utat is le kellett zárni.

photo_camera Fotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

Az elmúlt 24 órában a görög tűzoltók 39 új tűz keletkezését regisztrálták. Tavaly nyáron Görögországban, elsősorban Évia szigetén a nyári kánikulában hatalmas erdőtüzek keletkeztek, amelyek 103 ezer hektárnyi területet pusztítottak el, és három ember veszítette életét.

A görög kormány már a nyár elején segítséget kért a tagországoktól az európai polgári védelmi mechanizmus keretében a forróságban várható tüzek megfékezéséhez. Július 1. óta 250 román, francia, bolgár, finn és norvég tűzoltó érkezett Görögországba. (MTI)

photo_camera Fotó: DIMITRIS KAPANTAIS/SOOC via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.