Ezer fölött a földrengés áldozatainak száma Marokkóban, ahol hatalmas erőkkel keresik a túlélőket a romok alatt

2023 szeptember 09., 13:45

Szombat délutánra ezer fölé nőtt a marokkói földrengés áldozatainak száma, és a szám vélhetően még nőni fog, mert a rengés többek között a nehezen megközelíthető, hegyvidéki településeken okozott nagy pusztítást.

A 6,8-as erősségű rengés helyi idő szerint péntek este 11 után csapott le az országra, olyan erővel, hogy a földrengés epicentrumától mintegy 50 kilométerre fekvő Marrakesben is sokan az utcára szaladtak.

Mentőcsapatok kutatnak egy összedőlt ház törmelékei között Al Haouz tartomány egyik városában
photo_camera Mentőcsapatok kutatnak egy összedőlt ház törmelékei között Al Haouz tartomány egyik városában Fotó: FADEL SENNA/AFP

A földrengést 19 perccel később egy 4,9 erősségű utórengés is követte. Szemtanúk arról számoltak be a nemzetközi hírügynökségeknek, hogy még sosem éltek át hasonlót: szabad szemmel látható volt, ahogy mozognak az épületek. Egy 33 éves férfi kifutott a rengés hatására az utcára a fővárosban, és ott már nagy tömeg volt, mindenki sokkolva nézte a történteket.

Összedőlt fal a fővárosban
photo_camera Összedőlt fal a fővárosban Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Az országban élő brit újságíró, Martin Jay a BBC-nek arról beszélt, hogy a kiáltásokra ébredt fel. Elsőnek a felesége kiáltását hallotta meg, utána pedig meghallotta az utcáról beszűrődő hangokat is. Ekkor vette észre, hogy minden remeg: az ágyuk, a padló, a falak. Elmondása szerint a hatóságok arra kérték a helyieket, hogy egyelőre ne térjenek vissza az otthonaikba.

Hozzátartozók gyászolják rokonaikat Moulay Brahim városában
photo_camera Hozzátartozók gyászolják rokonaikat Moulay Brahim városában Fotó: FADEL SENNA/AFP
Mentőegységek egy ház maradványainál
photo_camera Mentőegységek egy ház maradványainál Fotó: FADEL SENNA/AFP
Marrakesh óvárosának egyik utcája
photo_camera Marrakesh óvárosának egyik utcája Fotó: FADEL SENNA/AFP
photo_camera Fotó: FADEL SENNA/AFP