Rendőr szeretne lenni, úgyhogy beállt határvadásznak

2022 augusztus 16., 15:53
  • Kedd délelőtt részt vettünk a szerződéses határvadászok képzésindító eseményén a Készenléti Rendőrség Regionális Bevetési Igazgatóság Nyírbátori Objektumában.
  • 55 határvadász-jelölt kezdte meg itt a tanulmányait.
  • Orbán Viktor az új kormány megalakításakor mondott parlamenti beszédében jelentette be, hogy új határvédelmi szervezetet állítanak fel, hogy tehermentesítsék a jelenleg ott szolgálatot teljesítő katonákat és rendőröket. A célként első ütemben 2200 határvadász szolgálatba állását, második ütemben az állomány 4000 fősre növelését jelölte ki a miniszterelnök. Arról, hogy hányan jelentkeztek, ellentmondásos információk érkeztek.
  • A jelentkezőknek nem túl nehezen teljesíthető feltételnek kell megfelelniük: legyenek 18 és 55 év közötti magyar állampolgárok, legyenek büntetlen előéletűek, és legyen meg a 8 általánosuk.
  • Összesen négy hetük van rá, hogy átvegyék a tananyagot, mielőtt beállnának határvadásznak. Ez idő alatt 300 ezer forint bruttót, és igény esetén, ingyenebédet és szállást kapnak.
photo_camera A megyei jelöltek. Fotó: Németh Dániel/444

A határvadászok képzése elrettentéssel indult. A rendezvény elején levetítettek egy kisfilmet, ami arról szólt, hogy egyre többen ostromolják határainkat, akár erőszakkal is, bár hozzátették, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azért még nem nagyon jellemző az ilyen típusú incidens.

photo_camera Farkas József rendőr dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, illetve egy random huszár.
Fotó: Németh Dániel/444

Dr. Tarcsa Csaba, a Készenléti Rendőrség parancsnoka elmondta azt, amit a kormány egy ideje ismételget, azaz hogy növekszik a migrációs nyomás, ugyanakkor jóval humánusabb megközelítésben beszélt arról, mi jelenti az igazi veszélyt. Nem a háború elől menekülő embereket démonizálta, hanem az embercsempészek felelősségét hangsúlyozta.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.