Vizoviczki ligájában nem számítottak a pártok, az ő pénzéből mindenki akart

2016 június 07., 04:53
„Ja, hogy a Vizoviczki Laci maffiózó? És ez 2012-ig nem tűnt fel senkinek? Ne röhögtessenek már! Tudott erről mindenki. Ilyen szintre nem lehet úgy eljutni, hogy a rendőrség, az önkormányzatok vagy a kormány az ellenséged legyen. Azért nem tett senki semmit, mert mindenki jól járt a Laci pénzgyárával.”

2012. május 26-án délután egy fekete terepjáró száguldott végig a Teréz körúton. Egy ősz hajú, ötvenes férfi ült benne, aki folyamatosan telefonált, és egyre idegesebb lett. Kollégája tajtékzott a vonal túlsó végén, ebből pedig a terepjárós is hamar megértette, hogy nagy gond van.

„Én leszarom az V. kerületi jegyzőt. Korrupt geci”

– recsegett Varga István, Vizoviczki László biztonsági főnökének hangja a telefonból. A terepjáró sofőrje alig jutott szóhoz, Varga tovább magyarázott.

„Nem probléma. Mondom, ha ki is adott engedélyt, akkor a polgármesteren kívül. A Rogán úr nem tudott róla. Na most, ha a Rogán úr nem tudott róla, és az ő számítását keresztbe húzták, akkor nagyon rábaszik a jegyző. Akkor úgy kibasszák onnan, mint a szart.

Akkor kibasszák, mint a szart.”

A terepjáróban a Vizoviczki belvárosi vendéglátóhelyeit felügyelő T. József ült, és ekkor már több hete hallgatták a telefonját a Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomozói. A beszélgetőtársát már a telefonhívás után néhány nappal, május végén elfogták, hónapokkal később pedig bevitték T. Józsefet is.

De május 26-án délután még egyikük sem tudta, hogy a Vizoviczki-korszaknak napokon belül vége.

Csak azt érezték, hogy fogy körülöttük a levegő. Olyasmi történt, amire az utóbbi 15-20 évben nem volt példa: valaki keresztülhúzta Vizoviczkiék számításait az V. kerületi önkormányzatnál.

Egy Vizoviczkival rivalizáló üzleti csoport szórakozóhelyet nyitott a Váci utcában.

Az üzemeltetők korábban Vizoviczkihez képest szinte súlytalan üzletembereknek számítottak a belvárosban, most viszont néhány hónap alatt megszerezték a szükséges engedélyeket egy új bár megnyitásához, közvetlenül a Carpe Diem nightclubbal szemben. Vizoviczkiéknak nem sikerült megakadályozni az engedélyek kiadását, pedig magas szinten voltak barátaik az önkormányzatnál.

Ez már a birodalom közelgő bukásának előszele volt: elfordultak Vizoviczkitől az V. kerületi önkormányzatban dolgozó segítői, akik 20 éven át egyengették az útját, és akik támogatása nélkül nem sikerült volna kiépítenie Magyarország történetének legnagyobb szórakoztatóbirodalmát.

A Vizoviczki ellen folyó nyomozások irataiban, a telefonlehallgatásokban és a vallomásokban rengetegen beszélnek arról, hogy a vállalkozót az V. kerületi önkormányzatból sőt, a képviselőtestületből is segíthették évtizedeken át.

Ezekről a kapcsolatokról azonban a most folyó perekben nem fog kiderülni semmi, ugyanis az ügyészség valamiért nem firtatta, kik, hogyan és esetlegesen miért cserébe támogatták Vizoviczkit. Sőt, az V. kerületet annyira nem érintik a perek, hogy még azt a nyomozást is megszüntették, ami a 61 belvárosi rendőr ellen folyt, akiket a korábbi gyanú szerint megkentek Vizoviczki emberei. Az ügyészség szerint a gyanúba keveredett rendőrök tettei már elévültek vagy nem is követtek el semmi rosszat.

Ehhez képest a vállalkozó vetélytársai és alkalmazottainak többsége is úgy tudta, hogy az V. kerületi rendőrök között rengeteg lefizetett barátja volt a cégcsoportnak. Ők segítettek bezáratni a rivális bárokat, segítettek behajtani a túlárazott számlákat a turistáktól, és védték a cégbirodalmat a feljelentésektől.

Ott csak egy rakás pénz van

Vizoviczkit ugyan a legtöbben baloldali kötődésű vállalkozónak tartják, valójában azonban mindkét oldalon jócskán voltak barátai. Ahogyan egy régi üzletfele mondta:

„Az ő ligájában már nincsenek pártok. Ott csak egy rakás pénz van, amiből mindenki akar.”

Vizoviczki a kétezres években baloldali kormány és baloldali városvezetés idején szerezte meg a legtöbb diszkóját, ehhez azonban az kellett, hogy 2002-ig, fideszes kormányzás alatt meg tudjon erősödni a fideszes vezetésű V. kerületben.

