A háború miatt sokaknak egyre kellemetlenebb a szovjet-bolgár barátság várnai óriás emlékműve

2023 január 09., 15:55

Sok szovjet emlékmű maradt még Kelet-Európában, de kevés akkora, mint ami Várna fölé magasodik. A Bolgár-Szovjet Barátság Emlékműve 400 négyzetméter alapterületen emelkedik a fekete-tengeri kikötőváros fölé egy dombtetőn 1974 óta, amikor 27 ezer önkéntes befejezte a 10 ezer tonna betonból és 1000 tonna vasbetonból készült monstrumot.

photo_camera Fotó: SKY PICTURES BULGARIA/NurPhoto via AFP

Ukrajna orosz inváziója óta viszont sokan egyre kellemetlenebbnek tartják a keleti barátságot ünneplő emlékművet, és egyre többen írják alá a petíciót, hogy a kormány bontsa el azt. Az ötlet viszont sokaknak nem tetszik. Igaz, az emlékmű-pártiakat nem oroszbarát érzelmek hajtják, hanem a pénz: sokan úgy gondolják, a hatalmas emlékmű vonzza a turistákat, ezért kár lenne eltüntetni.

photo_camera Fotó: SKY PICTURES BULGARIA/NurPhoto via AFP

Az emlékmű addig is elég nagy felületet biztosít a háború elleni tiltakozásnak, mert ahogy az AFP képein is látszik, az emlékmű a falára valaki hatalmas ukrán zászlót festett, és az egyik szovjet katona is új egyenruhát kapott.

photo_camera Fotó: SKY PICTURES BULGARIA/NurPhoto via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.