„Belehalok milyen szabad ország ez, anyámnak írok sms-t és az Orbán les”

2022 szeptember 16., 15:30

„Első alkalommal bográcsozunk a Budapest Parkban” - mondta Beton.Hofi a Citromail Gang első országos találkozóján. Ezalapján úgy tűnhet, hogy egy fura szekta vasárnapi gyűlésén jártunk volna, de valójában az év egyik legjobban várt rapbuliján, Beton.Hofi első önálló Budapest Parkos koncertjén hangzott el a mondat.

Comic sins

Beton.Hofi, azaz Schwarcz Ádám* 2021-ben lett ismert a comic sins című mixtape albumával. Későn, 27 évesen kezdett zenélni, előtte félprofi szinten focizott. Egy videóban azt mondta, hogy nem bánja, hogy „nem kezdte el hamarabb a zenei karrierjét, mert akkor nem lenne elég élettapasztalata, élményanyaga, amiből dolgozhatna rapperként.”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Pár hét alatt a toplisták élére került, a stílusa és a zenei világa miatt hatalmas rajongótábort szerzett. A comic sinsről a Recorder azt írta, hogy „minden megvan benne, ami jó az újhullámos rapben, de kipótolja azt is, ami itthon eddig hiányzott belőle.” A Beton.Hofi karakter fontos pillére a nyolcadik kerületi identitás, az arra jellemző szleng, az okos, frappáns és önreflektív szövegek pedig egyensúlyt alkotnak.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

„Azonnal megfogott a szövege, a dallama és a flowja. Magam is Kálvária tér-Orczy tér közt éltem le a budapesti életem nagy részét, abszolút értem azt a koordináta-rendszert, amit Ádi használ” - mondta Zoli, aki 2021 ősze óta hallgatja Ádi zenéjét. „Az egyetemi életem nagy része rímel azzal, amit ő állít, a mentális paráktól kezdve, a csajokon és a bulizáson át a magányig, amiről sokat beszél” - folytatta.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Ádi karrierje meredeken ívelt fel, pár héttel a comic sins megjelenése után már fellépett a Budapest Parkban Dzsúdló előtt, de az egész 2022-es fesztiválszezont végig koncertezte. A Recorder tavaly megkérdezte, hogy mi lehet a cél öt év múlva, arra ezt válaszolta: „Hazudik, aki azt mondja, nem akar egyszer főfellépőként a Budapest Park színpadán állni, hiszen az azt jelzi, hogy sok ember szereti a cuccod. Lehet, hogy most úgy tűnhet, az enyémmel képtelenség megtölteni a Parkot, de soha nem tudtam elfogadni a lehetetlent."

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Ehhez képest kb másfél évvel a comic sins után, a második albumával, a szeptember 2-án megjelent Playbániával már főfellépőként tért vissza a Budapest Parkba, ahol kis híján teltházas koncertet adott. Előtte fellépett Kapitány Máté, Lil Frakk, 6363 (Gege) és a Slow Village is.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Playbánia


Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.