Az olajozás idején, mikor a Vizoviczki-birodalom nagyon gyorsan növekedni kezdett, és ezelőtt, mikor Vizoviczki megalapozta kapcsolatait a rendőrségen, még Pintér Sándor volt az országos rendőrfőkapitány, a Vizoviczki számára két legfontosabb budapesti kerület, az V. és a III., a rendszerváltás után főleg fideszes vezetés alatt állt. Vizoviczki pedig mindkét városrészben zavartalanul intézte az ügyeit. Óbudán 1990 és 2006 között Tarlós István volt a polgármester, azóta a szintén fideszes Bús Balázs. Az V. kerületet 1990 és 94 között az SZDSZ-es Mihályi Gábor vezette, utána két cikluson át, 2002-ig a fideszes Karsai Károly volt a polgármester.

Karsai két ciklusában lett Vizoviczki a helyi éjszakai élet korlátlan ura.

Karsait a 2002 és 2006 közötti ciklusban a szocialista Steiner Pál követte, őt pedig Rogán Antal.

Ez a cikk azt igyekszik összeszedni, hogy Vizoviczki hogyan is kötődött az V. kerület vezetéséhez. Mert ugyan az ügyészség közleményeiből ez nem derül ki, de

  • a belvárosi önkormányzat többször (még Rogán Antal polgármestersége idején is) kedvezményesen adott el ingatlanokat Vizoviczkihez köthető cégeknek,
  • az önkormányzat a kilencvenes évek elejétől 2012-ig több ingatlanát is áron alul adta bérbe a Vizoviczki-cégcsoportnak, holott a hivatalban is tudták, hogy a vállalkozóhoz köthető éttermekben és nightclubokban lehúzzák a vendégeket,
  • a lehallgatások alapján Vizoviczkiék remek kapcsolatban álltak Rónaszéki Lászlóval, a kerület jegyzőjével, és több önkormányzati hivatalnokkal is,
  • a vallomások szerint segítette Vizoviczkit egy korábbi képviselő, aki bár saját szervezetét képviselte az önkormányzatban, évekig támogatta a Fideszt, majd az MSZP-t is,
  • Vizoviczki élettársának az V. kerületi könyvvizsgáló, Szebellédi István segített volna Liechtensteinbe menekíteni a cégcsoport vagyonát Vizoviczki letartóztatása után. Szebellédi azóta öngyilkos lett.
  • Ezen felül Vizoviczki emberei a lehallgatásokban minden esetben a cégcsoport érdekeinek támogatójaként beszélnek Rogán Antal polgármesterről is, mondván, ha a jegyző esetleg ellenük is fordult, Rogán biztosan megbünteti majd.

100 milliós kedvezmény, áron aluli bérlet

Vizoviczki cégcsoportja bérelt és vett is ingatlanokat az V. kerületi önkormányzattól. A vállalkozó első belvárosi nightclubja, a Dolce Vita is önkormányzati bérleményben nyílt meg, még 1992-ben, az SZDSZ-es Mihályi Gábor polgármestersége idején. A Mihályi vezette kerület az Október 6. utca 5. számú ház egyik földszinti helyiségét adta használatba Vizoviczki cégének, és kiadták a szükséges működési engedélyeket. Nem érdekelt senkit, hogy Vizoviczki ellen alig 2 évvel korábban még eljárást indított a rendőrség üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt.

A Dolce Vita ma
Belváros, Október 6. utca 5

Kisberk Szabolcs Vérösvény című maffia-dokumetumfilmjében az egyik védett tanú azt mondja, hogy Vizoviczki „valami 70 ezer forintért” bérelte a helyiséget az önkormányzattól. Ha korábban ennyi is volt az ár, a Rogán-érában az önkormányzat szerint már többet kellett fizetnie a cégcsoportnak.

A Dolce Vita helyiségét 2009 és 2012 között havi nettó 370 ezer és 535 ezer forint közötti áron bérelték. Ez 2300-3300 Ft/négyzetméter árat jelent. A Dolce Vita szomszédjában, szintén önkormányzati bérleményben működött Vizoviczkihez kötődő Nosztalgia étterem is. A helyiség bérleti díja a 2009-es havi nettó 523 ezer forintról ment fel 2012-re 593 ezerre. Ez négyzetméterenként 1600-1800 forint.

Az ingatlan.com elemzése szerint 2009 és 2012 között ezen a környéken a kiadó vendéglátó-helyiségek és üzletek átlagos négyzetméterára havi 4741 forint volt.

A Rogán vezetése alatt álló önkormányzat tehát jelentős kedvezménnyel adta bérbe a helyiségeit a Vizoviczkihez köthető cégeknek.

Vizoviczkiék aztán a 90-es évek második felében elkezdtek ingatlanokat vásárolni. Ekkoriban rengeteg pénz áramlott a birodalomba - több vallomás szerint Portik Tamás olajvállalkozótól. Ebből indult meg a terjeszkedés.

A cégcsoport több ingatlant is vett a kerületi önkormányzattól, 30 százalékos bérlői kedvezménnyel. A legtöbb nagy ingatlanvásárlásuk idején a fideszes Karsai Károly irányította az V. kerületet, de a szocialista Steiner Pál és Rogán Antal idején is került önkormányzati ingatlan Vizoviczkihez köthető cégek kezébe.

