A szirénák nem szóltak, a tűz megállíthatatlanul terjedt

2023 augusztus 12., 09:09

„Semmilyen figyelmeztetést nem kaptunk. Senki nem érkezett a segítségünkre, egyetlen tűzoltóautót sem láttunk" - egy helyi lakos így elevenítette fel a történteket Maui tűzvész után. Mások arról beszéltek, hogy felfoghatatlanul gyorsan történt minden, lehetetlen volt kezelni a helyzetet.

Eddig összesen nyolcvan áldozatról tudnak, és már most ez a legtöbb halálos áldozatot követelő természeti katasztrófa Hawaii-on. A parti őrség már tizenhét embert mentett ki a tengerből, ők a tűz elől menekültek a vízbe. Nagyjából ezer épület égett le, Lahaina város nyolcvan százaléka megsemmisült, a becslések szerint 1,3 milliárd dolláros a kár. Miközben még sokakat keresnek, már nagyjából össze lehet rakni, hogy a tűzvész miért érte olyan váratlanul a helyieket.

photo_camera A tizenhárom ezres Lahaina nyolcvan százalékát letarolta a tűz Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP
photo_camera A becslések szerint ezer épület lett oda Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP
photo_camera A városba visszatérő helyiek szerint egy háborús zónához hasonlít a terület Fotó: SEBASTIEN VUAGNAT/AFP

A hawaii hatóságok megállapították, hogy a szigeten nem kapcsolták be a vészjelző szirénákat, pedig Maui-nak, a többi szigethez hasonlóan kiterjedt hálózata van, összesen nyolcvan szirénát szereltek fel itt korábban, főleg a cunamiveszély miatt.

Josh Green kormányzó szerint a kommunikációs csatornák sem működtek megfelelően. A riasztások ugyan kimentek a telefonokra, a helyi tévékben és rádiókban is igyekeztek figyelmeztetni az embereket, azonban sok helyen addigra már nem volt térerő vagy áram. Az is bonyolította a helyzetet, hogy a tűzoltók éppen máshol próbálták megfékezni a bozóttüzeket, miközben elérte a tűzvész Lahaina városát. A helyi tűzoltók vezetője azt mondta, olyan gyorsan terjedt a tűz, hogy nem volt idejük jelezni a hatóságoknak, mennyire súlyos a helyzet.

A rendszert valószínűleg át kell majd dolgozni, legalábbis a kormányzó szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ennél jobban meg tudják védeni az embereket. Átfogó vizsgálatot ígértek.

photo_camera Egy helyi nő a romok közül mentette ki a macskáját Fotó: MOSES SLOVATIZKI/AFP
photo_camera A becslések szerint 1,3 milliárd dolláros a kár Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP
photo_camera Átfogó vizsgálatot ígérnek Fotó: SEBASTIEN VUAGNAT/AFP

Egy 2020-ban készült jelentés már felhívta a figyelmet arra, hogy Lahaina mennyire veszélyeztetett a gyakori bozóttüzek miatt.

A város lakói péntek este térhettek vissza egy kis időre, hogy felmérjék a károkat. Többen azt mondták, hogy egy háborús zónához hasonlít a város, már ami maradt belőle. A rendőrség nem sokkal később lezárta a Lahainába vezető utakat. Szombatra a környéken pusztító tűz nyolcvanöt százalékát megfékezték. (Guardian, CNN, Sky)

photo_camera Péntek délután négykor lezárták a városba vezető utakat Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP