Budapesti kerületek egy rejtélyes parkolási szoftver csapdájában

2020 június 18., 03:58
  • A fizetős övezetekhez tartozó önkormányzatokban egy olyan cég szoftverét használják a parkoló autók ellenőrzéséhez, ami alig árul el magáról valamit.
  • A kerületek átalánydíjai között óriási, nehezen magyarázható különbségek vannak.
  • Ha egy önkormányzat egyszer leszerződött a céggel, akkor nagyon nehéz megszabadulni tőle.
  • A főváros kerületei függővé váltak egyetlen magáncég informatikai szolgáltatásától.
  • Karácsony Gergely, zuglói polgármesterként az önkormányzati kampányban, a szocialistákkal szembe menve, megpróbált kiszabadulni a csapdahelyzetből.
  • Titokban készítettek egy új parkolási szoftvert, ami a kiút lehetett volna. Nem lett.

444: A Sessionbase parkolási szoftverét használják a legtöbb helyen Budapesten. Viszont a 12. kerület havonta nettó 14 és fél millió forintot fizet érte. Máshol, például a Várban…

x: Másfél millió alatt. Mindent tudok.

444: De miért van ekkora különbség?

x: Hol milyen éhesek a gazdik.

(Az idézet az egyik legnagyobb parkolási vállalat fejével folytatott háttérbeszélgetésből származik)


2019. decemberben a 12. kerület parkolást intéző önkormányzati cége, a Fáber kft. 870 milliós (bruttó 1 milliárd 104.9 millió forint) megbízást adott a Sessionbase kft-nek, ami azt jelenti, hogy a Hegyvidék öt éven keresztül nettó havi 14,5 millió forintos bérleti díjat fizet a parkolásellenőrzést kiszolgáló informatikáért. Miközben a szomszédos I. kerület, a Vár ennek tizedét, havonta egymillió négyszázhúszezer forintot fizet a Sessionbase csomagjáért. Zuglóban 2020. tavasszal Horváth Csabáék ugyanezzel a céggel állapodtak meg, ők havi nettó 8 millió forintot fizetnek a szolgáltatásért. Erzsébetváros pedig 2020. nyarán rendelte meg ugyanettől a cégtől a parkolás ellenőrzéséhez szükséges informatikai pakkot, havonta nettó 5 millió forintért.

A Sessionbase vezetőjét, Schäffer Zoltánt megkerestük, hogy adjon magyarázatot az árkülönbségekre, aki az alábbi választ küldte:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.