A nagy ingatlanvásárlási hullám 1997-ben kezdődött. Előtte Vizoviczki gyors egymásutánban több üzlet bérleti jogát is megvette a Váci utcában, megszerezte a Muskátli presszót, a Kecskeméti utcai Randevú sörözőt, majd átvette az éjszakában már akkor is ismert, több klubot üzemeltető Ribáry Kamillótól a Kecskeméti utcában lévő Aphrodité nightclubot és mellette a Gösser Sörözőt.

Ribáry Kamilló erről így számolt be a Vizoviczki-ügyben tett vallomásában:

A Kecskeméti utcában a 15. számú ház alsó három emelete szinte teljesen Vizoviczkiék tulajdonába került. Két lakást Ribáry Kamillótól vett meg a vállalkozó, kettőt magánszemélyektől, öt helyiséget pedig az önkormányzattól szereztek meg. Ebből kettőt úgy, hogy a lakásokat 1997. október 20-án egy Pelsöczi Csaba nevű férfinek és feleségének adta el az önkormányzat majd 10 nappal később Pelsöcziéktől vette meg az ingatlanokat Vizoviczki.

Ezek után 2001-ben és 2002-ben szerzett meg rengeteg önkormányzati ingatlant a birodalom. Mindegyiket a Vizoviczki élettársa, F. Noémi tulajdonában álló Belváros Holding Kft. vette meg 30 százalékos kedvezménnyel. Majd ez a cég adta tovább a Vizoviczki-csoport ingatlankezelőjének, a CP-Investnek, ami már ténylegesen Vizoviczki tulajdona volt. Maga a vállalkozó így hivatalosan nem került közvetlen üzleti kapcsolatba az önkormányzattal.

Mikor Polgármester Hol m2 Mennyiért Hogyan
1997. 10. 30. Karsai Károly (Fidesz) Kecskeméti u. 15. 50 - Pelsőci Csaba és felesége vette meg az önkormányzattók, 10 nappal később továbbadták Vizoviczki Lászlónak
1997. 01. 05. Karsai Károly (Fidesz) Kecskeméti u. 15. 310 - Magántulajdonból
2000. 11. 20. Karsai Károly (Fidesz) Október 6. u. 3. 109 16 877 000 F. Noémi cége, a Belvárosi Holding vette meg 30 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól
2001. 01. 15. Karsai Károly (Fidesz) Kecskeméti u. 8. 127 27 783 000 F. Noémi cége, a Belvárosi Holding vette meg 30 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól
2001. 03. 02. Karsai Károly (Fidesz) Régiposta u. 11. 136 21 707 000 F. Noémi cége, a Belvárosi Holding vette meg 30 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól
2001. 03. 08. Karsai Károly (Fidesz) Bécsi u. 1-3. 305 20 062 000 F. Noémi cége, a Belvárosi Holding vette meg 30 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól
2001. 03. 26. Karsai Károly (Fidesz) Kígyó u. 2-4. 128 30 828 000 F. Noémi cége, a Belvárosi Holding vette meg 30 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól
2001. 03. 26. Karsai Károly (Fidesz) Október 6. u. 3. 206 27 958 000 F. Noémi cége, a Belvárosi Holding vette meg 30 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól
2001. 03. 29. Karsai Károly (Fidesz) Kecskeméti u. 5. 129 26 957 000 F. Noémi cége, a Belvárosi Holding vette meg 30 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól
2001. 03. 29. Karsai Károly (Fidesz) Kecskeméti u. 5. 129 26 957 000 F. Noémi cége, a Belvárosi Holding vette meg 30 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól
2001. 08. 01. Karsai Károly (Fidesz) Hold u. 13. 108 21 112 000 F. Noémi cége, a Belvárosi Holding vette meg 30 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól
2001. 08. 06. Karsai Károly (Fidesz) Aranykéz u. 3. 68 22 610 000 F. Noémi cége, a Belvárosi Holding vette meg 30 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól
2003 Steiner Pál (MSZP) Vörösmarty tér 2. 127 36 848 000 A Vizoviczkihez köthető Germa-Lux vette meg az önkormányzattól 30 százalékos kedvezménnyel.
2004. 05. 04. Steiner Pál (MSZP) Aranykéz utca 4-6. 66 - Magántulajdonból
2009 Rogán Antal (Fidesz) Kígyó utca 2-4. 71 12 523 000 F. Noémi cége, a Nárcisz Kft. vette meg 30 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól.

Mivel a cégcsoport minden ingatlanvásárlására kapott kedvezményt, a fideszes Karsai vezette önkormányzat csak 2001-ben és 2002-ben

kb. 100 millió forinttal támogatta a Vizoviczki-birodalom épülését.

Mindezt úgy, hogy 2000 óta sejthető volt: Vizoviczkivel nincs minden rendben. A vállalkozó neve előkerült az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság előtt is. A meghallgatáson azt mondták Vizoviczkiről, hogy a belvárosban terjeszkedik, és hogy „az olajosok katonája”.

