A legváratlanabb helyeken bukkant fel a Valentin-nap

2023 február 14., 12:53

Az ókori pogány és keresztény gyökerekre épülő Valentin-nap mára a fejlett világ és az ajándéktárgy-ipar egyik leglátványosabb ünnepe, amin a szerelmesek megajándékozhatják egymást többnyire virággal, édességgel vagy valamilyen más szívecskés csetresszel. A szerelem azonban nem ismer határokat, így olyan egzotikus helyeken is felütötte a fejét az ünnep, ahol akár egészen máshogy is gondolkodhatnak a nyugati emberek színes-szagos hóbortjairól.

Pakisztánban pár éve egy petíció nyomán hivatalosan is betiltották a Bálint-napot, ugyanis többen nem tartják összeegyeztethetőnek az iszlám értékekkel. Ennek ellenére mégis sokan ünneplik, főleg a 30 év alattiak, akik az ország lakosságának több mint 60 százalékát adják. Mivel nem jár szinte semmilyen retorzióval, könnyen bele lehet futni virág- és lufiárusokba a forgalmas utak mentén február elején.

photo_camera Utcai árusok várják a vásárlókat Lahor utcáin Fotó: ARIF ALI/AFP
photo_camera Fotó: ARIF ALI/AFP

Az iszlamista Jamaat-e-Islami párt diákszervezete viszont továbbra is elutasítja a Valentin-nap minden formáját és létrehozták az ellenünnepet, a Haya Day-t, vagyis a szerénység napját. Ilyenkor az ország egyetemein tartanak előadásokat, és még egy tüntetést is szerveztek a szerintük kapitalista és kizsákmányoló ünnep ellen.

photo_camera STOP Bálint, STOP Valentin! Fotó: ARIF ALI/AFP
photo_camera Fotó: ARIF ALI/AFP

Azonban még olyan reménytelen helyeken is bele lehet futni virágárusokba, mint az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet, vagy a 2021-ben újra tálib fennhatóság alá került Afganisztán.

photo_camera Virágbolt előtt várja mátkáját egy férfi Gázavárosban Fotó: MOHAMMED ABED/AFP
photo_camera Palesztin munkás virágokat szed a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunesban Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP
photo_camera Óriási piros mackót fuvaroz egy férfi Palesztinában Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP
photo_camera Virágbolt Kabulban Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP
photo_camera Afgán virágkötő Kabul utcáin Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

A Fülöp-szigetek a délkelet-ázsiai világ egyetlen keresztény többségű országa, egyben a Föld negyedik legnagyobb keresztény országa is. Itt, San Juan városában rendeztek Valentin-napon tömeges esküvőt egy sportcsarnokban, ahol 63 pár mondta ki egyszerre a boldogító igent.

photo_camera Fotó: DANTE DIOSINA JR./Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: DANTE DIOSINA JR./Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: DANTE DIOSINA JR./Anadolu Agency via AFP

Ugyanakkor a Fülöp-szigetek az egyetlen ország a Vatikán mellett, ahol tilos a válás is, hiába támogatná egy felmérés szerint a lakosság döntő többsége. Kétségbeesett tiltakozók a szerelmesek napján demonstrációval próbálták felhívni a figyelmet a problémára.

photo_camera Fotó: JAM STA ROSA/AFP
photo_camera Fotó: JAM STA ROSA/AFP

Tavaly február 14-én még két szamarat is összeadtak az indiai Bengaluruban.

photo_camera Az ifjú pár a násznéppel Fotó: MANJUNATH KIRAN/AFP
photo_camera Indiai férfi válogat a rózsák között az amritszári piacon Fotó: NARINDER NANU/AFP
photo_camera Ajándékbolt Kalkuttában Fotó: DEBARCHAN CHATTERJEE/NurPhoto via AFP

Az ünnepi szelfizést egyértelműen Kínában maxolták ki a legjobban, ahol idén is több tucat látványos installációt állítottak fel virágokból, plüssökből és lufikból.

photo_camera Ilyen is lehetne a Nyugati tér aluljárójának lépcsője Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP
photo_camera 10.000 rózsával díszitették fel a csungkingi bevásárlóközpont előtti teret Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP
photo_camera Óriás rózsacsokor díszíti Kunming városát Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP
photo_camera Megéri sorba állni egy képért Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP
photo_camera Egy másik óriás csokor a pekingi KenyérBeszéd pékség előtt Fotó: ZHAO WENYU/Imaginechina via AFP
photo_camera Visszafogott dekoráció egy senjangi plázában Fotó: HUANG JINKUN/Imaginechina via AFP
photo_camera A borús idő sem riasztja el az óriásvirágok rajongóit Sanghajban Fotó: WANG GANG/Imaginechina via AFP
photo_camera Tökéletes fotók készülhetnek felhőkarcolókkal a háttérben Fotó: WANG GANG/Imaginechina via AFP

Azt nem tudjuk, mikor lett a Toy Story harmadik részéből ismert gonosz rózsaszín mackó a szerelem szimbóluma az ázsiai országban, de több képen is visszaköszönt, például egy plüssbe burkolt elektromos autó formájában is.

photo_camera Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP
photo_camera Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.