"Sándor, Sándor, tűnés a pinámból" - Több ezren tüntettek legális és biztonságos abortuszért a Parlament előtt

2022 szeptember 28., 19:24
  • Ma van a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapja, ezért ma jogvédő szervezetek és civilek tiltakoztak a két hete életbe léptetett abortusztörvény-módosítás ellen a Parlament előtt. Ezután a Belügyminisztérium elé vonultak, hogy emlékművet állítsanak Pintér Sándornak. Több ezren lehettek.
  • Aggasztó, hogy a kormány nem konzultált sem a társadalommal, sem a szakmai szervezetekkel az abortusztörvény módosításáról. A magyar nők most félhetnek, nehogy a lengyelek sorsára jussanak.
  • A jogvédők attól tartanak, a szívhangtörvény egy újabb lépés az abortusztilalom felé. Az illegális abortusz viszont nem jelent kevesebb abortuszt - csak veszélyesebbet.

A tiltakozás szervezői a felhívásukban azt írják, „a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait”: 2012-ben betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását; a procedúra során rendszeresen megszégyenítik a terhességmegszakításra váró nőket; a műtétkor a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik, és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Az anyaság opció, nem kötelesség

„Azok vannak leginkább az abortusz ellen, akikkel nem is szexelnél.”- ezzel a mondattal kezdte meg Szalóki Ágnes, a Patent munkatársa a szívhangtörvény elleni tüntetést a Parlament mellett. Szalóki Murinai Angéla „10 okom a panaszra” című szövegéből olvasott fel részleteket. Többek közt ezt is:

„Azt senki sem hiszi el, hogy a kormánynak a gyerekek a fontosak. Ez a kormány a bántalmazók barátja. Ez a kormány bántalmazó és nőgyűlölő.”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Szalóki után Kecskés Karina színésznő lépett színpadra, aki dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szavait idézte:

„Ülj le állam, egyes! Ne bánj így azzal, aki megbízik benned és segítségért fordul hozzád!”Benkovics szerint a kevesebb abortuszért nem tiltásra, hanem fogamzásgátlásra és szexuális nevelésre lenne szükség. Ő nőgyógyászként megtagadja, hogy kötelezően felhangosítsa a szívhangot, azt csak akkor mutatja be a nőknek, ha kérik. „Mert az emberbarát orvoslás úgy működik, hogy bízom az emberekben, hogy képesek döntést hozni" - mondja.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Balogh Zsófia, a tüntetés egyik szervezője magánemberként szólt a Parlament előtti tömeghez, majd őt követte Visnyei Barbara dúla, aktivista. Visnyei szerint gyakran elfelejtjük, hogy

az anyaság opció, nem kötelesség. Szerinte ha a kormány azt akarja, hogy ne fogyjon a magyar, teremtsen minőségi ellátórendszert, és gondoskodjon róla, hogy elég szülészorvos, bölcsődei- és óvodai férőhely és pedagógus legyen. Tehát

„teremtsenek hozzá egy élhető országot.”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Nem életvédő az, aki veszélybe sodorja a nőket

A szívhangtörvény néven emlegetett rendeletmódosítást a Magyar Közlönyben tette közzé Pintér Sándor szeptember 12-én, három nappal később pedig már életbe is lépett. Ennek értelmében az abortusz előtt álló nőknek még egy procedúrán át kell esniük a műtét előtt, kötelezően be kell mutatni nekik a magzati életfunkciókat. A tüntetést is szervező Patent Egyesület munkatársai korábban azt nyilatkozták a 444-nek, hogy a törvénymódosítás annak a hosszú évek óta tartó „lopakodó szigornak" a része, amellyel a kormány egyre nehezebbé próbálja tenni az abortuszt a nők számára.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Az utolsó felszólaló Molnár Via, a NANE és Patent aktivistája, aki hangsúlyozza, hogy a Patentet egyre gyakrabban keresik meg kétségbeesett nők, mert nem kaptak időpontot a családvédelmi szolgálathoz - arra a kötelező konzultációra, amelyből az állam két alkalmat is előír az abortusz előtt -, ezért kicsúsztak az időből.

photo_camera Molnár Via Fotó: Bankó Gábor/444

Molnár egy nemzetközi kutatást idéz, amely szerint a magyarok közel 80 százaléka támogatja az abortuszt. Azt mondja, nincsen viszont olyan kutatás, felmérés vagy tudományos tény, ami kimondaná, hogy az abortusz korlátozása csökkentené az abortuszok számát. A tiltás csak illegálissá és ezáltal veszélyessé teszi az abortuszt, az illegális abortusz pedig egyetlen magzatot sem ment meg. Csak nők tömegeinek életét sodorja veszélybe.

„Nem véletlenül lett a lengyel nők jelképe a vállfa és a kötőtű."

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Nem bírnak leállni

Hétfőn is a nők méhe volt a téma a Parlamentben, Dúró Dóra ugyanis újabb ötletet adott a kormánynak. Dúró az Országgyűlés szezonnyitó ülésén felvetette, hogy a magyar nők későn kezdenek szülni, amivel Orbán Viktor már ott, az ülésen egyetértett. Orbán azt mondta, hamarosan olyan intézkedéseket fognak bemutatni, amelyek arra ösztönzik a nőket, hogy 30 éves koruk előtt szüljenek: így például 30 éves korukig mentesülhetnek az SZJA-fizetés alól a gyermeket vállaló nők.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A tüntetést is szervező Patent Egyesület szerint a szülésért cserébe kínált pár évnyi SZJA-mentesség a kormány többi családtámogatási intézkedéséhez hasonlóan megint csak egy nagyon szűk, egyébként is jobb körülmények között élő réteg számára jelentene támogatást - a már megszületett gyerekek nevelésében szinte semmiféle segítségre nem számíthatnak az államtól a nők.

Szerintük az „újabb kínos próbálkozás a nők szülesztésére” csak azt mutatja, hogy a döntéshozók mennyire nem értik a magyar nők valóságát. „Az államnak nem az a dolga, hogy atyáskodva a gyerekszülés felé terelgesse a nőket, hanem azt kellene biztosítania, hogy a nők méltó és biztonságos körülmények között élhessenek akkor is, ha vállalnak, és akkor is, ha nem vállalnak gyereket” - írják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.