De az V. kerületi önkormányzat is tárgyalt az V. kerületi éttermek, bárok túlszámlázásairól és a vendégek panaszairól. Ekkoriban több külföldi nagykövetség is tiltólistára tett egy rakás belvárosi vendéglátóhelyet, mert a személyzet átverte a külföldi turistákat. Az önkormányzatnak elég lett volna megnéznie ezeket a listákat, és rájött volna, hogy a Belvárosban jórészt Vizoviczkihez köthető klubok szerepelnek rajtuk. A téma még egy parlamenti felszólalásban is előjött, de ez sem akadályozta meg a helyi politikusokat, hogy több száz négyzetméternyi belvárosi ingatlant passzoljanak le Vizoviczkinek.

Közben a vállalkozó riválisai a Belvárost járó, kigyúrt Vizoviczki-kidobók és a vendégeiket zaklató lányok miatt idegeskedtek. Ezek a jelzések azonban lepattogtak Vizoviczki baráti rendőreiről.

Tehát az V. kerületi önkormányzat vagy nem bánta, hogy Vizoviczkit segítette, vagy a képviselőknek gőzük se volt, kivel is üzletelnek valójában. Utóbbi azért sem valószínű, mert önkormányzati forrásaink szerint

Vizoviczki ebben az időben már többször járt benn személyesen is a városházán,

pedig az ő nevén ekkor már nem volt hivatalosan olyan cég, ami a Belvárosban üzemeltetett vendéglátóhelyet.

A Karsai-idők után Vizo V. kerületi terjeszkedése lelassult. Egyrészt azért, mert 2002-re már ő uralta a kerületi vendéglátást, másrészt azért, mert a kétezres évek elejétől már a Hajógyári-sziget diszkóival és a VI. kerületi Moulin Rouge-zsal volt elfoglalva.

Demszky Gábor, Göncz Árpád, Kuncze Gábor és Karsai Károly a Váci utca átadásán

2002 után is volt azonban két ingatlanprivatizáció, ami Vizoviczkihez köthető.

A szocialista Steiner Pál polgármestersége idején, 2003-ban egy Germa-Lux Kft. nevű cégnek adott el az önkormányzat egy 127 négyzetméteres üzlethelyiséget a Vörösmarty tér és a Váci utca sarkán. A vételárból 30 százalékos kedvezményt kaptak, így fizetett a cég 44,5 milliót az ingatlanért.

Vizoviczki hivatalosan ugyan nem kapcsolódik a luxemburgi hátterű Germa-Luxhoz, de a cég ügyvezetője 1999 szeptemberétől 2003. augusztus 28-ig Cs. Attila volt, aki Vizoviczki-ember. Pozíciói voltak a Vizoviczki-birodalom több cégében is, most pedig vádlott a Vizoviczki és társai ellen folyó adócsalási perben.

Cs. vallomásában az szerepel, hogy 1999-ben személyesen Vizoviczki kérte fel arra, hogy legyen a Germa-Lux ügyvezetője.

Cs. Attila épp azon a napon távozott az ügyvezetői székből, amikor a Vörösmarty téri ingatlant a Germa-Lux nevére írták a földhivatalban. Vizoviczkinek viszont később is köze volt a helyiségekhez, mert 2003 után az ő birodalmának egyik cége működtetett kocsmát és éttermet itt, egészen a vállalkozó letartóztatásáig.

Carpe Diem (Flashdance)
Belváros, Kígyó utca 2., illetve Váci utca 32.

Még Rogán Antal vezetése alatt is adott el ingatlant az önkormányzat 2009-ben az F. Noémi tulajdonában lévő Nárcisz Kft.-nek a Kígyó utcában, Vizoviczki Carpe Diem nevű nightclubjának épületében. A Rogán irányítása alatt álló önkormányzat a Nárcisznak is megadta a 30 százalék bérlői kedvezményt a vételárból.

Barátunk, a jegyző

Vizoviczkiék kapcsolatban álltak a belvárosi önkormányzat több dolgozójával is, köztük magas rangú hivatalnokokkal. Egy-egy telefonnal el tudták simítani a legtöbb problémájukat. Visszaemlékezések szerint Vizoviczkiék ellenőrizték ezt is, hogy a Belvárosban milyen vendéglátós kap működési engedélyt, és aki nem tetszett nekik, azt rendőri és hatósági eszközökkel lehetetlenítették el.

A kétezres évek közepén Vizoviczki már azt mondogatta, hogy Budapesten csak az nyithat szórakozóhelyet vagy bárt, akinek ő engedi. Riválisai szerint ez a megállapítás természetesen az V. kerületre is állt, sőt az V. kerületre állt leginkább.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat lehallgatásaiban Vizoviczki emberei többször kérkednek az V. kerületi önkormányzati kapcsolataikkal. Látszik is, hogy jó viszonyban voltak a hivatalnokokkal, előre tudták, mikor érkeznek hozzájuk ellenőrök, és mindig tudták, mikor kinek kell telefonálni.

