Alkoholizálással indult a magyarérettségi, Lázár Ervinnel és Petőfivel folytatódik

2023 május 08., 07:30

A 90 perc alatt megoldandó szövegértési feladattal elindult a középszintű magyarérettségi. Az Eduline jelentése szerint a bemelegítő feladat

egy kortárs magyar írónő borokról szóló ismeretterjesztő anyagának értelmezése, majd az erre vonatkozó kérdések megválaszolása. Szédítő indítás és hol a vége! Cikkünk frissül!

Itt is az első frissítés: a nyitó, 90 perces blokkban a szövegértési mellett van egy rövid szövegalkotási feladat is. Az is meglett, hogy ennek esetében milyen két téma közül lehet választani: vagy egy "biciklizős kampány" a téma vagy levélírás.

Update 2: Az Eduline saját szaktanára szerint nincs ok az aggodalomra, a nyitó feladatpár könnyen megugorható. Igazi meglepetés lett volna, ha ez nem így van, ebben a blokkban még az is fickándozhat, aki egy szót sem tud irodalomból, de elfogadható szinten tud magyarul, itt ugyanis az alapvető szövegértés és az alapszintű szövegalkotás a téma. Ez ugyanakkor jó bemelegítés lehet a következő körre.

Update 3: Megvannak a nagy esszéfeladatok. Bármibe fogadnánk, hogy a Lázár Ervin- novellaelemzés lesz a sláger, a másik lehetőség két,, Csokonai Vitéz Mihályról szóló vers összehasonlítása. Ezek Petőfitől a "Csokonai" és Tóth Árpádtól az "Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz". Lázártól a Kovács című, mesés-mágikus realista novella a választás, valóságos csemege az elemzéshez és tök jó is, annak is ajánlom a gyors elolvasását, akinek senkije sem érettségizik éppen. Tavaly egyébként Szabó Magda novellája és Janus Pannonius verse közül választhattak az érettségizők. Idén az lett volna a meglepetés, ha nem szerepel az évfordulós Petőfi.

Update 4: A miniszterelnök, szakítva a szokásával, nem üzent a Facebookon az érettségizőknek.