De a cégcsoportnak a legmagasabb szinteken is voltak kapcsolatai. Varga István, Vizoviczki biztonsági főnöke a lehallgatásokban többször is említette, hogy a kerületi jegyző, Rónaszéki László mennyire jó barátja a cégcsoportnak.

A kisebb engedélyezési ügyeket könnyen elintézték nála Vizoviczki emberei, de volt olyan is, amikor magának a főnöknek kellett beszélnie Rónaszékivel.

Ebben az időben Rogán Antal vezette az V. kerületet. Ő azt mondta, nem ismeri Vizoviczki Lászlót, sosem találkozott és nem is beszélt vele. Az önkormányzatnál pedig azzal védekeznek Vizoviczki-ügyben, hogy nem üzleteltek Vizoviczkihez köthető cégekkel.

A fenti beszélgetés szerint viszont Rónaszéki László jegyző tisztában volt vele, hogy a belvárosban működő éttermek és bárok mögött Vizoviczki László állt.

A vállalkozó ebben az időben hivatalosan már nem kötődött a Belvárosban működő cégeihez: a kft.-k tulajdonosai Vizoviczki élettársa és anyósa voltak, az ügyvezető pedig a legtöbbnél T. József. (Rogán egyébként azt mondta, hogy T. Józsefet sem ismeri, pedig T. vezette a Rogán kerületében működő legnagyobb vendéglátós kft.-ket.)

A fenti beszélgetésben főnökként emlegetett ember pedig minden bizonnyal Vizoviczki László. Ugyan a T. József irányítása alatt álló cégek többségének tulajdonosa hivatalosan F. Noémi volt, ő azonban ekkoriban még egyáltalán nem folyt bele a cégcsoport irányításába. A belvárosi bárok dolgozói is Vizoviczkit tekintették a főnöküknek vagy T. Józsefet, de F. Noémiről egyikük sem tudott semmit.

Rónaszéki 1998-ban lett a kerület jegyzője, így hivatali ideje alatt végignézhette Vizoviczki László felemelkedését. Ha ő tudta, hogy F. Noémi cégei mögött Vizoviczki állt, akkor tudnia kellett azt is, hogy az önkormányzat 2000-ben, 2001-ben és 2009-ben is nagy értékű ingatlanokat adott el kedvezménnyel a rossz hírű vállalkozónak.

A hivatalnokot kérdeztük arról, hogy valóban jó viszony fűzte-e őt a Vizoviczki-birodalomhoz, de nem válaszolt.

Rogán Antal alpolgármesterével és Rónaszéki Lászlóval 2006-ban (MTI)

2012 tavaszán azonban, nem sokkal Vizoviczki letartóztatása előtt, valami elromlott a jegyző és Vizoviczkiék kapcsolatában. Ebben az időszakban már lehallgatták a vállalkozó beosztottjait, így jól rekonstruálható, mi történt.

2012. március 30-án egyik beosztottja felhívta T. Józsefet, hogy Vizoviczki egyik riválisa éjszakai éttermet akar nyitni a Váci utcában, a Carpe Diem nightclubbal szemben. T. szólt erről Varga Istvánnak, Vizo biztonsági főnökének, hiszen ő ápolta a cégcsoport rendőrségi és hatósági kapcsolatait. Varga ekkora már más forrásból szintén értesült a dologról, de megnyugtatta T-t: az új hely biztosan nem nyit ki, hiszen nincsen engedélye, és nem is kaphat, mert lebeszélték ezt az önkormányzattal.

Áprilisban többször is beszélt erről T. József Varga Istvánnal, de a lényeg mindig ugyanaz volt: Varga meg volt győződve arról, hogy az új hely nem kaphat engedélyt, ha meg esetleg engedély nélkül kinyit, akkor odaküldik a rendőreiket, hogy zárassák be.

T-nek április végén egy László keresztnevű önkormányzati forrás szólt, hogy az új bár tulajdonosai voltak bent érdeklődni az önkormányzatnál, és azt hiszik, hogy el tudják intézni az engedélyt. De T. sem aggódott, László nevű kapcsolata ugyanis

„már leszólt, hogy ezt a helyet nem kéne kinyitni.”

Mivel Rónaszéki László nem válaszolt a kérdéseinkre, nem tudjuk azt sem, hogy ő volt-e a T. által emlegetett László.

Aztán, május végéhez közeledve Varga önbizalma egyre alábbhagyott, egyre idegesebben beszélt az új bárról, és egyre kevésbé volt már biztos abban, hogy meg tudják akadályozni a hely kinyitását.

Május 25-én Varga már azt mondta T-nek, hogy a bár valószínűleg kinyit, de engedélyük nincsen. Varga beszélt valakivel, aki - ha esetleg kinyit a hely, akkor -

„kedden bemegy, (és) föl lesz kérdezve a jegyző”.

Május 26-én már Varga és T. is aggódott. Varga azt mondta, valószínű, hogy lefizették a jegyzőt, hogy kiadja az engedélyt.

Rogán Antal polgármesterről azonban még ekkor is a cégcsoport támogatójaként beszéltek, úgy hitték, hogy Rogán majd elbánik a jegyzővel, amiért az keresztbe tett Vizoviczkiéknek.

Az ügyről később nem esik szó a lehallgatásokban, Vargát május végén őrizetbe is vették a rendőrök.

A rendőrség ekkor már Rónaszéki László ellen is nyomozott, mert a gyanújuk szerint a jegyző kenőpénzeket fogadott el belvárosi vállalkozóktól. Varga részben pont a Rónaszéki-nyomozásra rálátó, lefizetett főrendőreitől szerezte az információit, sőt a rendőrségen többen úgy tudják, hogy

Rónaszéki lehallgatását eleve Vizoviczkiék kezdeményezték a rendőr barátaiknál, hogy legyen valamijük, amivel megzsarolhatják a jegyzőt.

Rónaszéki lehallgatásai alapján a jegyző és két helyi vállalkozó ellen emelt vádat az ügyészség. A vád szerint az egyik vállalkozó pénzt adott a másiknak, hogy a jegyzőn keresztül intézze el egy vendéglátási engedély kiadását.

Rónaszéki ellen csak ezt a vádat hozták fel,

a jegyző a Vizoviczki-ügyben nem vádlott.

Rónaszéki tárgyalása a Vizoviczki-ügytől elkülönítve folyt, de végül mind Rónaszékit, mind a vádlott vállalkozókat felmentették. Azt a bíróság is megjegyezte, hogy valóban korrupció állhat a háttérben, az erre vonatkozó információkat azonban törvénytelenül szerezték a nyomozók, mert engedély nélkül hallgatták le a jegyzőt. Így a lehallgatásokat nem lehetett használni a bizonyításban. Többek szerint a jegyző lehallgatásának törvénytelensége is azt bizonyítja, hogy a Rónaszéki elleni eljárást tényleg Vizoviczkiék kezdeményezték.

Rogán Antal épp akkor szabadult meg a jegyzőtől, amikor a Vizoviczki elleni eljárás is épp kezdett alakot ölteni: 2013. szeptember 2-án Rónaszéki hirtelen és érdemi indoklás nélkül távozott a hivatalából, és erről csak hetek múlva adott ki hivatalos tájékoztatást az önkormányzat. Nem sokkal később leváltották a kerületi rendőrkapitányt is, pont akkor, amikor a Vizoviczki-ügy miatt arrafelé is szaglásztak a hatóságok, keresve Vizoviczkiék lefizetett rendőreit.

Rónaszéki és a rendőrkapitány is puhára estek, előbbi pár hónapig tanácsadója volt egy V. kerületi önkormányzati cégnek, azóta pedig a VII. kerületnek dolgozik havi nettó 270 ezer forintért. Utóbbi pedig a BRFK osztályvezetője lett.

A láthatatlan polgármester

Rogán Antalnak feltettünk egy csomó kérdést erről az egészről, egészen pontosan ezeket:

  1. Ismeri-e Rogán úr Vizoviczki Lászlót, T. Józsefet és Varga Istvánt? Hányszor találkoztak, és hányszor beszéltek telefonon? Milyen ügyben?
  2. Kereste-e önt Vizoviczki László vagy valamelyik megbízottja 2012 első 5 hónapjában azért, hogy segítsen megakadályozni egy Váci utcai hely megnyitását?
  3. Tud-e arról, hogy Rónaszéki Lászlót keresték volna ugyanilyen ügyben?
  4. Tudja-e Rogán úr, hogy a polgármestersége idején adott-e el, és ha igen, milyen összegben és mekkora kedvezménnyel az önkormányzat ingatlanokat a Vizoviczki Lászlóhoz köthető cégcsoportnak? Mi szólt az ingatlaneladások mellett?
  5. Tudott-e arról, hogy a Vizoviczki-féle cégcsoport éttermeiben rendszeresen túlszámlázzák a külföldi vendégek fogyasztását?
  6. Vizoviczki cégei megbízhatóan, rendszeresen és pontosan fizették a bérleti díjaikat az önkormányzatnak?
  7. Kezdeményezett-e valaha Rogán úr jogszabály-módosítást Vizoviczki László érdekeit szem előtt tartva?
  8. Tisztában van-e azzal, hogy a Vizoviczki és társai ellen folyó büntetőügyek több tanúja is azt vallotta, hogy Vizoviczki ekkoriban azt reklámozta a tárgyalásain, hogy egy jogszabály-módosítás miatt hamarosan még jobb helyzetbe kerül Budapesten?
  9. Tudja-e, hogy a Vizoviczki László elleni büntetőügyekben született lehallgatási jegyzőkönyvek arra engednek következtetni, hogy jó volt a viszony Vizoviczki és ön között? Ez igaz?
  10. Tudta-e, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvekben Varga István többször hangoztatja, hogy Rónaszéki László, aki az ön jegyzője is volt, Vizoviczkiék barátja?
  11. Tudja-e, hogy a Vizoviczki László elleni büntetőügyekben született lehallgatási jegyzőkönyvek és vallomások szerint a Vizoviczki-féle cégcsoportnak több embere is volt az ön önkormányzatában? Igaz ez?
  12. Meghallgatták-e önt tanúként vagy gyanúsítottként a Vizoviczki és társai ellen folyó vesztegetési ügyben?

Rogán a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül ezt a választ küldte:

„A kérdésekben megfogalmazott összes állítás hazugság, ha ezeket leírja, azonnal pert indítunk Ön ellen.

Rogán úr az említett emberek egyikét sem ismeri, soha nem találkozott és nem beszélt velük. (...) Arra pedig szeretnénk emlékeztetni, hogy Vizoviczki urat és társait a polgári kormány vonta eljárás alá és tartoztatta le, míg a 444 kedvencének számító Bajnai kormány idején zavartalanul végezhették tevékenységüket.”

Rogán Antalt többször említik Vizoviczki emberei a lehallgatásokban, az ügyészség viszont valamiért nem igazán firtatta a polgármester szerepét. A fenti válaszból nem derül ki az sem, hogy meghallgatták-e tanúként a Vizoviczki ellen folyó eljárásban.

Az ügyészség a vádlottak vallomásainak felvételekor sem kérdezősködött az V. kerületi önkormányzat és a polgármester szerepéről. Közben viszont Bús Balázsról, a Vizoviczki-birodalom szempontjából szintén kiemelten fontos III. kerület vezetőjéről igen.

Itt egy részlet Vizoviczki László vallomásából:

Ha az V. kerület és Rogán nem is kerül elő, a fenti válaszből következtetni lehet arra, hogyan járt el Vizoviczki a Belvárosban. Egykori alkalmazottai szerint Vizoviczki tényleg kereste a kapcsolatot a politikusokkal, megnyerő embernek tartotta magát, és okosan irányította a birodalmát: tudta, hogy a polgármesterekkel is megéri személyesen jóban lennie.

Bús Balázs a 444 kérdéseire nem is tagadta, hogy többször találkozott személyesen is Vizoviczkivel, a polgármester azt mondta, hogy legtöbbször a Hajógyári-sziget diszkóival szemben érkezett zajpanaszokról egyeztettek.

Igaz, Vizoviczki azt is mondta, hogy Bús Balázsnak nem kellett fizetnie az ő diszkóiban és éttermeiben:

Ezt Bús Balázs tagadta. Azt írta:

„Aki engem ismer, nagyon jól tudja, hogy nem szoktam szívességet elfogadni,

az Önkormányzat gazdasági társaságai által üzemeltetett kávézókban, vagy rendezvényeken is rendezni szoktam a számláimat. Aki ismer, azt is tudja, hogy szabadidőmben nem a volt szigeti diszkókhoz hasonló szórakozóhelyekre szoktam ellátogatni.”

Bús Balázs III. kerületi polgármestert egyébként sem tanúként sem vádlottként nem hallgatták ki a Vizoviczki és társai ellen folyó ügyben. Ha sem őt, sem Rogánt nem hallgatták ki, az mindenképp furcsa, hiszen még Ágoston Pétert, az V. kerületi Közterület-hasznosítási Társulás vezetőjét is beidézték, pedig ő csak egyszer szerepel a lehallgatásokban, és nem csinált semmi törvénytelent, csak tárgyalt Vizoviczki egyik emberével egy engedély kiadásáról.

Vizoviczki kapcsolati hálójáról (és arról, hogy közvetlenül kapcsolatban állt-e Rogánnal) esetleg abból lehetne következtetni, ha Vizoviczki minden telefonhívása megismerhető lenne a lehallgatott időszakból, ez azonban nincs így. A lehallgatásokat a Nemzeti Védelmi Szolgálat készíti, és elkészültekor minden beszélgetés leirata titkos. Ezeket később áttekintik, és feloldják a titkosítást azokon a beszélgetéseken, amiket be akarnak csatolni a nyomozati iratok közé. Kérdeztük az NVSZ-t, hogy mi alapján válogatták le a beszélgetéseket, és mennyit hagytak ki. Nem adtak érdemi választ, csak az ügyészséghez irányítottak, de ott meg azt mondták, hogy folyamatban lévő ügyről nem adhatnak ki információt.

Amikor elindult szórakozni, oda ment be, ahova akart, és sehol sem fizetett

Vizoviczkiék belvárosi önkormányzati kapcsolatai közül még egy valakit azonosítottak név szerint a vallomásokban a vállalkozó alkalmazottai: Gerendás Józsefet. Egy alkalmazott így emlékezett rá:

Gerendás József neve legutóbb a Direkt36 által feltárt prostitúciós ügyben merült fel. Segített megszervezni, hogy belvárosi, Hold utcai hoteljében fizető ügyfelei (köztük több politikus) prostituáltakkal találkozhassanak.

Gerendás 1994-től 2010-ig volt tagja az V. kerületi önkormányzatnak. Minden választáson a saját egyesülete, a Belváros Jövőjéért Egyesület képviseletében került be a testületbe, de míg 2006-ig a Fidesszel, az utolsó 4 évben a helyi MSZP-vel működött együtt. 1998 és 2002 között a Vizoviczki üzletei szempontjából kiemelt fontosságú Közbiztonsági Bizottság elnöke volt.

A nyomozati iratokban több vallomásban is előkerül a neve, mint Vizoviczki segítője, de 2012 elejére vele is megromolhatott a cégcsoport viszonya, mert Varga István szerint Gerendás segített a rivális Váci utcai bár tulajdonosainak utat találni Rónaszéki Lászlóhoz, hogy megkaphassák az engedélyeiket. Vargát nagyon felidegesítette ez, mert T. Józseftől úgy tudta, hogy Gerendás Vizoviczki barátja, és sosem támadná hátba. Sőt, T. József még arról is beszélt Vargának, hogy Vizoviczki is adott kölcsönt Gerendásnak, hogy meg tudja nyitni a hoteljét.

Vizoviczki emberei tehát úgy tudták, hogy a rivális vendéglátósok Gerendás segítségét kérték, aki jóban volt Rónaszékivel, és segített elintézni az engedélyt. Ez teljesen ugyanaz a szerkezet, ami a Rónaszéki elleni eljárásban lepleződött le: a vád szerint ott a Zizi Bár nevű hely tulajdonosai keresték meg Borzován János építési vállalkozót, aki jóban volt Rónaszékivel, Borzován pedig elintézte a jegyzőnél az engedélyt.

Ezekről szerettük volna megkérdezni Gerendás Józsefet is, de többszöri megkeresésünkre sem reagált.

Hogy Gerendás kapcsolódott a Vizoviczki-birodalomhoz, abból is látszik, hogy a kilencvenes években több, F. Noémihez köthető cégben ügyvezető volt egy Szirák Endre nevű vállalkozó. Szirák pedig 1998-ben Gerendás egyesületének jelöltje volt az önkormányzati választáson. Őt a fián keresztül próbáltuk elérni, de sajnos nem jeleztek vissza.

Sztárkönyvvizsgálóból cinkos

Vizoviczkiék az V. kerületi könyvvizsgálóval is összejátszottak. Rendőrségi dokumentumok szerint ugyanis Vizoviczki letartóztatása után Szebellédi István segített volna F. Noéminek és anyjának Liechtensteinbe menekíteni a Vizoviczki-vagyon egy részét, hogy azt ne tudják lefoglalni a magyar hatóságok.

A családot figyelő nyomozók végül keresztülhúzták a tervet, és zár alá vették azt a vagyont is, amit ki akartak menekíteni.

Érthetetlen, hogy Szebellédi miért ment bele egy ennyire rizikós ügybe. Az adótanácsadó már a hatvanas évei elején járt, rengeteg jól menő cége volt, több millós vagyont halmozott fel. Az V. kerületi mellett ő volt a könyvvizsgálója nagyjából 80 - nagy többségében fideszes - önkormányzatnak. A Páva Zsolt vezette pécsi és a Papcsák Ferenc vezette zuglói önkormányzat is több milliós tanácsadói megbízásokat adott Szebellédi cégeinek, az V. kerületnek például ők adták az önkormányzati ingatlanok kiárusításáról szóló szakvéleményeket is.

A könyvvizsgáló nemcsak az V. kerületi önkormányzatok keresztül ismerhette Vizoviczkiéket, Szebellédi egyik cége ugyanis tulajdonos volt az Álomsziget Kft.-ben is, ahonnan Vizoviczkiék a Hajógyári-sziget csarnokait bérelték.

Emellett 1998 óta a Szebellédi család érdekeltsége volt az V. kerületi Ambassador Étterem is a Dunakorzón, és ennyi éven át nem lehetett úgy éttermet üzemeltetni a Belvárosban, hogy a tulajdonos semmilyen kapcsolatba ne kerüljön Vizoviczki Lászlóval.

Szebellédi István 2014. március 4-én, miután hosszan beszélt telefonon az egyik üzlettárásával és a fiával, lement zuglói háza pincéjébe, és vadászpuskájával fejbe lőtte magát. Nem tudni, miért lett öngyilkos.

Az V. kerület ma

Vizoviczki 2012-es letartóztatása óta nagyon megváltozott a főváros. Az V. kerületben ugyan még működnek Vizoviczki érdekeltségek, amiket most F. Noémi cége üzemeltet, de a kerületnek új urai vannak.

Vizoviczki eltűnése után sorra nyíltak az új bárok és éttermek. Már nem összpontosul egyetlen vendéglátós kezében sem akkora hatalom, amekkora a Vezérnek volt, de néhány kisebb érdekcsoport meg tudott erősödni.

A legtöbbjük mögött természetesen most is felsejlik a politikai elit támogatása.

Erről, és a Vizoviczki-birodalom 2012 utáni sorsáról szól majd a cikksorozatunk következő része.

Cikksorozatunk előző részében bemutattuk, hogy emelkedett fel Vizoviczki László a kilencvenes években, és lett a budapesti alvilág meghatározó tagja.

------------

Vizuál, grafikák: Tbg

A cikkben használt kép Surnyák Mihály videójából való. Az épületeket Botos Tamás fotózta, a korabeli sajtóeseményeket az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.